Amikor Fico attól az elképzeléstől szenvedett, hogy Franciaország a „stratégiai partnerünk“, akkor a vendéglátóját Sarkozynek hívták, és „csak“ 90 év telt el Csehszlovákia megalakulásától.

 

További tíz évig tartott, amíg az egykori közös állam legkerekebb jubileuma ürügyet szolgáltatott arra, hogy Sarkozy utódja meglátogassa Pozsonyt (és Prágát).

 

Emmanuel Macron igyekezett barátságosnak tűnni, hogy a jövőben pozitív emlék maradjon meg róla. Másodsorban, amennyiben igaz, hogy az Unióban a német–francia motor berreg – valóban inkább berreg, mintsem süvít –, akkor a Macronnal való kapcsolatépítés magas prioritás lehet Kiska és Pellegrini számára.

 

 hirdetes_810x300  

Függetlenül attól, hogy a Danko által csodált Orbán éppen Macront nevezte meg a Salvinivel köttetett migrációellenes szövetség ellenségének. Párizs szava Brüsszelben olyan sokat nyom a latba, hogy a Macronnal ápolt barátság csak előnyt jelenthet. Sőt, kihívást annak a V4-nek, amelyben a francia befolyás elenyészőben van és súlyos sérüléseket szenvedett.

 

A francia államfő célja a veszteségek helyretétele, mivel nagyon jól tudja, hogy csak Pozsonyban és Prágában van esélye, mivel Budapest – Varsóval egyetemben – szinte végzetes módon elhatárolódott tőle.

 

(…)

 

Tény, hogy azután, miután Merkel sutba dobta Macron gyors „reformációról“ szóló, illetve a „mindenkit inegrálunk, aki szeretné“ elnevezésű projektjét, Macron kikasztrál ötletei egészen támogatásra méltónak tűnnek.

 

Nem mintha az eurozóna költségvetése – ez az egyik ötlete – vagy az európai valutaalap – ez a másik javaslata – bármit is megoldanának, de valamiben megtartani egy franciát, valahol máshol egy tág teret biztosít az egyezkedésre.

 

(…)

 

Annak ellenére, hogy Macron népszerűség brutálisan csökken, van valami, amit igenis át lehetne venni Macrontól, illetve tanulni lehetne belőle…Macron egy két lábon járó útmutató arra nézve, hogy a politikai-társadalmi rend megbontására törekvő populistákat miként kell legyőzni.

 

Sme.sk, Komentár Petra Schutza: Macron je chodiacim návodom ako porážať populistov

Nyitókép: Middle East Online

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!