Nyitókép: Shooty/Denník N

 

Az új bizonyítékok vádemelés nélkül is politikailag hasznosak lesznek.

 

Amikor tíz évvel ezelőtt Szlovákia-szerte a bőröndömben hordoztam a Gorilla-irat kinyomtatott másolatát, talán a bal vesémet is odaadtam volna az eredeti hangfelvételért. Azért, hogy az embereket (az ügyészt és a szerkesztőimet) meggyőzzem arról, hogy a Penta elrabolta az országot.

 

 hirdetes_810x300  

De főleg azért, hogy meggyőzzem magamat arról, hogy nem csak egy hasznos idióta vagyok, aki egy hatalmas politikai csalás javára dolgozik, illetve hogy nem zuhanok bele egy drága, professzionális csődbe.

 

Na de most? Miután közzétették az iratot, mindenki elolvasta, alaposan feltérképezték, ám az igazságbehajtó rendszer leignorálta. Peter Holúbnak, a SIS lekiismeretes alkalmazottjának, a Gorilla-akta összeállítójának igaza van – a hangfelvétel már nem úgy hat, mint egy szörnyeteg megölésére képes ezüstgolyó.

 

Eddig senkinek sem állt érdekében kivizsgálni“ – mondta múlt héten a Trendnek. „Nem látok okot arra, hogy mindez hirtelen megváltozna“.

 

A hangfelvétel megtalálása óta érvényes, hogy amennyiben Sulík akarja a kormányt vezetni, akkor a Gorillát egyértelműen el kell ítélnie.

 

(…)

 

Értelem az értelmetlenségben

 

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a megtalált hangfelvételnek – a rendőrség a letartóztatott Marian Kočner vállalkozónál találta meg – nincs értelme. Messziről sem. Csupán önmagában nincs értelme.

 

Abban az országban, ahol a hatalom a korrupt elit előnyeinek megszerzésére szolgál és nem a gyámoltalan választókért (a választó egy rakás szar!), ott az áruló kormányról szóló bizonyíték nem elegendő a képlet megváltozatásához.

 

Ugyanez érvényes a Gorillára is – hét évnyi rendőrségi nyomozás, a nyilvánosság felháborodása, vallomástételre kész tanúk, a gyanús személyek titkos beszélgetéseinek térképszerű átirata. Ha mindez nem volt elég arra, hogy a Gorilla-ügy bármelyik szereplője rács mögé kerüljön, akkor ezen a hangfelvétel már nem fog változtatni.

 

A hangfelvétel azonban más szemszögből világította meg a Gorilla-ügyet. Egyetlen szlovákiai intézmény – bírósági, politikai, mediális – sem volt elég erős ahhoz, hogy megvédje a demokráciát (senkit sem zártak börtönbe, a politika éppen úgy korrupt, amilyen volt, a Penta pedig jelentős médiákat birtokol, beleértve ezt az újságot is).

 

Hangeffektusok

 

A Gorilla talán a választókra lehet a legnagyobb hatással.

 

(…)

 

A Gorillának talán már nincsen ereje arra, hogy tüntetőkkel töltse meg a tereket, de abban az esetben, ha a felvételek nyilvánosságra kerülnek, akkor az egy jelentős észrevétel lehet ahhoz, hogy hol is romlott el a demokrácia.

 

Ez mindig is így volt. Azzal a meggyőződéssel, hogy a sokkos állapotba került szavazók elutasítják a szocialistákat, a SME annak idején a Ficot legerősebben kompromittáló anyagot – azt a felvételt, amin azt állította, hogy a Smer számára a „saját eszével“ szerezte a pénzt – meghagyta a 2010-es választások előestéjére.

 

(…)

 

Tudjuk, hogy egy ilyen lépés nem mindig változtatja meg a választások eredményét. De nemcsak a politikai vonal kiválasztását illetően dramatizálhatja a választók gondolkodását, hanem abban is, hogy miként reagálnak a cinikus, disznó és arrogáns világnézetre is.

 

Ezt a pillanatot a Gorilla-akta sosem hozta el nekünk. Erősebb, mint a számokról szóló szavak és az átírt emlékek – a WC lehúzásának zajára és az ágy rugóinak nyekergésére intenzíveben éljük át azt, hogy mit is követtek el ellenünk. És milyen kevés dolog változott meg azóta.

 

Sme.sk, Tom Nicholson: Aký zmysel má nahrávka Gorily

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!