Már februártól tudtuk, hogy a 2018-as év örökre az újságíró meggyilkolásának éve lesz. Azt is tudjuk, hogy ha nem akarunk egy olyan országgá válni, ahol egy autokráciával megfertőzött konspirátor, egy közismert hazudozó és egy mocskos üzletelő tartja a kezében a hatalmat, akkor a 2018-as évnek az utolsó „újságíró gyilkossággal“ fémjelzett évnek kell lennie.

 

Ha nem szeretnénk, hogy a bukott spionok – akik abban bíznak, hogy minden hírszerző játékot az ellenőrzésük alatt tudnak tartani – írják a közbeszéd forgatókönyvét, hogy a végtelenségig a kisebbik rossz megválasztásának körforgásában maradjunk, akkor sokkal több vár ránk annál, minthogy azt írjuk bele a naptárunkba, hogy 2018-ban ez a szörnyű gyilkosság történt.

 

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát nem a légüres térben gyilkolták meg. Nem egy olyan tragédia volt, amit nem lehetett volna megakadályozni. Az ország olyan gyorsan száguldott a saját tragédiája felé, mint egy katasztrófafilm üstököse, csakhogy a tragédiától általában valakinek sikerül megmenteni a földet.

 

  hirdetes_300x300   

Minket még mindig nem mentettek meg attól a korrupciótól, ami áttéteket képzett a kormányzó csontvázba, sőt azoktól a bűnözőktől sem, akik még a börtönből is azt sürgetik, hogy segítsen rajtuk a volt miniszter és az ország kormányfője.

 

(…) Rober Fico egy új fordulatról álmodozik, s ugyan remegő kézzel, de még mindig hatalmon van. Hiszen világosan meg is mondta: nem megy sehova.

 

Mi azonban már sejtjük, hogy távozni fog. Nemcsak Fico, de az a kormányzási stílus is, ahol „az aprócska szívességekért a párt megvéd téged“. Azt még nem tudjuk, hogy mindez mi mindenbe fog kerülni az országnak.

 

Mert addig, amíg a védencek kasztjából valóban nem lesz egy feloszlatott maffiabanda, addig az ország nem fogja elhinni azt, hogy ez az év a változások éve volt.

 

Azoknak a változásoknak az éve, amelyek a törvény előtti demokrácia és egyenlőség elvesztésének pályájáról áttérítettek minket arra az útra, amiben 1989-ben is reménykedtünk.

 

Sme.sk, Beata Balogová: My rozhodneme, čo s rokom vraždy urobíme

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!