Ezúttal egy bevallottan Chelsea szurkoló nem minden indulattól és elfogultságtól mentes véleménye következik a tegnapi Chelsea-Barcelona botrányos körülmények között zárult BL elődöntőről.

Kezdjük azzal, hogy nem kétséges,  egy ilyen szintű találkozó megfelelő szintű játékvezetést igényel. Mit azt tegnap láthattuk, a norvég Tom Henning Övrebö és partjelzői, finoman fogalmazva nem álltak a helyzet magaslatán. Érdekes módon azt, hogy a játékvezető személyével  gondok lehetnek, a magyar kommentátor már a meccs elején jelezte. Sajnos be is következett.

Felfokozott, elkeseredett hangulatban,  csalódottsággal vegyes indulatuk közepette a 90 perc után többen elcsalt meccsről, a bíró megvesztegetéséről beszélnek. Ha vesszük a fáradtságot, és megvizsgálva a rendelkezésre álló videofelvételeket  utána nézünk valamelyest a dolgoknak, láthatjuk, hogy a gyanú bizony akár megalapozott is lehet. Ugyanis legalább négy, ebből két száz százalékos tizenegyes-szituáció maradt megfelelő bírói döntés nélkül, a másik oldalon pedig (hogy szintén legyen valami), egy túl szigorú alibista Abidal kiállítás. Íme néhány vitatott pillanat:

Maloudával a kép tanúsága szerint is a tizenhatoson belül szabálytalankodott a Barcelona hátvédje, Daniel Alves.

Maloudával a kép tanúsága szerint is a tizenhatoson belül szabálytalankodott Daniel Alves
Maloudával a kép tanúsága szerint is a tizenhatoson belül szabálytalankodott Daniel Alves

A legegyértelműbb szituáció Pique kezezése a 2. félidő derekán, melyet később maga is elismert.

Az ominózus kezezés
Az ominózus kezezés

Sajnos csak egy rossz minőségű videó áll rendelkezésre a kikockázáshoz, de ebből is egyértelműen látszik, hogy bár a játékvezető le volt maradva a támadásról, így az adott pillanatban akár takarásban is lehetett, a partjelző viszont (elmosódva a háttérben, sárga zászlóval a kezében látható)  tisztán látta, mi történt. Figyelmetlenségről  nem beszélhetünk, hisz annyi minden szögből világosan látható volt, hogy a labda „megakadt” a hátvédben.

 hirdetes_810x300  

pique-kezezes

A hosszabbításra is maradt tizenegyes gyanús eset, a bírótól alig két méterre. „Mégsem látta”…Vajon ki jut tovább, ha be meri fújni?

Ballack lövése és a kezezés
Ballack lövése és a kezezés

Barcelona remek csapat, ehhez kétség sem fér, mely napjaink talán legszebb, legtetszetősebb támadó futballját produkálja. A BL elődöntőjében a Guus Hiddink által zseniálisan összerakott Chelsea személyében viszont igazi emberére akadt. Az angol csapat mindkét meccsen kitűnő teljesítmény nyújtott, uralta a játékot, a visszavágón kifejezetten fölé is nőtt ellenfelének.

Úgy tűnik azonban, hogy valakiknek nagyon nem állt érdekében egy újabb angol házidöntő. Hisz egy Messi – Cristiano Ronaldo párharccal felvezetett spanyol-angol BL döntő sokkal jobban értékesíthető minden szempontból…

A 21. században a foci már közel sem olyan, mint egykor volt. Hihetetlenül felgyorsult a játék, a pillanat tört része alatt történik minden. A futball is egyre inkább elüzletiesedett, kész iparággá nőtte ki magát. Bevételei sok ország éves költségvetését is meghaladják, egyre nagyobb tétje van hát minden egyes találkozónak.

Talán eljött az idő arra is, hogy vitatott helyzetekben, épp az emberi tényező okozta „hibák” korrigálására, a tegnapihoz hasonló botrányokat elkerülendő, a futballban is bevezessék a máshol már bevált videóbírót. Minden bizonnyal ez a sportág is sokkal igazságosabbá válna.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!