A legtöbb embernek a Bajnokok-ligája döntő többé-kevésbe csak azt a két órát jelenti, amikor bekapcsolja a tévét 20.45-kor, aztán a meccs végeztével kikapcsolja. És semmi extázist, semmi hangulatváltozást nem lehet észrevenni viselkedésében. A feleség is csak max. annyi változást vehet észre, hogy a kelleténél egy cseppet több sör van a hűtőben. Nálunk a Körképen ilyenkor a szokásos „egyseres fogadások“ megduplázódnak, és a „BL fantasy football“-jában is besenyői kémek segítségével próbálunk megmozgatni minden követ és belopódzni a londoni adminisztrátori központba, hogy még kibulizzunk egy-két dobogós helyet. Bár a ráhangolódás azt kell mondjam, hogy viszonlyag elég tűrhető volt, de még lehetett volna rajta simítani. A meccset végül Pozsonyban néztük meg egy Budvar sörözőben, 8-tagú partival és pár kiöntött körte társaságában. Fél euróért mindenki megtette a téteket (tibi 4-2 (BAR-MU), jozsi 1-1, jürgen 2-2, nyomkereső 2-1, jclayton 0-3, orbit 1-2, zoli 1-3, crystal palace 3-1), aztán lehetett élvezni az összecsapást.

budvar kocsma, dulovo namestie
budvar kocsma, dulovo namestie

Nagyon a fociról nincs mit írni, mert aki látta, az tudja miről volt szó, aki meg nem látta, az gondolom nem is kíváncsi rá (vagy vesz egy sportújságot). Azért annyit mindenképp érdemes megemlíteni, amikor szóba kerültek az asztalnál a két edző taktikai utasításai. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy míg Fergusson fél óra alapos elemzést és teóriát ad a fiúknak, addig Guardiola egy mondatban összefoglalja a dolgokat, hogy „menjetek ki fiúk, aztán apró gólokkal zavarjátok meg a védelmet“.

Szóval, mint fentebb említettem, nemcsak erről a 2 óráról szól a BL-döntő. Ilyenkor megbolydul a döntő helyszíne, és ott mindenki focilázban ég. Ilyenkor sajnálja igazán az ember, hogy nincs kint Rómában, és nem élvezheti a döntő előtti pezsgést, mert ott a ráhangolódás egész más értelmet kap. Aki már egyszer megízlelte, vagy párszor, milyen a tömeggel együtt szurkolni, az sosem felejti el (gondoljatok csak a bécsi kiruccanásra😉 … Szóval mivel Rómában nem voltunk kint, de két éve Athénban igen (AC Milan-FC Liverpool), akkor egy kis nosztalgiával meg pár képpel megpróbálom átadni nektek, hogy mi is történik a BL-döntő előtti napokban a helyszínen.

Már napokkal a mérkőzés előtt a várost ellepik a „pirosruhás turisták“…

akropolisz
akropolisz

…akik épp úgy érdeklődek a sörök, mint az ékszerteknősök iránt.

liverpool szurkolok 1
liverpool szurkolok 1

A város már napokkal a döntő előtt átalakul egy nagy fesztivállá:

 hirdetes_810x300  
syntagma square
syntagma square

A kutyákat nem hatotta meg a készülődés:

00c-kutya2
00c-kutya2

A stadion környékét ellepik a mezárusok. 20-50 euróért lehet venni egy faintosabb dresszt (a feketepiacon hasonló echte oridzsinell mez csak 5 euróba kerül).

olimpiai stadion
olimpiai stadion

Lecsekkeltem a kedvetekért a helyszínt is, ahol a meccset játszották (persze nem a döntő előtt napokban, mert akkor már megnövekedett az SBS-koncentráció). Itt találtam egy művészbejárót, és megcsodáltam a vécéjüket. Felemelő élmény volt.
00-wc
Az olimpiára épült. 60-80 ezer férőhely így első ránézésre.

olimpiai stadion 1
olimpiai stadion 1

A gyepmester munkájával is elégedett voltam.

0olimpiai stadion 2
0olimpiai stadion 2

Ez meg így egészben még egyszer:

olimpiai stadion 3
olimpiai stadion 3

De ugorjunk vissza a jelenbe. Szóval az egész város átalakult fesztivállá. Nemcsak a Syntagma-téren, a Zappheónnál, meg stb, hanem a Panathinaiko stadionnál is akciók voltak. (Panathinaiko stadion az ott középen fákkal körbenőve félig eltűnve)

athen
athen

Közelebbről meg így nézett ki a bejárata:
07
Rengeteg verseny, megmérettetés, játék volt. És minden ingyenesen természetesen. Az előbbi képen pl. (aki nem vette volna észre) az egyik oszlopról kellett rúgni a másik oszlopon levő kicsike kapuba. Hát nem volt egy piskóta.

Kabalafigura (pár propagandista képet én is csináltam vele archívba):
08
BL-trófea ínyenceknek:

BL trofea
BL trofea

A BL-trófeához kígyózó sorok voltak, mindenki akart vele csinálni egy-két esküvői fotót a családi albumba:

 BL trofea
BL trofea

Lehetett nyerni kvízzel jegyeket a döntőre. Pár milanos és liverpoolos kvízt én is kitöltöttem. Hátha nátha. Voltak ott angolok is, akik besegítettek (bár így utólag lehet, hogy a rögbicsapattal jöttek, mert elég gyenge segítséget nyújtottak;)
113
A kispályákon 3-4 napig játszottak…

foci
foci
palya
palya

… és bárkinek le lehetett rezerválni:
00-reserve
A törzsszurkolók már birtokba is vették a stadiont és kitűzték a „zászlójukat“:
35
Az összhatás kedvéért az egész stadion:

Panathinaiko
Panathinaiko

 

Panathinaiko
Panathinaiko

Az a nagy fekete a közepén, hát az valami fantasztikus volt. Öt darab 2-3 méter átmérőjű kivetítővászonon pergették le az egész BL-döntők történetét, legszebb góljait, legnagyobb eseményeit. Puskásnak is szenteltek jó pár percet, ő 68-ban 25 perc alatt 4 gólt rúgott a Frankfurtnak az egyik döntőben. Zizu gólját is levetítették párszor, amikor kapásból begurította a labdát a fölső sarokba, vagy a Steaua kapus teljesítményét a 80-as években, amikor 4 tizenegyest kivédett a döntőben. Mesés volt, fantasztikus, nagyon összerakták. Egészen átszellemülve jött ki az ember belőle, és a vérkeringése csak 3-4 óra múlva stabilizálódott csak a harmadik ser után a Syntagma-téren. Egyszerűen nem lehet szavakba foglalni. Ezt látni kell. Itt van pár rosszabb minőségű videó:

mozi 1

mozi 2

El is döntöttem, hogy a Panathinaiko stadionban fogom nézni a meccset, aztán le is rezerváltam magamnak egy helyet:

reserve
reserve

(persze nem azt dobta a gép, mert a stadion be volt zárva a meccs ideje alatt, és a plazmakijelzőket is áthelyezték máshová)

A találkozó hivatalos lasztija:
15
Nem messze a Phanatinaiokótól még több rendezvény örvendeztette a futballturistákat:
16
… szintén focilehetőségekkel:
18
… hogy ki tud a legerősebben a labdába rúgni:
19
Az első helyet valami görög tartotta 105-tel, biztos diszkóban edzett.

Dekázgatás 1600-as rekorddal:
20
Mint mondtam, a kutyákot nem hozta extázisba az akció (gondolom a keverőpult mellett volt a legcsendesebb:)
22
Közben a Syntagma-téren is gyűltek az emberek, és ez még csak hétfőn volt:
25
Hirtelen felálított Heineken sercsapoló 4-5 jurós serekkel… ccc… Hát igen, tudatlan turistáknak. A sátor mögött volt egy faintos köpködő, én ott szoktam venni a sereket 1,50-ért. Most sem volt ez másképp.
26
Hát ilyen kanapén lehetne hancúrozni:
28
A hivatalos laszti. A csávónak a fejjátéka még nem az igazi, mindig leesett a földre a labda.
29
Ebbe a labdába sem lehetett sajnos rugdosni – hárrérben a Parlamenttel és pár kutyával (az élesszeműeknek):
00-laszti
A Syntagma-téren is volt pár hirtelen felállított műfüves pálya. Hát aki utálja a focit, annak biztos nem tett volna jót egy athéni kirándulás ezekben a napokban.. Itt egy női mérkőzésben gyönyörködhettünk.
30
Megvártam a mezcserét:
24
De sajnos csalódnom kellett;)

Na, asszem ez már kedden volt. Az egész város tele volt szórólapokkal:
36
És a Syntagma-tér is egy cseppet kezdett megtelni. A kedvenc helyeim mind foglaltak voltak:
37
38
39
Szerda este. 20.30-ra értünk a Panathinaio stadionhoz, de sajnos be mint említettem, már hurcolkoltak, és be volt zárva, és így egy másik alternatív megoldást kellett keresünk. A végeredmény a 200 méterre arrébb lévő Zappheonra esett csodálatos kilátással az Akropoliszra.

Amúgy azt el kell mondanom, hogy amikor megemlítettem a bandának, hogy jöjjenek velem BL-döntőt nézni, igencsak néztek, meg aztán az sem tudták, hogy mi az a BL;) De aztán nagyon ráhangoltam őket, és nagyobb lázban égtek, mint én. A lengyel csajismerősöm volt a legnagyobb extázisban:) , aztán volt még egy mongol és egy francia gyerek a partiban. Egy jordán régészt is bevezettem a futballfanatizmus rejtelmeibe, aki még talán füvet is csak tévében látott, nem hogy labdát, de ő sajnos a doktori munkáját írta. Valahogy így nézett ki a szűk szurkolói tábor vegyítve Liverpool és Milan szurkolókkal:
40
És a hangulat (video).

Meccs kezdete:
41
és videóval is.

Egy-két bonchidai kalotaszegivel keverve:
42
Fiatalabbik korosztály, plusz elmaradhatatlan söröskellékek a tökéletes szurkoláshoz:
43
Valakik szereztek maguknak széket is (gondolom azóta keresi őket valamelyik belvárosi kávézó):
45
Nem volt olyan vészes. Bár az első gól után egy cseppet megnőtt a görögtűz és a serespohár koncentráció a levegőben, de mi jól pozicionáltunk. Itt van egy kis hangulataláfestés:

videó

Így mindent összevetve faintos akció volt. Én másnap szinte már el is felejtettem a dolgokat, de a többiek, akiket csak nagy nehezen tudtam rászedni, még több napig mondták nekem a dolgokat.

No. Konklúzió: jövőre ki kell ugrani Isztambulba;)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!