3 500 kilométer, 21 nap, 20 csapat, 180 versenyző. Szombaton 96. alkalommal rajtolt  el az őrület, azaz a Tour de France, a világ leghíresebb, legnehezebb, legnagyobb érdeklődéssel várt kerékpáros körversenye. Az idei év a szokásosnál is érdekesebbnek ígérkezik, az élő legenda, Lance Armstrong visszatérése miatt. Két részből álló írásunkban a legfontosabb tudnivalókat, legérdekesebb történéseket  gyűjtöttük össze olvasóink számára.

Lance Armstrong

A Tour hétszeres bajnoka (93, 95, 99, ill. 2000-2005 között megszakítás nélkül). Talán nincs még egy ember a Földön, akik annyit tett volna a sportág népszerűsítéséért, mint ez az amerikai fiatalember, aki a rák fölött is győzedelmeskedett. Négy éve visszavonult, azóta nem nagyon versenyzett. Tíz hónappal ezelőtt jelentette  be visszatérését, a felkészülés során ráadásul hatalmasat bukott, mely töréssel is járt. Az Eurosportnak nyilatkozva elmondta, tele van elvárásokkal, és testileg-lelkileg is felkészültnek érzi magát. „Mivel sok idő telt el  utolsó versenyem óta, az első kilométerek mutatják majd meg, idén mennyi esélyem lehet.”

A legnagyobb favoritok

Az amerikai mellett egyértelműen a két évvel ezelőtti győztes spanyol Alberto Contador, rajta kívül Carlos  Sastre, (a tavalyi bajnok), ill. Denis Menchov, Cadel Evans, a Schleck testvérek, Millor, Cavaliar, Cancellaira és Kloden azok, akik beleszólhatnak a végjátékba. A szlovák színeket a fiatal tehetség Peter Velits, a csehekét Roman Kreuziger képviseli.

Az útvonal

  hirdetes_300x300   

A Tour útvonalát a szervezők két évre előre tervezik. A végső verziót a legnagyobb titok övezi és csak az adott év októberének utolsó csütörtökén, nyolc hónappal a rajt előtt válik ismertté. Ami minden évben biztos, az a körverseny maximális hossza (3 500 km), a 21 szakasz, a beiktatott két pihenőnap ill. a Champs-Élyséees-i befutó Párizsban. Ezen kívül még annyi tudható, hogy lesznek hegyi szakaszok, és időfutamok is. Az egyes szakaszok helyszíneiért ádáz harcot vívnak a  régiók, városok. Évről évre több mint 200-an próbálnak bekerülni a kiválasztottak közé, ami mondanunk sem kell, hatalmas presztízst és lehetőséget jelent  számukra. 24 órás prime time, az egész világ beszél róluk, az újságok címoldalán szerepelnek. Fizetnek is érte rendesen, még ha cserébe komoly elvárásoknak is kell megfelelniük: mobil város biztosítása 4 500 fő számára, biztonságos indulás, érkezés és áthaladás garantálása, valamint 450 fős sajtóközpont kiépítése, mely nem lehet két kilométernél messzebb a céltól. Az idei szakaszokról (10 sík területű, 7 hegyi, 2 egyéni időfutam és 1 csapat időfutam) készült videó:


A csapatok

20 csapat indul, melyeket kivétel nélkül a szervezők hívnak meg. Átlagosan mintegy 7-8 millió eurós költségvetésből gazdálkodnak. A leggazdagabb közülük az orosz Katuscha Team, mintegy 18 millió euróval (ennek egy részét a kerékpársport utánpótlás-fejlesztésére fordítják). A magyar Bodrogi László is náluk versenyez, de sérülés miatt az idei Tourt ki kellett hagynia. A legerősebb csapattal talán az Astana rendelkezik, melyben olyan nagyágyúk kerekeznek, mint maga Armstrong (hétszeres Tour győztes), Contador (2007-es bajnok),  Klöden (kétszer volt második) Levi Leipheimer (volt már dobogós), stb.  Mint látható, közülük szinte bárki esélyes lehet a sárga trikóra.

Technikai felszereltség

Túlzás nélkül állítható, hogy a kerékpársport csúcsa napjainkban már komoly alkímiának tekinthető. Az itt használt megoldások, alapanyagok ugyanis az űrkutatás mögött sem nagyon maradnak el. Néhány érdekesség:

A kerékpárok váza a legtisztább karbon alapanyagból készül,  súlyuk alig éri el a 700 grammot, és mondanunk sem kell, egy vagyonba kerül. A 2004-es Tourt megelőzően Lance Armstrong bringáján állítólag csak a kerék kifejlesztése több mint egy millió dollárba került, és amikor az első szakaszon kipróbálta, nem volt vele megelégedve, így maradt raktáron. 2005 májusában újabb kereket kapott, mellyel egy percet vert akkori legnagyobb ellenfelére Jan Ulrichra, bebiztosítva ezzel hetedik győzelmét. Az időfutamokról ismert futurisztikus bukósisak is a kozmikus aerodinamika legújabb csodájának tekinthető,  és ugyanez érvényes az ülésekre is. Csak érdekesség kedvéért az első fékek a villában vannak elrejtve, a hátsók pedig a kerék rámájában  egészen lent.

Armstrong idei szezonra készített kereke szintén forradalmi változás, mely ún. harmadik generációs radikális innováción alapul, és teljesen más aerodinamikai képességekkel rendelkezik. Előnye, hogy akár 1-2 szemet is ki lehet venni ezáltal a láncból, miáltal ugyanolyan erőkifejtés mellett sokkal nagyobb teljesítményre képes. A kerékpárja szintén annyira új, hogy még mindig csak prototípus, melynek egyes elemeit élesben, a verseny alatt tesztelnek. Megnevezése Trek Speed Concept. A cipők súlya sem nagyon haladja meg a 30 grammot.

Holnap a Tour de France-ot bemutató írásunk  következő részével jelentkezünk, benne további érdekességekkel, az első futamok legérdekesebb történéseinek rövid összefoglalójával, de eláruljuk azt is,  ki az a szakértő, akivel élmény követni ezt a sporteseményt, és aki nélkül a mi írásaink sem születtek volna meg a témában.

Hétfőn a harmadik szakaszra kerül sor, Marseille-ből La Grande Motte-ba. Az etap leginkább a sprintereknek kedvez, de az időjárás, főleg az erős szél megtréfálhatja a kerekeseket. Ha pedig nem, akkor kellemes napozás várható 45 km-es átlagsebesség mellett. Jó szurkolást minden Tour rajongónak egészen július 26-ig.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!