Naponta egy milliárd ember ül kerékpárra a Földön,  közülük a 180 legjobb  most három hétig a Tour de France-on látható. Eddig a körverseny négy szakaszán vagyunk túl, ennyi elég is volt Lance Amrstrongnak ahhoz, hogy négy év után visszaszerezze az őt megillető sárga trikót. Igaz, egyelőre még Cancellairával közösen. Hiába, Armstrongot nem abból a fából faragták, aki ha egyszer úgy dönt hogy  visszatér, megelégszik a második-harmadik hellyel.

Előző, felvezető írásunkban a Tour favoritjairól, érdekességeiről számoltunk be. Ezúttal a versenyzők fizikai teljesítményének határait próbáljuk meg felrajzolni, valamint bemutatjuk azt a személyt, aki nélkül az egész cirkusz nem lenne az igazi.

Hol van a kerékpársport fizikai teljesítőképességének határa?

A versenyzők teljesítményének hiteles összehasonlítására egy cseh szabadalmat is tartalmazó ún. watt-rendszert használnak. Ennek segítségével pontosan lehet mérni, milyen eredmény mekkora teljesítményt igényel. A sportolóknak ez már csak azért is felettébb fontos, mert tisztában lehetnek az elvárásokkal, valamint megismerhetik saját szervezetük fizikai terhelhetőségének határát is. A modern kerékpársport mára igazi tudománnyá vált, egyfajta applikált fizika.

Okos emberek kiszámolták, hogy egy szakaszgyőzelem hozzávetőlegesen 400-450 wattnyi teljesítményt igényel Aki viszont a peloton közepén „utazik”, annak 220 watt is elegendő a célba éréshez. Ez nagy előny, de hátrány is egyben. Egyrészt lehet pihenni a nehezebb szakaszok előtt, másrészt aki pihen, az sohasem nyer.logo-monaco-tour-de-france-21

Szakértők kimutatták azt is, hogy pedálozás közben egy-egy taposással mintegy 26 kilogrammnyi erőt fejtenek ki. Ha a normának számító 100 pedálozás/perc frekvenciával számolunk, akkor a keddi 4. szakaszhoz hasonló csapat időfutam 47 perce alatt letekert 39 kilométer során minden egyes versenyző mintegy 12,2 tonna tömeget mozgatott meg. Ennyi munkára van szükség a versenyző részéről egyetlen szakasz során.

 hirdetes_810x300  

Laboratóriumi körülmények között a kerékpáros szívteljesítményét is pontosan ki tudják mutatni: egy-egy szívverés hozzávetőlegesen egy kilogramm tömeg 90 cm-es magasságba való felemelését jelenti. Egy óra verseny alatt ez akár egy 16 tonnás mozdony tömegét is kiteheti. A keddi csapat időfutam 47 perce alatt a győztes Astana minden egyes kerekesének szívteljesítménye 42 tonna tömeget emelt fel 90 centiméter magasba. Ilyen nehéz ez a sportág. Aki tehát profi kerékpárosnak készül, jó ha ezeket a dolgokat is szem előtt tartja. 🙂

Az egész verseny és a végeredmény így lényegében a fejben dől el. Attól függően, ki mennyire tudja beosztani a saját erejét, kiszámolni, mennyire bírja el szervezete a roppant nyomást és megterhelést a Tour három hete alatt.

A hatalmas fejlődés miatt különböző technikai megkötések bevezetése is szükségessé vált a Nemzetközi Kerékpárszövetség részéről. Ennek lényege a kerékpár, sisak, cipő, egyszóval a technikai felszereltség aerodinamikai előírásainak szabályozása. Ez kimondja, hogy a szélesség és a hosszúság közti arány nem lehet több mint 3:1. Ha ezt bármi is meghaladja, azon nyomban betiltják, és nem kap versenyzési engedélyt. Az ugyanis sokkal inkább már egy repülőre emlékeztet.

A KOMMENTÁTOR

vakciA Tour de France hosszú órái alatt a jó szakkommentátor nevelő és mentor is egyben. A nyolcadik ikszét taposó cseh Robert Bakalář, az Eurosport cseh verziójának szakkommentátora ezen kevesek közé tartozik. Nélküle a Tour nem lenne Tour, ő az az ember, aki lassan már 30 éve közvetít. Hihetetlen áttekintéssel rendelkezik, az egész sportág a kisujjában van. Ami legalább annyira fontos, az az évek alatt összegyűjtött óriási szaktekintélye, mely megfizethetetlen deviza a verseny alatt. Aki vele együtt figyeli napról napra az eseményeket, az némi túlzással észrevétlenül is a sportág szakértőjévé válik. Igazi fenomén, a kerékpársport Heinz Prüllerje.


Vele követjük mi is a történéseket, melyekről igény esetén, ha olvasóink  is szeretnék, akár rövid összefoglalókat is készíthetünk (az ezirányú „igényeket”  kérjük kommentben  jelezni). Többek között a napi drámákról, Contador és Armstrong csatájáról, a Monacó festői környezetében rendezett időfutamról, az Astana, Columbia, Saxo Bank csapatainak ádáz küzdelméről, arról, miként tért vissza  a kerékpársportba Lance Armstrong miatt a NIKE, a menet közbeni taktikáról, de arról is, hogyan fogják az első keményebb hegyi szakaszok megtizedelni a lehetséges favoritok sorát, stb.  Robert Bakalář mellett mindez szinte gyerekjáték, és élmény is egyben.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!