Bár az utóbbi időben ennek a két nemzetnek a neve majdnemhogy soha nem hangzik el egyéb mint politikai témakörben, most mégis tennénk egy kis kitérőt és egy rövid esélylatolgatásnak adnánk teret a világbajnoki selejtezők utolsó előtti-előtti játéknapján. Mégpedig egy olyan történelmi pillanatban, amikor mindkét válogatottnak esélye van kijutni a jövő évi dél-afrikai viadalra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az egyiknek jóval nagyobb  mint a másiknak.

 

Magyarország

A kilátások sajnos sokkal rosszabbak mint ahogy az a tabellára nézve első látásra tűnhet. Most ugyan a portugálokat és a svédeket is megelőzve a nemzeti tizenegy az előkelő második helyet foglalja el a tabellán, a hátralévő meccsekre tekintve azonban már óvatosabban kell bánni az optimizmussal. Hátra van még Portugália idehaza (ma 20:45), Portugália idegenben (október 10) és Dánia idegenben (október 14). Valljuk meg, a sorsolásnak is köszönhető, hogy jelenleg a második helyen állunk.

Ha a többi mai találkozóra tekintünk a csoportban, nagy esély van rá, hogy ma a svédek átveszik a második helyet Magyarországtól (Málta – Svédország, ma 18:30). Elsülhet azonban a kapanyél, úgy máltai mint magyar részről, bár sajnos a mai magyar győzelemmel kapcsolatban, a reális viszonyokat tekintve, nehéz optimistának lenni. Reménykedni azért lehet és kell is, hátha megtáltosodnak a fiúk és legyűrik  CR7-éket. Ebben az esetben 6 pont lenne a fórunk a portugálok előtt és svéd siker esetén is maradna az 1 pont a svédek előtt.

Bármilyen nagy siker is lenne ez, attól tartok nem lenne elég még a második helyhez sem. A svédek ugyanis az utolsó körben otthon legyőzik Albániát, így MO-nak min. 2 pontot kellene szereznie Portugáliában és Dániában, hogy a gólkülönbség dönthessen a második helyről. Elég gyatra esélyek, annál is inkább hogy a dán-svédnél 1-est számoltam, hogy így is csökkentsem a svédek esélyeit. És a sok kombináció végén még mindig csak a playoff-ot jelentő második helyen vagyunk.

 hirdetes_400x285  

Az optimista verzió: ma ALB – DEN 1-es, MLT – SWE 1-es, HUN – POR 1-es, okt. 10-én POR – HUN x (azért innen legyen elég a remi), DEN – SWE x, majd okt. 14-én DEN-HUN 2-es. És már csoportelsőként örülhetünk Afrikának 🙂

Szlovákia

„Hazánk” esélyei azért jóval kecsegtetőbbek és nem csak vad teóriák szintjén mozognak. Azt a kombinációt, amellyel ma Szlovákia kijuthat Dél-Afrikába, gondolom már mindenki hallotta: nyerünk Észak-Írországban és Szlovénia döntetlenezik Lengyelországgal. Ezzel Szlovákia biztos csoportgyőztes.

Ennyire azért ne szaladjunk előre, mert nekem személy szerint mindkét eredményhez vannak fenntartásaim. Szerintem Szlovákia döntetlent hoz Belfastból, a szlovének pedig lenyomják Beenhakkeréket 🙂 Persze ez csupán az én külön bejáratú tippem. Mindenesetre szerintem ma még nem dől el semmi, ezért itt is érdemes megnézni a további meccseket: ma idegenben Észak-Írország, okt. 10-én idehaza Szlovénia és 14-én idegenben Lengyelország.

A pesszimista nem tud csak kellemesen meglepődni, ezért tippem ellenére indítsunk a legrosszabb eredménnyel: ma nyernek az észak-írek és átveszik a vezetést a csoportban, 1 ponttal SVK előtt. Ezen kívül Nigel Worthington csapatának már csak egy meccse marad, Csehországban, láttamozzuk ezt le 1-esre. Tehát Szlovákia a jobb gólkülönbségnek köszönhetően egy Szlovénia ellen elért döntetlennel is megelőzi Észak-Írországot. Bár ez mind nagyon szép és jó, de ez még önmagában nem jelent továbbjutást, mert így könnyen elénk ugorhat Lengyelország vagy Szlovénia.

Vegyük először Lengyelországot: ma Szlovéniában, aztán Csehországban, majd végül odahaza Szlovákia ellen lépnek pályára. Nem könnyű sorsolás, azonban ha ebből a 3 meccsből 6-7 pontot hoznak, lehet esélyük az első két hely valamelyikének megszerzésére (gólarányuk azonos Szlovákiáéval, ezért ebből a szempontból még bármi lehet). Ne feledjük azért, hogy ez elég durva teória és még így is csak akkor előzi meg Lengyelország Szlovákiát, hogy nekik 7, magunknak pedig csak 1 pontot „jósoltunk” a hátralévőkben.

Kicsit esélyesebb ebből a szempontból Szlovénia. Két hazai meccsük van még hátra: mégpedig ma Lengyelországgal, illetve az utolsó fordulóban San Marino-val, számukra sikeres esetben ez 6 pont. Ha pedig nem kapnak ki okt. 10-én Pozsonyban, akkor 18 vagy 20 ponttal csoportelsők (ismét: Szlovákiának itt min. két vereséggel számolunk!!!).

De hogy ne folytassuk ezt a durva teória-sorozatot, azzal zárnám írásomat, hogy szerintem Szlovákia számára nem a mai meccs lesz a sorsdöntő, még ha sokat is segíthet. Szlovéniát kell megverni október 10-én. És ha emellé még 1 pont jönne ma Belfastból, akkor már csak a három meccsen gyűjtött 9 lengyel pont veszélyeztethetné az első helyet – azt is csak gólaránnyal és előlegezve a lengyeleknek egy prágai győzelmet. Szóval vannak reálisabb forgatókönyvek is mint ez…

Mindenesetre holnap sokkal okosabbak leszünk, úgyhogy a mai forduló után update-eljük esélylatolgatásunkat. Addig is hajrá Magyarok, hajrá szlovák válogatott!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!