Na, mivel vége az első fordulónak és mindegyik csapat már bemutatkozott, érdemes kiértékelni a látottakat és levonni a szakmai következtetéseket. A világbajnokságok történelmének az egyik leggólszegényebb csoportfordulóját láthattuk kb. 1.5-ös gólátlaggal meccsenként. Amúgy a találkozók, a csapatok és a játékvezetők színvonalával összességében nincs nagy probléma. De ami igencsak zavarja a lelkes focirajongók lelki világát, az a vuvuzelák 100-as decibelje, ami a hangtartomány szinte valamennyi tartományában terjed és zavarja a denevérek éjszakai nemi életét is. Így pedig nagyon csökken a találkozók élvezete.Az afrikaiak sajnos nem tudnak szurkolni (lehet hogy ezért sincsenek aszfalt utak a kontinensen?), és nem tudják azt sem, hogy mit jelent a „futballmeccsek jó hangulata“. Még messze vannak az igazi futballkultúrától. Azért titkon reméljük, hogy a következőkben már igyekezni fognak valami ritmust is belevinni a vuvuzelák zümmögésébe. De ennyit afrikai testvéreinkről, akkor lássuk az első forduló eredményeit.

A. csoport

Vuvuzelas vs. Sombreros (1:1)

Már a focivébé első meccsén megmutatkozott, hogy a hazai csapat a vuvuzelák lélektani megsemmisítő erejére építi taktikája nagy részét. Ugyan a közép-amerikai selejtezőcsoportban kézigránátok és füstbombák között edzett mexikóiakat ez nem nagyon zavarta. Bár látszott rajtuk, hogy előző nap kevés csilibabos tortillát és fajitost ettek, mert hiányzott a kezdőlöket az indulásnál, és játékukban sem mutatkozott meg a tüzes paprika hatása. Noha sokkal több helyzetet dolgoztak ki, mint a dél-afrikaiak, akik csodálatos átlövéssel szerezték meg a vezetést. 10 perccel a vége előtt a mexikóiaknak is sikerült begyötörniük a labdát. Így lett 1-1 a vége. Az utolsó percekben megmutatkozott a stadion tervezőgárdájának rossz munkája, mert 5 centiméterrel arrébb tették a kaput, ezért a hazaiak csak a kapufát találhatták el. A tervezők szerencséjére írható, hogy a focivébé nem Kínában vagy Észak-Koreában került megszervezésre.

Moulin Rouge utcai fiúk vs. Urukhajok (0:0)

A gall kakasokon még látszott a fáradtság jele, biztos még nem heverték ki a francia kiscsibével töltött hancúrozásaikat. Játékuk inkább a trágyadombon való kapargatáshoz és kukorékoláshoz volt hasonlítható nagyobb csipkelődés nélkül. Bár le kell szögezni, hogy Argentína B-válogatottja méltó ellenfele volt a galloknak és nem engedtek meg nekik annyit, mint a francia lányok. Forlán, uruguay-i élő isten sem tudta megtörni a gallok védelmét, így hát 0-0 igazságos döntetlen született.

 hirdetes_400x285  

B. csoport

South Park vs. Nekropolisz (2:0)

A görögök haldokló játékkal próbálták változatosabbá tenni a világbajnokság mezőnyét, ami tökéletesen is sikerült nekik. A dél-kóreaiak hosszában, szélességben, vízszintesen és horizontálisan is lefutották őket. Sőt, a görögökre jellemző viszonylag jó fejjátékában és standard szituációiban is inkább ők domináltak.

Argentin-sorfal
Argentin-sorfal
Guachók vs. Afrikai Zöld Sasok (1:0)

A dél-amerikai pampák királyai megmutatták, hogy a szarvasmarhákon kívül a zöld sasok tereléséhez is igen jól értenek. Messi és argentin csapata lemosta a pályáról a szőnyegbombázáshoz még hozzá nem szokott nigériai csapatot. Tetszetős játékkal bebizonyították, hogy hiába ül a világ legrosszabb edzője a cserepadukon, képesek nyerni. Azért az afrikai csapat sem vallott szégyent, egy kis szerencsével kihúzhatták volna az ikszet. Bár szerintem inkább örülhettek, hogy egy góllal megúszták a találkozót. Ezt főleg remek kapusuknak köszönhették, aki a csapat nevéhez méltóan, fogott, mint a zöld festék.

C. csoport

Zidane leszármazottjai vs. Szlovén sárkányok (0:1)

A sivatagi rókáknak becézett algériai csapat nem tudott mit kezdeni a szlovén védelemmel. Pedig még mondhatni is, hogy egy cseppet több helyzetük volt. A döntetlen igazságosabb lett volna, ha az algír kapus nem vesz be egy távolabbi hálószaggatónak semmiképp sem nevezhető védhető lövést. Első ránézésre a Ras Rajel-i jéerdé kapusposztjáról hozhatták.

Erzsébet királynő vs. Uncle Sam (1:1)

Bemutatkozott a világbajnokság két nagy favoritja is. Bár az amerikai válogatott csapata csak az észak-amerikai „hozzáértő közvélemény” szerint nyeri a vébét. Az angolok favorithoz méltóan kezdték a mérkőzést. Kapusuk, Green, büszke lehet rá, mert teljesítményével bevonult az angol futballtörténelembe. Nevét durva 50 millió angol emlegeti nap mint nap felidézve ama kellemes mozzanatát, amit az algériai kapustól lesett el, csak ő tökélyre fejlesztette. A vébé után valószínűleg már csak valamelyik helyi mezőgazdasági szövetkezet kapusposztját töltheti be.

D. csoport

nemet-szurkolok
nemet-szurkolok

Dójcsüberalles vs. Ausztrál Rögbi Team (4:0)

A németek legyalulták a pályáról az ausztrál rögbi csapatot. Öröm volt nézni, hogy 65 évvel a második világháború után „tiszta árja-faj” játszik a német válogatottban: két lengyel (Podolski, Klose), nemesített brazil csatár (Cacau, Gomez), középpályán török és tunézia játékmester (Özil, Khedira), a cserepadon pedig többek között egy ghánai. Az ausztrál gyalogosok csak 0:0-áig bírták a német páncélosok rohamait. Büszkék lehetnek magukra, mert csupán 4 gólt kapni ettől a német csapattól jó eredménynek számít.

Belgrádi Fehér Sasok vs. Ghána Fekete Csillagai (0:1)

A szerbek, mint a torna titkos esélyesei, a németekre tartalékolták erejüket. Bár azért voltak helyzeteik távolabbi lövések formájában. Pl. a Shrek meséből jól ismert Szőke hercegnek, Krasic-nak volt egy szívet melengető közeli bombája, amit az afrikaiak kapusa sajnos kivédett. Erre mondják, hogy „jó helyen pihengetett”. A meccs vége felé már a takarítóbrigádokból és a Hófehérke és a hét törpe című meséből is jól ismert szerb söprögető, Vidic is fel-felszaladgált, de csak egy gyengécske fejesre futotta. A ghánai voodoo-bűvölők jó munkát csináltak, mert a 85. percben Kuzmanovič keze a magasban egy csápoló mozdulattal a törzsszurkolók felé megérintette a labdát. A bírónak nem maradt más választása, mint lefújni a 11-est. A meccs vége felé ismét bebizonyosodott a pályatervezők gyenge munkája, mert a ghánaiak már másodszor találták el a kapufát.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!