Végre elérkeztünk a csoportkörök végéhez, ami egyben pár csapat könnyes búcsúzását is jelenti.  A csoportkörök legnagyobb meglepetése, hogy a négy évvel ezelőtti vébé két döntőse nem élte túl az első fázist. Nem sajnáljuk őket. Kiesésüket csak hagymapucolás közben könnyezzük meg. Kiesett a házigazda is és az afrikai csapatok  többsége, akik nem tudtak élni a „hazai” környezettel és a szurkolók buzdításával.  Egyedüli afrikai csapatként csak Ghána jutott be a legjobb 16 közé. A kiesők, akikről megemlékezünk és megtapsoljuk őket: Dél-Afrika, Franciaország, Görögország, Nigéria, Szlovénia, Algéria, Ausztrália, Szerbia, Dánia, Kamerun, Új-Zéland, Olaszország, Elefántcsontpart, Észak-Kórea, Svájc és Honduras. Ezek a csapatok már csak a repülőgép ablakán keresztül gyönyörködhetnek Afrikában.

2465_giraffe

Bár voltak teljesítmények, amiket csak hegesztőszemüvegen keresztül lehetett élvezni.

Ezek közé tartozik például Olaszország és Franciaország teljesítménye, akiknek a nyáron már nem kell kifeküdniük a strandra, mert sorozatos öngyulladással biztosították a leégés magas fokozatát.

domenech-lippi
domenech-lippi

Folytatva a kiesők sorát Dél-Afrika tartotta a standardod, Görögország játéka elment szódavízzel, Szlovéniának nem volt szerencséje. Algérián mondjuk most egy cseppet meglepődtem, mert nem is tudtam, hogy kint voltak a vébén. Az ausztráloknak, ha nem 10 emberrel állnak ki minden meccsre, talán még esélyük is lett volna. Az utolsó meccsen még így is szépen legyalulták a szerb kézilabdacsapatot, akiktől sokkal többet lehetett várni. Kamerun és Elefántcsontpart kemény csoportba került. Új-Zéland három döntetlennel megelőzte a címvédő olaszokat Észak-Koreának nem segített Kim Jong-il áldása sem. Svájc majdnem kihúzta ezt a vébét is kapott gól nélkül. (Négy évvel ezelőtt a nyolcaddöntőben búcsúzott úgy, hogy négy meccsen keresztül sem tudták betörni az ellenfelek svájci védelmet). Hondurasnak a védelmében volt átjáróház. A kiesők közül egyedül a dánok búcsúzása szomorgatta meg egy cseppet a szivemet, gyújtottam is gyertyát az emlékükre.

 hirdetes_810x300  

De ennyit a kiesőkről, megsirattuk őket hagymapucolás közben. Koncentráljunk mostmár a nyolcaddöntőre, de  előtte még pár sorban összegezzük az utolsó fordulót.

A forduló végére kiderítették a vuvuzelák bibliai eredetét is.

Nem csoda, ha a nagyvilági zenét először halló észak-koreai csapatot megkönnyeztette a vuvuzelák mennyei muzsikája.

A pályán a továbbjutásra álló csapatok visszafogott tempójával altatták a nézőket. A brazilok gyenge 0-0-át játszottak a portugálokkal. De mentségükre írható, hogy az ő játékukban még akkor is lehet gyönyörködni, még ha nem is játszanak semmit sem.

Az angolok és a németek továbbjutottak. Az amerikaik a 92. percben rúgták be magukat a legjobb 16 közé. A spanyol bika is behúzta a kötelezőt.

A forduló további eredményei és a végállás:

A. csoport

Mexikó vs. Uruguay (0:1)
Franciaország vs. Dél-Afrikai Köytársaság (1:2)

a-csoport1
a-csoport1

B. csoport

Nigéria vs. Dél-Korea (2:2)
Görögország vs. Argentína (0:2)

b-csoport1
b-csoport1

C. csoport

Szlovénia vs. Anglia (0:1)
USA vs. Algéria (1:0)

c-csoport1
c-csoport1

D. csoport

Ghána vs. Németország (0:1)
Ausztrália vs. Szerbia (2:1)

d-csoport1
d-csoport1

E. csoport

Dánia vs. Japan (1:3)
Kamerun vs. Hollandia (1:2)

e-csoport1
e-csoport1

F. csoport

Szlovákia vs. Olaszország (3:2)
Paraguay vs. Új-Zéland (0:0)

f-csoport1
f-csoport1

G. csoport

Portugália vs. Brazília vs (0:0)
Észak-Korea vs. Elefántcsontpart (0:3)

g-csoport1
g-csoport1

H. csoport

Chile vs. Spanyolország (1:2)
Svájc vs. Honduras (0:0)

h-csoport1
h-csoport1

A nyolcaddöntő párosítása és a további küzdelmek időpontjai:

kieseses-rendszer1
kieseses-rendszer1


Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!