Klára
  • HUF: 394.91
  • USD: 1.03
  • 20 °C
  • 31 °C

Hirdetés (X)

sport

Világraszóló sportsiker és a hazai provincializmus

Sportszerető emberként   ritkán esik meg velünk errefelé, hogy világszínvonalú eseménynek  saját szemünkkel, a helyszínen örülhessünk. Még inkább így van ez, ha első számú sportágunkról, a fociról beszélünk. A bajnoki meccsek nem igazán vonzóak, a nemzetközi kupák sokadik előfordulóinak luxemburgi, andorrai, vagy macedón “sztárcsapatai” sem töltik meg a stadionokat. Afrika meg ugye messze van. Marad hát a kábeltévé, és a hétvégi angol és spanyol bajnokik, melyeket a futballturizmus jegyében olykor azért a helyszínen is megnézünk. Persze mindezt jóval drágábban, mint a szigetországiak, ha hozzánk látogatnak. Plusz itt van a Digi-TV ügye is, mely a következő három évre megvásárolta az angol bajnoki mérkőzések sugárzási jogát. A gond csak ott van, hogy a kecses DIGI tányér alig 300 ezer szlovákiai háztartást díszít, így az ország jó része nem tudja hol nézni, amint a Chelsea idén is tönkre veri az MU-t.

Nagy volt hát az öröm, amikor a kassai FC és az Artmedia Petržalka után idén harmadik szlovák csapatként a Zsolna is bevitézkedte magát a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeibe. Ha már a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez mondhattuk a sorsolás után, látva a Zsolna-Chelsea-Marseille-Spartak Moskva  négyest. Egészen addig, míg a  Zsolna hétfőn nyilvánosságra nem hozta jegyárait a hazai meccsekre.

Ezek szerint a standard szurkolói jegyek 300 eurónál kezdődnek, melyet az első kategóriás 400, ill. VIP-s 600 eurós jegyek követnek. A bérletesek “jutányosan”, 150, 200, ill. 400 euróért vehetik meg ugyanezt. Ezen kívül lehet még kakasüllős jegyet venni 50 euróért, valahol az északi és a déli lelátókon. Remek példája a szurkolói hűség díjazásának.

Mert érhetünk mi el szökőévenként sportsikereket, mégis mindig megmutatkozik, mennyire maradiak, provinciálisak  is vagyunk,   akik legtöbbször csak rövidtávon képesek tervezni. Gondolva itt most a sportvezetésre. Mert ki lesz az az eszement, aki kiad 300, de legalább 50 eurót azért, hogy Drogbát, Lampardot vagy éppen Terryt élőben láthassa? Akkor, amikor ugyanaznap 50 euróért a Placebo koncertezik a Budapest Sportarénában?

A Zsolna egy szlovák viszonyok közt profi menedzsmenttel, évek óta tudatosan építkező kis csapat, melynek  egy

MŠK Žilina (Kép: TA SR)
MŠK Žilina (Kép: TA SR)
gyönyörűen felújított 11 ezres stadionja is van. A gond csak annyi, hogy nem lesz benne hangulat, vagy legalábbis jóval szerényebb, mint ilyenkor illene. A csalódott, anyagilag nem túl eleresztett zsolnai szurkoló ugyanis inkább elmegy a londoni visszavágóra,  az olcsóbb. Az Anfield Road-on ugyanis alig 37 euróért nézheti meg kedvenceit, a zsolnai stadion pedig (bár minden bizonnyal telt ház lesz,) maradhat a  támogatóknak, szponzoroknak, futballszövetségi nagykutyáknak. Akik az evés, ivás mellett mindent fognak, csak nem szurkolni. Úgy ahogy kellene.

Viszonyításképp: a Chelsea szurkolói a visszavágót 36,55 euróért nézhetik meg, nyugdíjasok és gyerekek  alig 18,30 euróért. A Barcelona hazai meccseire 42-től 127 euróig lehet jegyet venni. A szlovák válogatott sorsdöntő, afrikai kijutást érő mérkőzése Lengyelországban 27 euróba került. A zsolnai klub a BL egyetlen meccséért kér 300 eurót, miközben a Wigan szurkoló 347 euróért egész évi bérletet kap, mellyel a világ legerősebb bajnokságát nézheti. És végezetül, a Pravda összeállítása szerint a foci-vb csoportküzdelmeire szóló belépők is jóval olcsóbbak voltak, 53,5-től 107 euróig. Még a vb-döntő legolcsóbb jegye is kevesebbe került (268), mint az itt kért 300 euró.

A Zsolna remek példája a felénk dívó posztszocialista mentalitásnak. Érhetünk mi el olykor világraszóló nagy sportsikereket, mentalitásban továbbra is provinciálisak vagyunk.

Csütörtökön déltől nyílnak a pénztárak, lehet jegyeket venni. Sorok sajnos valószínűleg nem fognak kígyózni.

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

tibi
2010. Sze. 01. 07:24

hiaba a hazai szinvonalat meg kell fuzetni;) ... meg lehet, hogy ugy gondolkodnak a szervezok, hogy az elkovetkezo 20 evben nem lesz meg egy ilyen lehetoseg:)

Zebracsíkozó zrt.
2010. Sze. 01. 08:58

én a Placebo jegyet venném- ott a pont :)

nyomkereső
2010. Sze. 01. 09:12

Mi is! A két Placebo jegy már itt figyel :)

Zebracsíkozó zrt.
2010. Sze. 01. 09:25

erre de el kéne menni...csak ne lenne ilyen lehetetlen időpontban. azért remélem post lesz róla

Titi
2010. Sze. 01. 11:24

A Chelsea stadionja a Stamford Bridge, nem az Anfield (az Anfield a Liverpoolé).

nyomkereső
2010. Sze. 01. 11:54

Valóban, ezt benéztem. Köszönöm a pontosítást.

Marius Haray
2010. Sze. 01. 18:57

A Chelsea-MU meccs prognózisát én is kétségbe vonnám :) egyébként szóról szóra egyetértek a cikkel, a zsolnaiak túl nagyot akarnak markolni.

[...] egy Placebo-szurkoló olvasva nyomkereső jogos kiborulását a Zsolna -Chelsea BL jegyek árával kapcsolatban felvetette, hogy mi lenne, ha írnék róla egy beharangozót. Vagyis [...]

rigi
2010. Sze. 02. 13:35

Én részben egyetértek a zsolnai klub vezetésével, egyértelmű a szándék, hogy a hazai szurkolók helyét biztosítsák a lelátókon, bár tény, hogy ezt lehetett volna elegánsabban is kezelni... Az 50 eurós jegyár elfogadható BL-mérkőzésért, hisz ki tudja mikor játszanak ilyet megint. Az "idegenek" jegyárait pedig elég magasra kellett szabni ahhoz, hogy ne vásárolják ki azonnal a hazaiak elől az összes jegyet (az idegenek alatt olyanokat értek, akik nem Zsolna-szurkolók és a Chelsea miatt mennének a meccsre)... Ez az indok persze nem magyarázza a hazaiaknak szánt I. és II. kategóriás jegyeket, amelyek 150, illetve 200 euróba kerülnek... sokkal elegánsabb lett volna annyi jegyet forgalomba hozni 50 eurósból, amennyi bérletes és helyi klubtag van, a többinek meg kínálni ugyanezt mondjuk 100-ért. A barcelonai és madridi, vagy londoni jegyárakhoz azonban ne hasonlítsuk a zsolnait, mert azért ott nem 10 ezres stadionokról van szó...

müller
2010. Sze. 05. 21:26

Egy csöppet megdöbbenve olvasom az árakat. Erdélyből, Kolozsvári Vasutasok (Cfr Cluj 1907) szurkolójaként írok. 2008-ban, a Bajnokok Ligája mérkőzéseken belül, nálunk járt a Chelsea (plusz AS Roma és a Girondins de Bordeaux). A három jegy ára 100 euró volt (és még nem volt krízis:D). Ebből a Chelsea mecsre 40 eurót kellett fizetni. A stadionunk 23 ezer férőhelyes. A Stamford Bridge-en pedig 30 euró volt az ár (idegen szektorban). A mostani 3 jegy ára, - csak informative -(a héten vettem meg): 70 euró. (FC Bayern München, AS Roma(már megint:D) és a Basel) Ezek az árak a középszektorra vonatkoznak (ennél van olcsóbb is). A legdrágább a VIP szektor: 270 euró. Azt hiszem, ez nálatok nem védekezés a kivásárlás ellen, hanem pofátlan lehúzás. Hajrá Zsolna, hajrá Kolozsvár.

nyomkereső
2010. Sze. 06. 10:06

@müller: nálunk már csak így megy ez :( Jó vitézkedést a Kolozsvárnak. Ahogy nézem, erős keretetek van, csak kár, hogy olyen kevés benne a hazai.

nyomkereső
2010. Sze. 06. 20:21

Voala, a nagy kritika hatására a mai nappal a Zsolna csökkentette a belépőjegyek árát: 50 eurósat már a szurkolói kártyával nem rendelkezők is vehetnek, az eredetileg 300 ill. 600 eurós jegyek pedig "már" 100 ill. 150 euróért kaphatók. Nem nagyon fogyhattak...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket