Ugyan ki másról is szólhatna ez a cikk, mint a világ legjobb futballedzőjéről, José Mourinhóról?! Manapság ez a név abszolút módon megosztja a közvéleményt: egyesek hatalmas taktikusnak, stratégának, géniusznak tartják, mások a futball gyilkosát, egy arrogáns manipulátort vélnek felfedezni személyében. Az ellenfelek utálják, játékosai viszont istenként tekintenek reá. Lehet ezt érteni?!

Egy edzőlegenda születése

A pályáját futballjátékosként kezdő José Mourinho még fiatalon rádöbbent arra, tehetség híján aligha válik belőle nagy futballista.  Úgy döntött hát, edzőnek áll, s mint utólag kiderült: jól tette. Előbb a Benficánál, majd jelenlegi helyzetére nézve egészen paradox módon a Barcelonánál kapott segédedzői állást. Egy biztos: volt kitől eltanulnia a mesterséget, hiszen Sir Bobby Robson és Louis van Gaal személyében bár két eltérő stílusú, ámde igencsak kiváló edző állt mellette. 

 

 

 hirdetes_300x300  

A fiatalkori éne 🙂

Ezt követően felhagyván a segédedzői szerepkörrel, átvette a Benfica, majd a Leiria irányítását. Mindkét állomáshelyén kisebb-nagyobb sikereket ért el, minek köszönhetően nemcsak hogy felfigyelt rá, de szerződtette is őt a Porto. 2002 nyarán olyan játékosokkal erősítette csapatát, mint Deco, Paulo Ferreira vagy épp a jelenleg is keze alatt dolgozó Ricardo Carvalho. Irányítása első évében bajnokságot és UEFA-kupát nyert együttesével, az igazán sikeres év azonban csak ezután következett: a 2003/04-es szezonban csapata megvédte bajnoki címét, és megnyervén a Bajnokok Ligája kupasorozatot, Európa trónjára ült. A döntőben a mindenki által esélyesebbnek tartott Monacót múlta felül 3:0 arányban. 

 

 

Mourinho-öröm: a Porto a Manchester United elleni nyolcaddöntő utolsó pillanataiban szerzett góljával kiejtette az angolokat

Mourinho mint Special One

Mourinho a Portónál elért sikereit követően engedett a dúsgazdag Roman Abramovich csábításának, és a Chelsea-hez igazolt. Első sajtótájékoztatóján a következőket mondta:

„Kérem, ne nevezzenek arrogánsnak, de Európa bajnoka vagyok, és úgy gondolom, ennélfogva különleges (Special One) is“.

Így kapta meg Mou a The Special One, vagyis A különleges becenevet. A Kékeknél elért eredményei alapján – 6 trófea 3 év alatt – valóban rászolgált eme kiváltságos jelzőre. Csapatát két egymást követő éven bajnoki címig vezette, az Abramovich által hőn áhított Bajnokok Ligája-trófea azonban nem került be a vitrinbe. A két fél kapcsolata megromlott, ennek tudható be elsősorban José 2007 szeptemberi távozása a klubtól.

A Chelsea-nél eltöltött évei alatt „különleges“ kapcsolatot épített ki a londoni rivális Arsenal edzőjével, Arsene Wengerrel, akit egyik nyilatkozatában kukkolónak nevezett:

„Ő egy olyasfajta ember, aki szereti a másikat kukkolni. Ha épp otthon tartózkodik, belenéz a hatalmas távcsövébe, és jól szemügyre veszi, mi zajlik a szomszéd háza táján. Állandóan csak a Chelsea-ről képes beszélni, s nem tartom kizártnak, hogy az állásomra pályázik. Egy mindenesetre biztos: kedveli a Chelsea-t“.

Szájhagyomány útján: Mourinhót egyik eltiltott BL-meccsén ruhatároló kocsiban csempészték be az öltözőbe, hogy tanácsokkal láthassa el játékosait

Európa trónján, immáron másodszor

José 2008 júniusában vette át az Internazionale irányítását. Miután megérkezett Milánóba, olaszul tartott sajtótájékoztatót. Később aztán elárulta, három-négy hét alatt sajátította el a nyelvet.

Első szezonjában „csak“ az olasz szuperkupát és a bajnokságot, második évében viszont már a Bajnokok Ligáját is megnyerte csapatával.

Másodszor Európa tetején

 

 

Maicon gólörömében izmával nyakonpöccinti edzőjét

Különös házasság

BL-győzelmét követően a Real Madrid 16 millió euróért kivásárolta szerződéséből Mou-t, és négy évre kötötte magához.

A tavalyi év nem szólt másról, mint a Real és a Barca egymással való kakaskodásáról, köszönhető ez jórészt Mourinho személyének és a barcelonai játékosok kiváló színészi adottságainak.

 

 

 Az ellenfél SZEMbeni tett eltiltást jelent

 

 

 A Barca divatot teremt: „Ha hozzád érnek, kapj az arcodhoz!“

A José vezette együttes első katalánok elleni mérkőzésén még 5:0-ás vereségbe szaladt, ezt követően viszont már megtalálta azok ellenszerét: a zónavédekezés, a páratlan kontrajáték és a folyamatos letámadások Király-kupa-győzelmet eredményeztek. Szegény vigasz ez a madridiaknak, lévén, a Barca a bajnokságban, a BL-ben és a Szuperkupán is a legjobbnak bizonyult.

 

 

 

Hát nem romantikus?!

Reklámarc és divatguru

José Mourinho nemrég egy új reklámfilm főszereplőjévé vált, miután szerepet vállalt a Braun villanyborotva márka népszerűsítésében. Íme az eredmény: 

 

 

Néhány hónappal ezelőtt dobták piacra a Mourinho-féle taktikai táblát, amely azonnal hatalmas sikert aratott. Főként információtárolásra, speciális tréningszervezésre és meccselemzésre alkalmas, célja pedig az edzők munkájának a megkönnyítése. A terméket a portugál tréner kérésére fejlesztette ki a Forward Green nevű vállalat, amely a munkálatok során a Real Madrid szakmai stábjának tapasztalataira hagyatkozván alkotta meg azt. Ma már bárki hozzájuthat a kütyühöz, ára 20 és 40 euró között mozog.

 

Használatban a Mou-féle taktikai tábla

A Real Madrid eddig háromszor bírságolta meg edzőjét, lévén, az nem volt hajlandó viselni a klub hivatalos öltönyét. A királyi gárda annak érdekében, hogy Mourinhónak örömöt szerezzen, egy új kollekción dolgozik. Hátha…! 

Felkészülés és taktika

Mou csapata mérkőzéseire körülbelül 8–10 órát készül egyedül. Ez abból áll, hogy felvételeken keresztül elemzi az ellenfél más-más mérkőzésein nyújtott játékát. Miután pedig kialakul az összkép, minden játékosának testreszabott videót készít az ellenfél azon játékosáról, amelyikkel az majd épp szemben találja magát. Ebből is látjuk, hogy milyen kemény munka áll José sikerességének hátterében.

Mourinho a taktikai húzások mestere. Csapata tavalyi Ajax elleni BL-mérkőzésén hatalmasat alkotott: saját játékosait (Alonsót és Ramost) biztatta arra, hogy húzván az időt, ezáltal begyűjtvén második sárgájukat, állíttassák ki magukat, lévén, így a következő, egyúttal a csoportban való utolsó, tétnélküli meccsen kitölthetik az eltiltásukat, a kieséses szakaszban pedig újra tiszta lappal folytathatják. Az ilyen és ehhez hasonló sportszerűtlen taktikai húzások a fociban nem megengedettek, ezért Mourinho fölöttébb érdekes kivitelezését választotta a „csalásnak“. Íme:  

 (Mourinho Dudek fülébe, az Casillaséba, ő pedig Ramoséba súgja, mit tegyen)

Mit hoz a jövő?

Mourinho és a Madrid közös célja a Bajnokok Ligája-trófea elhódítása, s látván a csapatban rejlő potenciált idén alighanem sikerül megszerezniük a tizediket. Ferguson, Guardiola, Mourinho – ők hárman pályáznak a harmadik elsőségükre; amelyiküknek ez összejön, az minden idők legjobb futballedzőjévé lép elő.

Az elmúlt hetekben a spanyol és francia sajtó arról cikkezett, hogy a portugál mester 2012-ben átveszi a Paris Saint Germain irányítását. Az érintett klubok egyelőre tagadnak, de mint tudjuk, a fociban bármi megtörténhet.

/maximus24/

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!