Egy futballóriás mesterséges módon történőszületésének lehetünk a szemtanúi. Császármetszésről aligha beszélhetünk: olyan ez, mint amikor egy ostoba libát erőszakkal megdugunk kukoricával, hogy miután az szép nagyra megnőtt, gyomorrontásig zabálhassuk magunkat vele. A Dagesztán fővárosában székelő és az orosz élvonalban érdekelt Anzsi Mahacskala is hasonló cipőben jár: Szulejman Kerimov, a világ 118. leggazdagabb embere dollármilliókkal tömi csapatát, hogy az címeket nyerjen neki. Tényleg megvásárolható a siker?

Az aranyhal teljesíti minden kívánságodat!

Szulejman Kerimov – a Forbes magazin felmérése szerint 7,8 milliárd amerikai dollárt magáénak tudó üzletember – 2011 januárjában vásárolta fel az akkor 20. évfordulóját ünneplő Anzsi Mahacskala részvényeit. Az új tulajdonos érkezése kimeríthetetlen anyagi forrást biztosít világklasszis futballisták szerződtetéséhez: így került elsőként a csapathoz a Real Madrid egykori legendás játékosa, Roberto Carlos, aki szükség esetén még edzői funkciókat is betölt az Anzsinál.

roberto_carlos.jpg

A 38 éves brazil nagy tekintélynek örvend Mahacskalában

 hirdetes_810x300  

De hol találjuk ezt a Mahacskalát?

Mahacskala az Orosz Föderációhoz tartozó Dagesztáni Köztársaság legnagyobb városa: Pozsonyhoz hasonlóan csaknem félmillióan lakják a betontömbök százaiból felemelt és merényletek híreitől hangos szocialista maradványt, amely a Kaszpi-tenger északnyugati partjainál fekszik.

dagesztan.jpg

A világ egyik legveszélyesebb városa: Mahacskala.

Pénzért gólt!

A háromszoros Bajnokok Ligája-győztes Samuel Eto´o is remek vételnek bizonyult: az olasz Internazionale csapatától 25 millió euróért érkezőkameruni támadó góllal debütált az Anzsiban, az eddigi 11 pályára lépése alkalmával pedig 8-szor volt eredményes. Míg az Interben csak egy volt a profi labdarúgók közül, addig az Anzsiban a vezér szerepét töltheti be – ez motiválhatta őt klubváltásakor, na meg persze a pénz: Eto´o csaknem annyit keres (20,5 millió euró), mint amennyit Cristiano Ronaldo és Lionel Messi együttesen (12,5 + 10,5 millió euró).

samuel_etoo.jpg

Samuel Eto´o a világ legjobban fizetett futballistája: évi 20,5 millió eurót vághat zsebre.

De hol van Dzsudzsák Balázs?

Ahogy jött, úgy ment. Tavaly augusztusban 14 millió eurót fizetett érte az Anzsi. A debreceni születésű balszélsőt angol és spanyol klubok is csábították, ő azonban a fagyos Oroszországot választotta. Vajon miért (€€€)? A java még csak ezután következett: Dzsudzsák januárban újra klubot váltott – a Lokomotiv Moszkva 19 millió euróért kivásárolta szerződéséből az Anzsiban sérülései miatt mindösszesen nyolc alkalommal pályára lépő „őt“.

dzsudzsak_balazs.jpg

Magyar játékosért még nem fizettek annyit, mint érte: Dzsudzsák a téli átigazolási piac legdrágább szerzeménye.

Guus Hiddink – a siker kovácsa?

A PSV-t, Real Madridot, Chelsea-t, orosz és török válogatottat megjárt 65 éves holland szakember 18 hónapra kötelezte el magát az Anzsihoz, ahol évi 10 millió eurót kereshet. Képességeit senki sem vitatja: feladata bejuttatni az Anzsit a Bajnokok Ligája főtáblájára. A tapasztalatot az ő, a játékerőt pedig Zsirkov, Eto´o, Roberto Carlos vagy épp a néhány napja 12 millió fontért leigazolt Chris Samba személye jelentheti majd. Tervben van még Neymar, Sneijder és Dani Alves szerződtetése is.

Hölgyek és Urak, a vacsora tálalva…

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói-oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!