KIHAGYHATATLAN! Mert mindenki csak Mourinhót és Guardiolát kérdezi. Mert mindenki csak a Real Madridról és a Barcelonáról képes beszélni. Mert mindenkit csak a tények és az eredmények foglalkoztatnak. S mert mindez engem már egyáltalán nem érdekel, a Felvidék legtehetségesebb poétájához, Kerepesi Igor barátomhoz fordulok segítségért: „Hallottál már a fociról?“

 

1. Mióta követed figyelemmel a focit?

Erős túlzás volna azt állítanom, hogy figyelemmel követem, mivelhogy ez a szókapcsolat – legalábbis az én szótáramban – valamiféle folytonosságot, rendszerességet feltételez, amiről pedig esetemben, foci terén egyáltalán nem lehet beszélni. Helyesebben hangzott volna a kérdés ekképp: mióta ismerkedel a focival, avagy mióta tekintgetsz feléje? Igen, a tekintgetés a legmegfelelőbb szó ezesetben. Erre rövid gondolkodás után rá is vágom neked: azóta, hogy egyetemista lettem és internátra kerültem, megosztván szobámat egy Real Madrid-fanatikus futball-elemzővel. Neki köszönhetően mára eljutottam arra a szintre, hogy havonta egy-két alkalommal megtekintem a legnagyobbak meccseit. Ez hatalmas előrehaladás az életemben.

2. Van kedvenc csapatod?

Mivelhogy mindenben, ami foci, maximálisan tájékozatlan vagyok, azt kell mondjam, hogy nincs. Két kezemen megtudom számolni azon focicsapatok nevét, melyekről hallomás útján valamiféle minimális információt szereztem, de ezen a szinten meg is áll a tudományom. Játékukat már nem ismerem. Az elmúlt hónapokban, ha esetleg meccsnézsre vetemedtem – természetesen szobatársammal –, akkor a Real Madridnak szurkoltam, legalábbis úgy enyhén, tartván a palce-t, ahogy azt itt Szlovenszkóban mondani szokás, ezt is pusztán csak azért, mert köröttem mindenki eme csapatot éltette. Azonban, a kielégítő válaszadásra törekedvén megjegyezném még, hogy a közelmúltban elhatároztam, a Beatles, azaz kedvenc zenekarom szülővárosa előtti tisztelgésből a Liverpoolnak hűséges szurkolójává lépek elő. Meglátjuk, előbb még játékosaival kell megismerkednem.

 hirdetes_810x300  

3. Van kedvenc futballistád?

Azt hiszem, e kérdésre válaszom igazán rövid és velős lesz: nincs! Legalábbis nem tudok róla. Ahogy a csapatok játékstílusát, úgy a focistáik tehetségét és kuriózumát sem ismerem. Abszolút mód csak első ránézésre, szimpátia alapján válogatok tehát közülük. Végtelenül szimpatikus focista számomra a közelmúltból – még az ominózus lefejelés után is – Zidane, ugyanakkor belőlem hihetetlen ellenszenvet kiváltó sportoló a Ribery. Létezéséről egyébként körülbelül egy hete szereztem tudomást.

4. Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

Szerintem az FC Barcelona. Amióta figyelgetem a focit – tehát nem régóta –, úgy tapasztalom, igazán jól megy a soruk. Ez miért pont most változna meg? Jók abban, amit csinálnak, mégha sokat színészkednek is. Ügyesen-tehetséggel használják ki lehetőségeiket. Hogy egy barokk-kori fordulattal éljek: okosan ülnek Fortuna szekerén.

5. Mi a közös az Aranylabdában és az Oscarban?

Ha jól tudom, mindkettő a legjobb színésznek jár. Jó, persze, ez általánosítás csupán. Bizonyára akadnak futballisták – sőt mi több, biztosan sokan vannak –, akik igazán megérdemelten vehetik át az Aranylabdát. Enyhén gúnyos megjegyzésemet mindösszesen a hallottak és tapasztaltak hatására tettem. Sokan szidják ugyanis manapság a Barcelonát színészi teljesítménye miatt. Véleményem erről csak annyi, hogy mindnyájan színészkednek – javíts ki, ha ez nem így van –, csak nem mind oly ügyesek, mint ez a spanyol csapat.

6. Mi a közös a futballban és a költészetben?

Tudni kell kapura rúgni, ha érted mire gondolok. Ügyesnek kell lenni: célba találni. Tehetséggel megcélozni a kaput és a közönséget egyaránt. Foci és költészet leginkább csak a megbecsülésben és a résztvevők pénztárcájának vastagságán érezhető. Ami a közönség ügyes megcélzását illeti, nem én vagyok a legzseniálisabb aranylabdás csatára a pályának: egy erős középpályásnak értékelném magam.

7. Esetleg néhány rögtönzött kis rím?

Elnézvén a barátomnak az eltorzult arcát,
Istenemre mondom én, nem szívlelem a Barcát.

8. Hallottál már Gutiról? 🙂

Igen, legelőször másfél éve. Azt mondták, hasonlítok is rá. Nem tudom, döntsd el te.

Igen, hasonlítasz… Köszi a hozzáértő válaszaidat… Jövök neked egy sörrel…

kerepesi_igor2.jpg

Szerintetek is van hasonlóság a költőfejedelem és a madridi futball-legenda között?

Ha tetszik a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!