Szlovákia ezüstérmes lett a hoki vb-n. De mindenki örül a nem várt sikernek? Aki magyarként a szlovák hokisoknak szurkolt, az Stockholm szindrómás?

A sport fontos szerepet játszik társadalmunkban. Egy adott csapatnak szurkolni gyakran többet jelent puszta szimpátiánál. Érzelmi kérdés, mely nemegyszer vallási fanatizmussal keveredik. Az ókorban az olimpiák idejére a háborúskodást és a politizálást is felfüggesztették, hogy mindenki zavartalanul élvezhesse a sportolók küzdelmét (az újkorban azonban már olyan is volt, hogy a világháború miatt elmaradt).

Egy Boca Juniors–River Plate, Celtic–Rangers, Fenerbahce–Galatasaray, vagy éppen Partizan Belgrád–Crvena Zvezda futballrangadót kísérő fanatizmus gyakran messze túlmutat a sporton. Élet-halál kérdése, ahol a két csapat 22 játékosa mellett szurkolók százezrei is „összecsapnak”. Az egyszerű brazilt vagy argentint nyomorúságos egzisztenciájában két dolog vigasztalja: a futball és a vallás. A focicsapat mindkettőt összefogja, bearanyozva ezzel a szürke hétköznapokat (a Daily Mail által összeállított, a világ 50 legnagyobb derbijéről bővebben itt olvashatsz).

river-plate.jpg

Egy vérbeli argentin rangadó River kulisszája

 hirdetes_810x300  

A válogatottak szintjén hasonló a helyzet. A sport az a terület, ahol nem az ország mérete, katonai ereje,  lakosainak száma a mérvadó. Itt fegyverek bevetése nélkül is eséllyel győzheti le Dávid Góliátot, itt kis ország is képes megleckéztethetni a nagyot, itt évekig elnyomott kistestvér is borsot törhet a kivételezett bátyó orra alá. Szomszédos államok és nemzetek esetében a helyzet még cifrább.

A tegnap befejeződött hoki-vb jó példa a fentiek szemléltetésére. A gyengén rajtoló szlovákok a harmadik meccsre összeszedték magukat, a végjátékban pedig az örök vetélytárs csehekkel is összekerültek.  Annak minden sava borsával együtt, szlovák-cseh és szlovákiai magyar-szlovák vonatkozásban egyaránt.

 

 

Kezdjük a szlovákiai magyarokkal

Érdekes volt figyelni a szlovákiai magyarság két, jól elkülöníthető csoportjának reakcióit a világhálón a szlovák hoki válogatott eredményei kapcsán. Egymás szemében mindketten extrémnek könyvelve el a másikat. Az egyik azért, mert képes Szlovákiának szurkolni, ne adj isten szlovák hoki mezben, és a meccs idejére még Facebook profilképét is állami szimbólumokkal díszíti . A másik azért, mert „szar Szlovákiázva” végig ellen drukkol.

Az első két elveszített meccs után először a kárörvendő felvidéki magyarok voltak hangosabbak, majd ahogy beindult a szekér, váltak bátrabbakká a magyar nemzetiségű hoki drukkerek is. Miközben egyik oldal sem leplezte egymás iránt érzett ellenszenvét…

Cseh-szlovák testvérharc

Ugyanez volt megfigyelhető szlovák-cseh relációban is. Ahol a meccs előtt és után egyesek a legválogatottabb szitkokat szórva szólogattak be egymásnak. Tudjuk, hogy a csehek hosszú évek óta a szlovákok mumusai, akit a jégen az istenért sem tudnak megverni (vagy csak a legritkább esetben). A probléma gyökere még abból fakad, hogy Csehszlovákia szétválása után, míg a jogutód Csehország rögtön az A-csoportban, Szlovákia pedig a C-csoportban kezdte a küzdelmeket, és innen kapaszkodott fel az élbolyba. Az egymás elleni mérleg:

Szlovákia-Csehország 54 mérkőzés: 11 győzelem – 7 döntetlen – 36 vereség, gólarány 115: 198

A vébék történetében tehát 2003 és 2007 után Szlovákia szombaton harmadszor győzte le a cseh komplexust, és jutott be a döntőbe (ahol az oroszoktól kikapva szerzett ezüstérmet).

2_3.jpg

Nyitott fedelű Karosa. Félreértés ne essék, az ezüst nem 1986-ból van…

A másik érdekes fejlemény a sport kiváltotta hisztéria kapcsán az északi magyar, azaz a finn sztárkommentátor, Antero Mertaranta esete volt. A tévé riporter leplezetlen szimpátiája Zdeno Cháraék iránt, ha lehetséges, szlovák részről még ennél is nagyobb szimpátiát váltott ki.

Antero kommentálását a szlovák-cseh meccsről eddig a YouTubeon 450 ezren nézték meg:

 

 

Fel is merült szinte félhivatalosan több helyütt, hogy tiszteletbeli szlovák állampolgárságot érdemel. A dolog pikantériája, hogy eközben Gubik László állampolgárságától megfosztott szlovákiai magyart az egészségbiztosítója üldözi a biztosítása megszüntetése miatt. Az állampolgárság kobzással pedig egyébiránt a szlovákok többsége egyetért.

Szumma szummárum, a sport gyakran furcsa érzelmi kitörésekre készteti az embert, melyre szlovákiai magyar szempontból a most befejeződött hoki-vb több érdekes kórképekkel is szolgált.

Király Zsolt 

U.I. E sorok írása közben az ablak alatt épp a szurkolásba belefáradt boldog államalkotók éneklik alkoholgőzösen, hogy Slovenskóóó, Slovenskóóó…

Ha szereted a hokit, és nem vagy "Stockholm szindrómás" :), csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

U.U.I Olvasóink figyelmébe ajálnjuk a Facebook-oldalunkon erről kialakult vitát is 🙂

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!