Ferguson ment, Mourinho jött, Bale egyelőre marad. Sztárfocisták már a padláson is, euró-százmilliós büdzsék, rivaldafény, csillogás. A hétvégén elindult a celeb klubok tömkelegét felsorakoztató két topliga, az angol és a spanyol. Körképet tartottunk, hol áll az európai focivilág az új idény kezdetén.

 

premier-leage

Premier League

A Vörös Ördögök 26 év után új edzővel kezdték meg szezonjukat. Fergusson utódja Moyes lett, a Stolverkosoktól, aki bemutatkozásként rögtön megnyerte a Szuperkupát. Bajnoki bemutatkozója is hasonlóra sikeredett a Swansea City otthonában, ahol a Utd., annak ellenére, hogy a klub üdvöskéje,  Wayne Rooney, státusza meglehetősen furcsa viszonyban van, nem nagy meglepetésre ezúttal is csak a cserepadon kapott helyet. Már a felkészülés során is csupán epizódszerepek jutottak a szeplős fiú számára, és elvágyódásáról lehet a legtöbbet hallani. Az utolsó félórára mégis beszállt, akkor már ugyan vezettek az ördögfiak, beállása viszont határozottan jót tett a játéknak, és két asszisztjának is köszönhetően sima 1:4-es eredmény született.

Hasonlóan bekezdett a másik multi is, a Chealsea, újra Mourinhoval, újra nagy tervekkel és újra csillagászati költségvetéssel várják az új idényt. Első körben laza két góllal verte a Hull Cityt. A sorban csak harmadikként említjük, de költségvetését tekintve elsőnek kellene a konkurens manchasteri klubbot, a Cityt, ahol szintén edzőcsere történt, hiszen a Honvédban játszó Andrea Mancini édesapja, Roberto elhagyta az angol klubot, a helyét pedig a korábban Realt is tréningelő Manuel Pellegrini vette át. Meglepetésre a nyár folyamán eddig egy sztárigazolást sem mutatott be a klub, hacsak nem soroljuk ide Alvaro Negredo és Jesus Navas idecsábítását, bár valljuk be őszintén nagyobb nevekre számítottunk. Mindenesetre ők is hengereltek, néggyel tömték ki szegény fekete fehér szarkákat.

 hirdetes_400x285  

 

mourinho_2575259b

A legnagyobb transfer láz a nyáron kétség kívül Gareth Bale körül zajlott, akiért a Real rekordösszeget is kínált (egyes forrsások szerint 124 millió eurót), de a Tottenham Hotspur vezetősége hallani sem akar semmiféle eligazolásról. Bale márpedig menni akar, ami eléggé kihathat teljesítméynére is. Úgy érezzük ez az ügy még koránt sincs lefutva. Ennek ellenére az első meccsen Fülöp Márton korábbi csapata elhozta a három pontot a Crystal Palace otthonából – 0:1.

Ha már magyar kötődés szóba jött, megkönnyebbülve nyugtázhatjuk, hogy Gera Zoli helyzete is megoldódni látszik. Csúnya sérülése után egy ideig úgy tűnt csapatot válthat a magyar válogatott CSK-ja, sokan titkon remélni kezdték, hogy hazatér a Fradiba, de végül mégis újabb kontraktust kínáltak neki a West Bromnál, így egy évig még biztos marad az angol gyepen. Egy egészséges Gerára márpedig a magyar válogatottnak is nagy szüksége van, főleg így a bukaresti halálderbi előtt. Nem igazán bánnánk, ha szeptember 6-án látnánk egy-két Gera szaltót. Bizton reméljük, hogy újra sok örömteli pillanattal fog minket megajándékozni az új idényben is alázatos játékával. Egyelőre nélküle vérzett el hazai pályán 0:1-re csapata a Southampton ellen.

zoltan-gera-shane-long-64973

Visszatérvén még a klubcelebekhez, a Liverpool úgy tűnik idén sem fogja megváltani a világot, és tovább gyűrűzik a várakozás az Anfild Roadon, náluk a nyár leginkább Luís Suarez elvágyódásáról szólt, akit legkitartóbban az Arsenal csábít, ám a Pool vezetőségének essze ágában sincs eladni legnagyobb értéküket egy rivális csapatnak. Otthon az alsóházi Stoke City ellen elért soványka 1:0-al mindenesetre így elsőre nem kényeztették el drukkereiket, de hagyjuk magunkat meglepni.

Az Arsenalról már nem is beszélve, aki rögtön egy pofonba szaladt hazai pályán, a londoni ágyúk ugyanis csak egyszer sültek el, míg a várat három találattal bevették az Aston Villa katonái. Egyre több hang mondja, hogy Wenger mesternek ideje lenne új meló után néznie, mit mondjuk nem lepődnénk meg mis sem a hír hallatán. További eredmények: Norwich City – Everton 2:2, Sunderland – Fulham 0:1, West Ham Utd. – Cardiff City 2:0.

 

la-liga

La liga

Szintén beindult a spanyol nagyipari focigépezet is. Bár a celebméter itt is tetemes koncentrációt jelez, sokkal differenciáltabb a mezőny az angolhoz képest. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy idén is a két elitklub versenyfutásáról fog szólni minden, de igazából az utánuk következő „elveszett világ” fogja rejteni a legnagyobb izgalmakat.

Igazolják ezt a hétvégi forduló eredményei is, amin ha végignézünk, összefut a szánkban a nyál annak kapcsán, mennyi izgalmat fognak ezek a srácok idén is okozni nekünk. Ahogy északon, itt sem maradhatott el edzőcsere nélkül a holtszezon. Igaz, Mourinho távozása már korábban is biztosnak látszott, a helyére hozott Carlo Ancelottitól pedig szintén a csodafegyvert várják az örök rivális Barca ellen.

Kezdetnek mondjuk kitette a csapat és a spanyol válogatott üdvöskéjét, Casillast a kezdőből. LOL. Nem ez miatt – bár kitudja –, de a királygárda eléggé nyögvenyelősen gyűrte le odahaza a Betis csapatát. Új szerzeményük, Isco hathatós asszisztálásával (gól+gólpassz), – 1:2. Addig a Barcelónában rögtön tömegmészárlást rendeztek, és hetet vágtak Messiék a szegény csacsi Levantének. Úgy tűnik az új edzővel, Martinoval is hasonlóan muzsikál a zenekar, hát még ha a finomhangolások is befejeződnek.

Isco

És a többiek: igazi futballkülönlegességnek bizonyult a Sevilla – Atlético Madrid párharc is rögtön így az elején, de Torrente felügyelő kedvencei nem sok sót hagytak déli pajtásaiknak, simán elorozták tőlük mindhárom pontot. Velük ellenében a Real Sociedad nem volt ilyen könnyelmű, pont nélkül, két gólt becsomagolva küldte haza a Getafe különítményét.

Hasonlóan a Velenciához, akik szintén otthon tartották a győzelmet, bár ezért jobban meg kellett dolgozniuk, emlékezhetünk a vendég Malaga már tavaly is megszorongatta őket. További eredmények: Real Valladolid – Athletic Club 1:2, Osasuna – Granada 1:2, Rayo Vallecano – Elche 3:0, Celta de Vigo – Espanyol 2:2, Almería – Villarreal 2:3.

Így hát Németország és Franciaország (és persze ne hagyjuk ki hazai vizeinket sem Szlovákia, Magyarország) után Európa legnyugatibb pontjain is beindult a nagyüzemi focigépezet. Olaszország még kissé kéreti magát, de jövő héten már ő is táncra perdül. Rendszeres fogyasztók révén pont jókor érkezett a dózis, bár az igazi esszencia még csak most érkezik, nemzetközi relációban (BL, EL).

Igaz, ahogy rászoktattak minket aranylábú fiaink, sajnos ismételten hazai érdekeltség nélkül. De ne legyünk telhetetlenek, a szombati Fradi – MTK egész jónak bizonyult, ráadásul új technológiával 3 mp alatt csapolták a sört…kellhet ennél több nekünk?

Csonka Ákos

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!