Tüzesen süt le a nyári nap sugára… de már nem sokáig, mert ahogy a nyári napsugarak is múlni látszanak, érezzük mindinkább, hogy már-már a nyári kínzó fociböjt is a múlt feledésébe merül. Hiszen beindultak s már javában dübörögnek az európai top- és egyéb ligák milliárdos fogaskerekei, hogy hétről hétre termelhessék számunkra ipari mennyiségű szennyes portékájukat. A mi konzumfogyasztói társadalmunk legnagyobb örömére, mivelhogy újra lehet min izgulni, veszekedni, mérgelődni, örömködni, fogadni, büszkélkedni, jajsiránkozni, ’hogybetette’-zni, ’ugyehogymegmondtamhogyneteddfel’-ezni, ésatöbbi, ésatöbbi. Viszont a kép még ezzel nem lehet igazán teljes, mert a kéjes focirajongást nem lehet holmi hétvégi alamizsnával kielégíteni. Kell a desszert is, tejszínhabbal, cseresznyével mindennel. Így a vénasszonyok nyaraként aposztrofált kalendáriumi időszakban végre útjára indul Európa színes, agyoncicomázott futballmegashowja, a Bajnokok Ligája, illetve annak árnyékában sertepertélő mostoha kistesó, az Európa Liga is.

bl-csoportkor_770

Sajnos – most mondjuk azt, hogy megszokottan? De ezt egyszerűen nem lehet megszokni, mert ez egy szadista, drukker ellenes alattomos gaztett – ismét csak hazai érdekeltség nélkül. Mivel jó szokás szerint szupergázsis honi klubjaink, már a selejtezőkben nemet mondtak a biszem-baszom versenysorozatokra, hogy teljeskörű odafigyeléssel tudjanak koncentrálni a Mennyei Bajnokságra (gondoljunk csak bele mennyire, ha a tavalyi bajnok Győr, 6 forduló után holtversenyben volt a katicabogárral). De ez miatt ugyan ne legyen rossz szájízünk, hisz van egynéhány aranylábú nemzettestvérünk, ki megpróbálja védeni az országimázs mundérbecsületét. Esetleges góljaik és tisztes helytállásuk pedig biztosak vagyunk benne, hogy sok ezer megosztást és posztot fog eredményezni kedvenc kék közösségi hálónkon, agyonfűszerezve bölcsebbnél bölcsebb ténymegállapítások tömkelegével.

463361_bf1354b79e9d7eb47e43a4a6ab7836f8_wm

De nézzük a kialakult csoportokat, mire számíthatunk a neonfényes grundokon idén:

A csoport – A Manchester United egyértelműen a csoport favoritja, a kapott társak nemigen hinnénk, hogy komolyabb fogást tudnának találni az angol ördögökön, de természetesen hagyjuk magunkat meglepni. A kihívók sora: Sahtar Donyeck, Bayer Leverkusen, Real Sociedad, kik más-más futballkultúrából jőve ugyan, de nagyjából azonos játékerőt képviselnek. Ha az ördögszorongatás nem is jön össze, parázs kis viadalok lesznek a második hely elcsippentéséért az hótziher.

 hirdetes_810x300  

1. forduló, kedd:

Manchester United–Bayer Leverkusen 20:45
Real Sociedad–Sahtar Doneck 20:45

0_5

B csoport – Itt már differenciáltabb a légkör, hiszen két szuperklasszis dudás került egy csárdába a Real Madrid és Juventus személyében. A Real folytatva bevett szokását, idén sem aprózta el a dolgot, és rekord-csillagászati áron megvette a legújabb celebüdvöske, Gareth Bale játékjogát. Ez az üzletpolitika nem túl költséghatékony, tekintettel, hogy a szintén sok millióért vett Kaká sem váltotta meg a világot Madridban, az utolsó percben csengetés előtt vette is az utilaput, és távozott vissza a Milanba. De pénzzé tették a török-német Özilt is – Roni be is durcizott ez miatt -, aki ugyan sokszor mosolyt csalt a királyiak arcára, de mit lehet tenni, kellett a zsozsó Balere. Nyilván ő is érezte, hogy kezd túl sok kakas kapirgálni ugyanazon a dombon, és jó tüzér lévén angolosan távozott az Arsenalba. Ettől függetlenül a blancók névsora továbbra is igencsak vaskosnak mondható, hisz jött Isco is, de eme acélosság eddig is jellemző volt a királyi gárdára, mikor milyen sikerrel. Nyilvánvalóan a továbbjutás egy percig sem lesz kétséges számukra sem, de hogy a végső diadalmaskodáshoz elég lesznek-e a megasztár nevek, és nem homályosítják-e el egymás fényét a csillagok, az ahogy mindig idén is kérdéses. Ahogy a csoportkonkurencia, Öreg Hölgynél is, bár náluk szó sincs gigász nevekről, mégis játékuk egyre több bizalomra ad okot. Esetükben is számolni kell, hogy komolyabb menetelést is véghezvihetnek, de azt már megtanultuk, hogy Olaszországban azért máshogy mennek a dolgok, főleg ha fociról van szó. A csoport két másik tagja, a Galatasaray és a Köbenhavn, évről-évre komolyabb játékerőt képvisel, de nem igazán hisszük, hogy ebbe a vitába érdemben bele tudnának majd szólni.
1. forduló, kedd:

Galatasaray–Real Madrid 20:45
FC Köbenhavn–Juventus 20:45

psg_valencia_elo

C csoport – A best of csapat ebben a brancsban a PSG, aki szintén multinacionalizálódott, bár  mindjárt két X-et összeszedve egyelőre csak a 3. helyen állnak a bajnokságban Ibrahimovicsék. Mindazonáltal a csoporttovábbjutás nem okozhat különösebb gondot nekik, de későbbiekben eléggé kétséges meddig tudnak majd masírozni. Hasonlóan a Benficahoz, akik ugyan kiemelt kalapból kerültek a csoportba, de könnyen meggyűlhet a baja Megyeri Balázst is foglalkoztató Olympiakosszal vagy Juhász Roland exével, az Anderlechttel. Kétségünk nem férhet hozzá, hogy több meglepetés rejtőzhet ebben a csoportban, mint ahogy azt elsőre sejtenénk.
1. forduló kedden:

Benfica–Anderlecht 20:45
Olympiakosz–Paris Saint-Germain 20:45

D csoport – Ebben a csoportban szintén két nagy ágyú fogja egymást boldogítani, az egyre kiegyensúlyozottabb Bayern Münchennek a kisebb, ámde tehetősebb manchesteri klub, a City fog kellemetlenül-boldog pillanatokat szerezni. A melléjük sorolt két szláv csapat, a CSZKA Moszkva és a Viktoria Plzen ehhez max. asszisztálni fog tudni, bár egy kis belekontárkodással akár még érdekes helyzeteket is előállíthatnak.
1. forduló, kedd:

Bayern München–CSZKA Moszkva 20:45
Viktoria Plzen–Manchester City 20:45

Bayern_BL_vereseg_640

E csoport –  Számunkra a legkedvesebb csoport minden bizonnyal ez, hiszen 15 milliónkat hurcolhat magával Szalai Ádám a pályán. Reméljük Bukarestben elmaradt gitárszólóijaiban sok örömünket lelhetjük ezúttal is, amiken messze repíti a Schalket. Ezt a bizodalmunkat a Chelsea legénysége fogja leginkább gátolni, aki az átigazolási hajrában megszerezte az egykori Barca klasszisát, Eto’o-t. Jóhiszen a kameruni ék nélkül is elég nívós a londoni egység, de Huntelaar felépülésével akár keresetlen meglepetések is érhetik őket. A csoportban nem leírandó a másik két alakulat sem, a Basel és a Steaua, akik nyilván nem véletlenül kerültek ide, és ha már ott vannak, tisztelettel kellemetlenkedni szeretnének.
1. forduló, szerda:

Schalke 04–Steaua Bucuresti 20:45
Chelsea–FC Basel 20:45

chelsea_napoli-600x400

F csoport – Ezt tekinthetjük talán a legkiegyensúlyozottabb csoportnak. Arsenal, Marseille, Dortmund, Napoli nagyjából azonos erőt képviselnek, bár mindegyikükben sok-sok sejtelmesség lakozik. Ha összeállnak a csillagok, bármelyikük messze fölül tudja múlni önmagát és a többieket is. A többi csoporthoz képest itt jó eséllyel számíthatunk esetleg fej-fej melletti menetelésekre, tusakodásokra, amelyek különösen izgalmas meccseket és szituációkat eredményezhetnek majd.
1. forduló, szerda:

Olympique Marseille–Arsenal 20:45
Napoli–Borussia Dortmund 20:45

G csoport –  Ahogy fogynak a csoportok, úgy sűrűsödik a mezőny. A G csoport sem a szuper sztárokról fog szólni, de talán üdítőbb is lesz ilyen szubkultúrák ütközeteit figyelemmel követni. A Porto, Atlético Madrid és a Zenit biztos kiválóan ellesznek egymással, de nyilván a bécsi sógorok (Austria Wien) sem fogják a bulit szó nélkül hagyni. Alapjában véve itt is bármi megtörténhet, ezért remélhetőleg nyíltsisakos játszmáknak lehetünk szemtanúi.
1. forduló, szerda:

Austria Wien–FC Porto 20:45
Atlético Madrid–Zenit 20:45

Zenit_Milan_Danny_640

H csoport: A végére pedig megmaradt az igazi csemege. Itt elsősorban Katalónia és Lombardia versenyfutásáról fog szólni a történet. Igazán pikáns tőlük megszokott látványos futballal, de az Ajaxot és a Celticet sem úgy ismerjük, mint akik lógó orral, feltett kezekkel mennének ki a pályára. Kíváncsian várjuk, hogy a bajnokság után itt is oly kirívó lesz a Barca dominancia, vagy az olasz-holland-ír mentalitás tud-e ellenszert kitalálni a bercelonai jelenségre.

1. forduló szerdán:

AC Milan–Celtic 20:45
Barcelona–Ajax 20:45

Jóideje a BL jelenti azt az esszenciát, amit igazán sokan keresünk a futballban. Valódi izgalmak, taktikák, harcok, valamint a velük járó rivaldafény, celebcsillogás tömeghisztéria. Mindez, és elefántcsonttoronyi messzesége miatt, valamint eltúlzott, anyagias konzum termék jellege okán sokak mégsem szeretik, nem igazán érezik át világát (szerk. megj. jogosan). De ha mélyen magunkba nézünk, azért csak elviselhetőbb lenne eme konzum-konverzség, ha kicsivel több olyan csapat is színpadra lépne, akikhez életközelibb viszonyt tudunk fűzni, Urambocsá’ identitásukkal azonosulni. Hisz jól tudjuk a Fradi, a Loki, a Vidi vagy akár az Artmedia szereplésekor milyen gyermeki izgalom és öröm tudott úrrá lenni mindannyiunkon. Amióta feledni az érzést nem tudjuk sehogy sem, és keservesen elrejtve, leplezve ég bennünk a vágy, hogy hasonló élményeket átélhessünk ismételten.

6-B csoport alá

Fiatal barátaink, mélyen tisztelt focistáink, a lecke hát adott, csupán le kell figyelni a mától kezdődő meccseket, és mondjuk hasonló színvonalat produkálni. Tágas égen andalog, fénylik mint a csillagok – tényleg ennyire egyszerű lenne?  – ááá, dehogy. 

Csonka Ákos

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!