Ma délelőtt kezdetét veszi a teniszvilág egyik legjobban várt eseménye Párizsban. A nagy kérdés, ki állítja meg a férfiaknál a világelső Djokovicsot és a nőknél szárnyaló Williamst. Az idei mezőnyben több magyar is helyet kapott.

 

A Roland Garros története

 

A Roland Garros (hivatalos nevén: „Tournoi de Roland-Garros”) párizsi salakpályás Grand Slam-teniszbajnokság. A kéthetes tornát minden évben május közepétől június elejéig rendezik meg az év második Grand Slam-tornájaként. Angol nyelvterületeken sokszor French Open (magyarul: francia nyílt teniszbajnokság) néven is emlegetik.

 

 hirdetes_810x300  

Az első férfi tornát 1891-ben, az első nőit pedig 1897-ben tartották. 1925-ig csak francia teniszezők vehettek részt a versenyen, vagy olyan külföldiek, akik valamelyik francia teniszklub tagjai voltak. 1927-ig a bajnokságot a Racing Club de France és a Stade Français füves pályáin tartották. A Roland Garros salakos pályáit 1928-ban hozták létre Porte d’Auteuilben, a Davis-kupa részére. 1968-ban, az open era kezdetével a Roland Garros lett az első olyan Grand Slam-torna, amelyen nem hazai profi versenyzők is részt vehettek.

 

A győzteseknek járó trófea
A győzteseknek járó trófea

 

Helyszín

 

A tenisztorna számára egy egész sportkomplexumot hoztak létre, amelyet az első világháborús hős Roland Garros tiszteletére neveztek el Stade de Roland Garrosnak. A két centerpálya egy-egy francia teniszezőről, Philippe Chatrier-ről és Suzanne Lenglenről kapta nevét.

 

Mivel a salakborítás nagyon lelassítja a labdát, a torna eltérő játéktechnikát igényel a teniszezőktől a füves vagy a kemény pályákhoz képest. Ezért történhetett meg az, hogy sok játékos a másik három tornán diadalmaskodni tudott, de a Roland Garrost nem sikerült megnyerniük, pl. Pete Sampras, John Newcombe, Arthur Ashe, Jimmy Connors, Boris Becker, Stefan Edberg, Lindsay Davenport.

 

A finálé helyszíne a Philippe Chatrier stadion
A finálé helyszíne a Philippe Chatrier stadion

 

2016-os mezőny magyar résztvevőkkel

 

A péntek délben megtartott sorsolás után eldőlt, hogy a magyar Babos Tímea az amerikai Crawford ellen kezd hétfőn 11 órától.

 

„Egy Grand Slamen sohasem könnyű az első mérkőzés. Akárki is legyen az ellenfél. A célom az, hogy a maximumot hozzam ki magamból. Mindent megteszek ezért, remélem, meglesz ennek az eredménye. Nyomás nélkül szeretnék játszani, és élvezni a versenyt, szeretném folytatni az elmúlt hetek jó játékát” – nyilatkozta a magyar játékos.

 

Babos Tímea
Babos Tímea

 

További két magyar származású játékosért is szoríthatunk. A svájci színekben induló, nyolcadikként  kiemelt Bacsinszky Tímeáért, aki mellesleg tavaly elődöntős volt a Garroson. A másik magyar származású játékos a brit színekben induló Konta Johanna.

 

A Garros legnagyobb hiányzója a svájci Roger Federer lesz, akinek ez lesz az első olyan Grand Slam tornája amit sérülés miatt kihagyni kényszerül.

 

Ami az esélyeseket illeti, a férfiaknál a világelső szerb Novak Djokovics számít a favoritnak, de a salakkirály Rafael Nadal is beleszólhat a végső sikerbe, pláne úgy, hogy egy ágra kerültek. A spanyol játékos eddig kilenc alkalommal nyerte meg a párizsi tornát. A szakértők szerint a brit Andy Murray is révbe érhet, ugyanis megszerezte az elmúlt hétvégén második salak mestertorna győzelmét – éppen Djokovics ellen.

 

Nadal tizedik Garros címére hajt...
Nadal tizedik Garros címére hajt…

 

És persze meg kell említenünk a címvédő svájci Stan Wawrinkát aki emlékezetes mérkőzésen győzte le tavaly Djokovicsot.

 

 

Képek forrása: rolandgarros.com, Babos Tímea hivatalos oldala

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!