Befejeződött a franciaországi Európa-bajnokság, Vasárnap este a döntőt játszották a Stade de France-ban. A házigazda Franciaország ellenfele Portugália volt.

 

Portugália 41 év alatt tíz elvesztett mérkőzés után találkozott a döntőben a házigazda Franciaországgal. Legutóbb 2015. szeptemberében szenvedtek hazai pályán vereséget a portugálok barátságos mérkőzésen a franciák ellen 1:0 arányban.

 

A mérkőzés krónikája

 

 hirdetes_810x300  

A finálé előtt Cristiano Ronaldo gesztusa uralta a címlapokat. A portugálok ásza a 2013-ban elhunyt Milan-legenda, Stefano Bergonovo özvegyét kereste fel személyesen, és hívta meg a párizsi fináléra.

 

„Nem hittem a fülemnek, mikor hallottam, hogy Ronaldo azt szeretné, legyek ott Párizsban. Boldog és hálás vagyok, hogy nem feledkeztek meg a férjemről, és hogy támogatják az ügyünket.”

 

A meccs előtti záró ünnepség keretében a spanyolok kétszeres Európa-bajnok játékosa Xavi mutatta be a közönség előtt a győztesnek járó trófeát.

 

xavi

 

Meglepetés nem történt a kezdő tizenegyek nyilvánosságra hozatalakor. A portugáloknál Pepe visszakerült a védelem tengelyébe, míg a franciák a németek elleni kezdővel álltak ki.

 

Első félidő

 

A találkozót jobban kezdték a házigazdák, mégis, a mérkőzés első komoly helyzete a portugálok előtt adódott. Sanches passzát követően Nani lőtt a kapu fölé.

 

A dráma ezután következett, mely után a portugál csapat legnagyobb sztárja, Cristiano Ronaldo sírva fakadt. Payet lépett oda CR-nek a felezővonalnál, és fájdalmas arccal maradt a földön. A portugál játékos nem sokkal később cserét kért.

 

A franciák uralták az első félidőt, mindössze Sissoko lövésénél kellett bravúrt bemutatnia Rui Patricionak. Más nagyobb lehetőségük nem volt az első félidőben.

 

Második félidő

 

A második félidőben is folytatódott a nagy taktikai csata, egyik csapat sem kockáztatott. A végén kis híján jött a csattanó, amikor a csereként beálló Gignac a mérkőzés 92. percében egy gyors akció után remekül hozta magát helyzetbe, de lövése a bal kapufán csattant. A rendes játékidő nem hozott döntést, így következett a hosszabbítás.

 

A hosszabbításra készülve a sérült Ronaldo visszatért, és a kispadról próbálta társait motiválni, lelkesíteni.

 

Ronaldo beállt edzőnek...
Ronaldo beállt edzőnek…

 

A hosszabbítás egyérteműen a portugáloké volt. Egy eléggé vitatott szituációban megítélt szabadrúgás után csak a szerencsének köszönhették a franciák, hogy nem kerültek hátrányba. Guerreiro szabadrúgása a felső lécen csattant.

 

Másfél perccel később aztán jött a sokk a franciáknak. A csereként beálló, addig is remekül futballozó Éder fordult le Koscielny-ről, majd jól helyezett lövéssel vette be Lloris kapuját.

 

A mindent eldöntő pillanat....
A mindent eldöntő pillanat….

 

A portugál támadónak ez volt az első gólja tétmérkőzésen a portugál válogatottban, pedig már 29. mérkőzését játszotta. A franciák ezután hiába indítottak kétségbeesetten rohamokat, nem sikerült egyenlíteniük. Története során először lett Európa-bajnok Portugália.

 

Griezmann pedig a német Ballack után a második olyan játékos, aki egy évben BL-döntőt és Eb-döntőt is elveszített. A franciát még az sem vigasztalja, hogy hat találatával ő lett a torna gólkirálya.

 

13631491_1180754508644060_8146262718991743247_n

 

Portugália – Franciaország 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) – hosszabbítás után
Parc des Princes, Saint-Denis, vezette: Clattenburg (angol)
Gólszerzők: Éder (109.)
Sárga lapok: Cedric (34.), J. Mario (62.), Guerreiro (95.), W. Carvalho (99.), Rui Patricio (120.) ill.: Umtiti (81.), Matuidi (97.), Koscielny (106.), Pogba (115.)
Kiállítva:

 

Portugália: Rui Patricio – Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro – W. Carvalho – Sanches (Éder, 79.), A. Silva (Moutinho, 67.), Joao Mario – Nani, Ronaldo (Quaresma, 25.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Sissoko (Martial, 110.), Pogba, Matuidi, Payet (Coman, 58.)– Griezmann, Giroud (Gignac, 78.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=vT4AqeMWDKA

 

Képek forrása: uefa.com

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!