Ki a magyar mostanában?

 

Illyés Gyula nem az első, nem ő az utolsó, aki megfogalmazta a kérdést: ki a magyar? Válasza:

 

„Magyar, aki vállalja, megtartja életében, halálában a közös múltat, a hasonló gondot, az egy hazát“.

 

És továbbadja gyermekeinek, és arra motiválja gyermekeit, hogy azok továbbadják az unokáknak – kibővítve ez a szép gondolat szűkebb pátriánkra vonatkozóan.

 hirdetes_300x300  

 

De négyévente, a nyári olimpiai játékok idején leegyszerűsödik ez a kérdés!

 

Magyar az, aki büszke tudott lenni Risztov Évára, Gyurta Dánielre és Joó Abigélre

 

Emlékeztetésül pergessük vissza a legutóbbi londoni nyári olimpiai játékok néhány emlékezetes pillanatát: Magyar az, aki örülni tudott a hódmezővásárhelyi születésű Risztov Éva csodálatos nyílt vízi úszásának 10 ezer méteren, aki végig vezetve a finisben még hajrázni is tudott és aranyérmet szerzett. Csodálatos akaraterejével képes volt a csúcsra jutni a sokak által már leírt sportoló, a dobogóra menet pedig kifutott a díszmenetből egy nemzeti színű lobogóért.

image Elkezdodott a 2016-os olimpia
Elkezdődött a XXXI. nyári olimpia Rióban (fotó: hvg.hu)

Magyar az, aki büszke tudott lenni Gyurta Dánielre azért, mert a legnagyobb sportolói öröm, az olimpiai bajnoki cím megszerzésének pillanatában sem feledkezett meg tragikusan elhunyt norvég barátjáról, úszóellenfeléről, és üzent neki a dobogó legtetejéről. Akit meghatott Dani győzelem utáni szívhez szóló nyilatkozata, mert olyan mély, olyan erős, olyan tiszta és olyan igaz volt magyarként, olimpiai bajnokként, világrekorderként, emberként egyaránt.

 

Magyar az, aki elérzékenyült Joó Abigél, a végső győzelemre is esélyes magyar cselgáncsozó sérülésekor, ki bicegve, fájdalommal és könnyeivel küszködve harcolt a tataminon magáért, nemzetéért.

 

Magyar az, aki boldog volt Szilágyi Áron, Nagy László és Berki Krisztián győzelmétől

 

Magyar az, aki boldog volt, hogy már a londoni olimpia első versenynapja aranyérmet hozott a hagyományokkal felvértezett sportágban – kardozásban Szilágyi Áron réven.

image A béke jele
A béke jele (fotó: hvg.hu)

Magyar az, aki mosolyogni tudott Nagy László nézőknek és játszótársainak küldött megnyugtató, huncut kacsintásának egy olyan kiélezett kézilabda küzdelemben, mint amilyen az Izland ellni mérkőzés hosszabbítása volt.

 

Magyar az, aki tudatosította egykori lovas nemzeti múltunkat, hogy nem véletlenül a legkedvesebb és legsikeresebb tornaszerünk a ló, hiszen Pelle István, Magyar Zoltán, Borkai Zsolt után Berki Krisztián is aranyérmes lett lólengésben négy évvel ezelőtt.  Sajnos, Rióban nem lesz lehetősége az ismétlésre…

 

Magyar az, aki megfeszített izmokkal drukkolt az otthoni fotelből

 

És magyar az is, aki az otthoni fotelből felállva ugyanúgy megfeszítette izmait, összeszorította fogait, mint Pars Krisztián a kalapácsvetők ketrecében.

image A kivilágított Megváltó Krisztus szobra a Corcovado hegyen
A kivilágított Megváltó Krisztus szobra a Corcovado hegyen (fotó: hvg.hu)

És magyar az, aki a kajak-kenu versenyeken a többször felcsendülő magyar himnuszt felállva énekelte minden alkalommal!  Vélhetően erre „kényszerül“ napokon belül is, mert ez egy „aranyos“ sportág volt, van és lesz! És együtt sírt a legutóbbi játékok nézése közben a kétméteres vízilabdás fiúkkal a vereség után…Rióban együtt vigadunk?

 

A gyakori olimpia ébren tartaná és erősítené magyarságtudatunkat

 

Most kezdetét veszi a riói olimpia! Sportnemzet a magyar! Minden jóérzésű és jóhiszemű  ember elkezd most számolni, fogadásokat köt barátaival a magyar aranyakra, olimpiai érmekre. Biztos lesznek váratlan sikerek, de a kudarcok sem fogják elkerülni sportolóinkat! Jól tette a Körkép.sk , hogy meghirdette saját olimpiai tippjátékát: Hány érmet szerzünk Rióban?

https://www.korkep.sk/cikkek/sport/2016/08/04/olimpiai-tippjatek-a-korkepen-hany-ermet-szerzunk-rioban

Játsszunk jó sokan közösen!

 

image (1) Megérkezett a magyar csapat
Megérkezett a magyar csapat (fotó: hvg.hu)

Már szinte látom az utcákon, munkahelyeken és mindenütt az éjszakai sportközvetítésektől olimpiai ötkarikás szemeket, az egymásra ásítozó és kacsintó (vagy legyintő) sportdrukkereket!

 

Miért nincs gyakrabban olimpia? Mondjuk az iskolai beíratások, a népszámlálás vagy éppenséggel a parlamenti választások előtt? Mennyire egyszerűbb lenne minden! Ébren tartaná és erősítené magyarságtudatunkat!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép:  A brazil atléta, Vanderlei Cordeiro meggyújtja az olimpiai lángot (fotó: hvg.hu)

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!