Gyászol a labdarúgóvilág a Kolumbiában lezuhant brazil Chapecoense futballcsapat elhunyt játékosai miatt. A gépen tartózkodó 77 személyből a kiérkező mentőalakulatok csak hat embert találtak élve, sajtóértesülések szerint közülük egy a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.  

 

A Chapecoense klub történelme legfontosabb meccsére készült, a Copa Sudamerica döntőjére, ahol a kolumbiai Atletico Nacional-lal mérkőztek volna meg – ez utóbbi a tragédia miatt felajánlotta, hogy feladja a játékot, és ezzel biztosítja a Chapecoense bajnoki címét – írja a BBC.com.

 

A klub vezetői egyúttal arra kérték a szurkolókat, hogy a mérkőzés elmaradása ellenére az elhunyt sportolók tiszteletére fehérbe öltözve jelenjenek meg a stadionban a meccs kitűzött időpontjában.

 

 hirdetes_400x285  
Felszállás előtt, forrás: ibtimes.com
Felszállás előtt, forrás: mirror.co.uk

 

A brazil elsőosztályú csapatok felajánlották, hogy játékosaikat ingyen kölcsönzik a Chapecoense-nek, a ligától pedig azt kérték, hogy mentesítsék a kiesés lehetőségétől a klubot a következő három évre.

 

Négyen nem szálltak fel a gépre

 

A lezuhant gép roncsai közt mindkét adatrögzítőt (feketedobozt) megtalálták a hatóságok.

 

A földi irányítás hétfőn, helyi idő szerint 22:15-kor vesztette el a kapcsolatot a repülőgéppel (közép-európai idő szerint hajnali 4:15), miután a pilóta elektronikus hibát jelentett a rádión.

 

A gép roncsai, bbc.com
A gép roncsai, bbc.com

 

Az első információk szerint a gépen 81 ember utazott, később azonban kiderült, hogy négyen nem szálltak fel a gépre.

 

A hat túlélő közül hárman labdarúgók: Alan Ruschel védő, gerincsérülést szenvedett, Helio Zempr védő, őt koponya és mellkasi sérülésekkel szállították kórházba, és Jakson Follman cserekapus.

 

Az alábbi videót Alan Ruschel (jobbra) twittelte még az utazás közben, mellette az a Marcos Padilha ül, aki a kórházbaszállítás  közben vesztette életét.

 

 

Ruschel a kórházbaszállítás közben bár sokkos állapotban volt, arra kérte a mentősöket, hogy jegygyűrűjét ne vegyék le ujjáról, és kérte, hogy láthassa a családját.

 

Marcos „Danilo” Padilha kapust még élve emelték ki a roncsok közül, ám a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.

 

A gépen 21 újságíró is utazott a csapattal.

 

Az alábbi szívszorító képpel búcsúzott a klub a csapattól: „Sose fáradtak bele a felfelé való mászásba”

 

 

A kolumbiai polgári repülés vezetője azt mondta: a hatóságok nem zárják ki, hogy a repülőgép a lezuhanás előtt kifogyott az üzemanyagból, erről számolt be ugyanis a balesetet túlélő egyik légiutas-kísérő.

 

Bezárt üzletek és iskolák

 

Chapocoense a brazil Santa Catarina állam fővárosának, Chapeconak a klubja. A 200 ezer fős városban már a baleset másnapján a csapat mezébe öltözött férfiak és nők kezdtek el gyülekezni a csapat stadionjában, az Arena Conda-ban. Az iskolák hazaküldték a gyerekeket, az üzletek zárva maradtak.

 

Feketébe borult a csapat zöld címere, forrás: bbc.com
Feketébe borult a csapat zöld címere, forrás: bbc.com

 

 

Körkép.sk, BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!