Számos politikai konfliktus tette ismertté az 1956-os melbourne-i nyári olimpiát, amely az első ötkarikás játék volt a déli földtekén, s szintén az első, ahol záróünnepséget rendeztek. Kína bojkottálta az olimpiát Tajvan részvétele miatt, de nem vettek részt Egyiptom, Irak és Libanon sportolói sem, amiért Izrael korábban megszállta a Sínai-félszigetet.

 

1956. december 6-án a sporttörténelemben egyedülálló esemény történt

 

Melbourne a magyaroknak elsősorban az 1956-os forradalom és szabadságharc miatt nyert különös jelentőséget. A szabadságharc vérbefojtásának hírére a magyar csapat leeresztett zászlókkal tiltakozott, miközben egyre több ország azt követelte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság törölje a játékokat. A szervezet akkori amerikai elnöke, Avery Brundage a játékok folytatása mellett döntött, a szovjet elnyomás elleni tiltakozásul Spanyolország, Svájc és Hollandia pedig bojkottálta a világjátékokat.

 

 hirdetes_810x300  
Budapest, 1956. október 19. A XVI. nyári olimpiára készülõ vízilabda keret tagjai: Kanizsa Tivadar, Markovits Kálmán, Gyarmati Dezsõ, Zádor Ervin, Bolvári Antal, Mayer Mihály, Boros Ottó (álló sor, b-j), Martin Miklós, Hevesi István, Jenei László, Kárpáti György (guggoló sor, b-j). MTI Fotó: Bojár Sándor
Budapest, 1956. október 19. A XVI. nyári olimpiára készülõ vízilabda keret tagjai: Kanizsa Tivadar, Markovits Kálmán, Gyarmati Dezsõ, Zádor Ervin, Bolvári Antal, Mayer Mihály, Boros Ottó (álló sor, b-j), Martin Miklós, Hevesi István, Jenei László, Kárpáti György (guggoló sor, b-j). MTI Fotó: Bojár Sándor

 

Ha Brundage az ötkarikás játékok lefújása mellett döntött volna, minden bizonnyal a vízilabda történetének legizgalmasabb összecsapásával lennénk „kevesebbek”. 1956. december 6-án a sporttörténelemben egyedülálló esemény történt a melbourne-i olimpián: két olyan nemzet sportolói mérték össze erejüket, amelyek a világ egy másik pontján éppen harcban álltak egymással.

 

A szovjet játékosok fejét követelték

 

A magyar vízilabda-válogatott az elődöntőben 4:0-ra legyőzte a szovjet csapatot; az indulatokban bővelkedő meccs végén pedig Zádor Ervin súlyosnak látszó sebet kapott, mire a medence vizét vér festette vörösre.

 

zador
Fotó: blogger42.com

 

Ervin azonban végigsétált a tribünön, és az emberek látták, ahogy a testén folyik a vér. Ekkor készültek a világsajtót bejáró fotók, és ekkor szabadultak el a nézők indulatai a Szovjetunió ellen, ami miatt a szovjet játékosokat rendőröknek kellett kimenekíteni a csarnokból. A nézők átugorták a korlátot, berohantak, és bár akadtak, akik a magyar csapat győzelmét ünnepelték, viszont többen is a szovjet játékosok fejét követelték.

 

Másnap, a Jugoszlávia elleni 2-1-es sikernek köszönhetően átvehettük az aranyérmet. Ekkor már többen is tudták a magyar csapatból, hogy nem térnek vissza Magyarországra.

 

zaadd
Zádor Ervin a The Sun címlapján

 

Egy dolog azonban biztos: mindenki tudta, hogy ez több volt, mint vízilabda. Alig egy hónappal a magyar forradalom drasztikus leverése után a medencében immáron egyenlő feltételek mellett politikai eseményektől feltüzelt játékosok küzdöttek egymással. Akkor a magyarok nyertek.

 

Forrás: múlt-kor/szeretlekmagyarorszag.hu

Nyitókép: justanswer.com

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!