A magyar női kézilabda-válogatott hét góllal legyőzte Montenegrót, és bejutott a középdöntőbe a svédországi Európa-bajnokságon. Az Érd kapusának, Janurik Kingának bravúros teljesítménye volt a siker alapja.

 

Janurik Kinga, Schatzl Nadine és Lukács Viktória bekerült a pénteki kezdőcsapatba, míg Kiss Éva, Bódi Bernadett és Erdősi Ildikó kimaradt a korábbi alapcsapatból. Kim Rasmussen szövetségi kapitány döntéseit egytől egyig igazolták is a játékosok: az Érd kapusa szenzációsan védett, a 18. percre kilenc lövésből hatot megfogott, az FTC szélsői pedig az első négy magyar gólból hármat dobtak (Lukács az első két gólt szerezte).

 

A személyi változásokon kívül az is feltűnő volt, hogy az Európa-bajnokságon eddig nem látott lelkesedéssel vetették magukat a játékba a válogatott tagjai. Janurik védései és fanatizmusa átragadt a többiekre is, és szinte minden működött, ami eddig nem (a beállós játékunk támadásban továbbra is súlytalan volt).

 

 hirdetes_810x300  

Görbicz Anita belőtte a hétméterest, sőt akcióból is eredményes volt. Janurik jól védett, remekül indított (olykor hiába, ez a többiek kritikája), védekezésben határozottak voltak a játékosok, támadásban bátrabbak és ötletesebbek a korábbi két mérkőzésen látottaktól.

 

Görbicz zsinórban dobott három akciógóljával 10-6-ra vezetett a magyar csapat, ekkor megvolt a továbbjutáshoz szükséges minimum, ráadásul Triscsuk Krisztina betörésből ötre növelte a különbséget, a félidőben 11-6-ra vezetett a montenegrói ellen.

 

A második félidőben majd’hét percig nem született magyar gól (Erdősi Ildikó emberelőnyből talált be), ellenben a montenegróiak öt perc alatt három gólt szereztek. A 41. percig kellett várni a következő magyar gólra, Hornyák Dóra jobbátlövőből jobbal a hosszú kapufa mellé bombázott, szinte rögtön jött a válasz, így az utolsó húsz percre 13-10-es magyar vezetéssel fordultak a csapatok.

 

Schatzl két ziccerből kettőt bedobott, és már 15-10-re vezetett a Rasmussen-csapat. Az 50. percben pedig már 17-11 volt az eredmény – ehhez továbbra is kellett Janurik remeklése, valamint az ötletes támadójáték – jöhetett a montenegrói időkérés.

 

Az sem segített, és amikor az 55. percben 19-12-es magyar vezetésnél Janurik ismét nagyot védett, azt lehetett érezni, eldőlt a meccs, a kérdés csak az volt, hogy a biztos továbbjutáshoz szükséges négygólos különbség megmarad-e a végére. Nos, nemhogy megmaradt, de még növelni is tudta a magyar válogatott, amely végül 21-14–re győzött, és bejutott a középdöntőbe.

 

A 19 védést bemutató, 59 százalékos hatékonysággal teljesítő Janurik Kingát választották meg a mérkőzés legjobbjának.

 

Európa-bajnokság 3. forduló:
C csoport (Malmö):
Magyarország-Montenegró 21-14 (11-6)
———————————–
A magyar csapat gólszerzői: Görbicz 5, Schatzl 4, Klivinyi, Kovács A. 3-3, Lukács 2, Bódi, Erdősi, Hornyák, Triscsuk 1-1

 

 

MTI, M4 Sport

Nyitókép:  Kovács Anikó/MKSZ

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!