Hétfőn este a patináns francia szaklap kihirdette 2016 aranylabdását. A győztes 173 újságíró szavazata alapján dőlt el. 

 

A Ballon d’Or, vagyis az Aranylabda az európai labdarúgás legfontosabb egyéni trófeája, melyet a legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgó kaphat meg. A díjat 1956-ban alapította a francia labdarúgó szaklap, a France Football.

 

A választás szabályai az idők folyamán változtak, 1995 óta az Európában játszó labdarúgók is megkaphatták, vagyis nem számított, hogy milyen nemzetiségűek, csak európai csapatnál kellett hogy legyenek leigazolva. 2007-ben a díj odaítélhetőségét kiterjesztették valamennyi labdarúgóra. Régebben az európai szövetség (UEFA) tagállamainak egy-egy szakújságírója szavazhatott a legjobbakra, 2007 után azonban 96-ra nőtt a zsűri tagjainak száma.

 

 hirdetes_810x300  

2010-ben a díjat összevonták a FIFA év játékosa díjjal. 2016. szeptember 16-án bejelentették, hogy a France Football ismét önállóan adja át a díjat, valamint, hogy még az év vége előtt ismertetik a győztes kilétét az elmúlt évek gyakorlatától eltérően, a győztesekre pedig ismét csak az európai újságírók szavazhatnak

 

4fc54
A 2016-os aranylabda…

 

A győztes kihirdetése előtt a legnagyobb favoritnak a portugál válogatott és a Real Madrid sztárja Cristiano Ronaldo számított miután idén Bajnokok Ligáját nyert a Real Madriddal, majd a nyári franciaországi Eb-n is révbe ért a portugál válogatottal. A France Football 20 óra magassában tette közé hivatalos honlapján, hogy 2016-ban Cristiano Ronaldo lett az aranylabdás – pályafutása során negyedik alkalommal.

 

Ronaldo 2008 után második alkalommal kapta meg a France Football önálló díját. A díjat 2010-től 2016-ig összevonva a FIFA Aranylabda díjának nevezték, melyet 2013-ban és 2014-ben is megnyert a portugál zseni. Ronaldo mellett Lionel Messinek és az Atletico sztárjának Antonie Griezmannak volt esélye még az aranylabda elhódítására, de végül a portugál klasszis lett a befutó.

 

 

Képek: France Football

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!