Viharos szerelem a foci, ezt jól példázza a DAC 2016-os éve is. Volt, hogy a szurkolók haragudtak a játékosokra, volt hogy éljenezték őket, megélték a „hontalanság” korát és büszkén lengették a sárga-kék illetve a piros-fehér-zöld sálakat a félig már megújult Arénában. Megtörtént az is, hogy a szurkolók bojkottáltak egy-egy meccset, hogy a játékosok megértsék, a dunaszerdahelyi foci nem csak a fizetésről szól, hanem valami többről: a játék öröméről és a magyarságról. Mert még ha néhány játékos nem is itt született, de a szurkolók a Felvidék talán legösszetartóbb bástyái az itt élő magyarságnak.

 

 

Nézők

 

A 2016-os őszi idény 113 bajnokiján hivatalosan összesen 227 997 néző volt jelen, ami meccsenként átlagban 2018 látogatót jelent (egy éve 2667). Csökkent a DAC hazai találkozói iránti érdeklődés – ez minden bizonnyal a „hontalanság” velejárója volt, ettől függetlenül még mindig a harmadik legmagasabb nézőszámmal rendelkeztek a sárga-kékek.

 hirdetes_810x300  

 

nezoszam1x
Az fcdac.sk adatai alapján Körkép.sk/kl

 

A hazai nézőcsúcs a 16. fordulóban a Trencsén elleni stadionavatón született (6088), a legkevésbé látogatott meccs pedig a DAC-Zólyombrézó bajnoki volt (1263).

 

nezoszam2
Az fcdac.sk adatai alapján Körkép.sk/kl

 

A hazai és idegenbeli mérkőzéseket összesítve a harmadik legattraktívabb csapat volt a DAC-é – 46 253 nézővel a 19 forduló alatt (ez 2434-es átlag).

 

Edzők

 

Amióta Világi Oszkár a DAC tulajdonosa, vagyis 2014 tavaszától, először történt edzőcsere a futó bajnokság közben. De menjünk sorjában. Nyáron, a 2015/16-os idényt követően távozott a klubtól Tomislav Maric, akit Németh Krisztián váltott. A DAC saját nevelésű egykori játékosa, később edzője, legutóbb pedig sportigazgatója nagyon nehéz feladatra vállalkozott – a stadion átépítése miatt a csapat az idény első részében folyamatosan hazai környezet nélkül játszott.

 

Németh Krisztián végül tizenkét fordulót húzott le a kispadon, a mérlege 1-5-6 volt, 13:21-es gólarány mellett.

 

fcdac.sk
fcdac.sk

 

Október közepén került sor az edzőcserére, Németh Krisztián utódja az 52 éves, német útlevéllel is rendelkező székely László Csaba lett. Vezetése alatt a csapat 4-1-2-es mutatót produkált a bajnokságban, a gólarány is pozitív lett (8:5).

 

A DAC edzői a 2016/17-es idény őszi részében:

 

Vezetőedző: Németh Krisztián (1.-12. forduló), László Csaba (13.-19. forduló)

Pályaedző: Borbély Balázs (1.-12. forduló), Werner Bürger (13.-19. kolo), Branislav Fodrek

Kapusedző: Martin Matlák

Erőnléti edző: Gábriš Csaba

Rehabilitációs edző: Szabó Ottó

 

fcdac.sk
fcdac.sk

 

Játékosok

 

A 2016/17-es szezon 19 őszi fordulója során 26 játékos szerepelt sárga-kék mezben (tavaly 22, 2014-ben 25), ami a liga tizenkét csapata közül a második legmagasabb szám. Ennél több játékost csak a Trencsén, Nagymihály, Nagyszombat trió vetett be (27-27), a legkevesebb futballistát Rózsahegyen „fogyasztották“ – szám szerint tizenkilencet.

 

Az fcdac.sk adatai alapján Körkép.sk/kl
Az fcdac.sk adatai alapján Körkép.sk/kl

 

Gólok

 

A DAC gólszerzői a 2016/17-es idény őszi részében:

 

3 – Szarka, Pačinda, Štepanovský, Vida

2 – Sarr

1 – Michalík, Šabala, Kwin, Kontár, Živković, Ľupták, Németh

 

A Fortuna Liga legjobb góllövői a 2016-os őszi idényben:

 

14 – Filip Hlohovský (Žilina)

10 – Michal Škvarka (Žilina)

9 – Seydouba Soumah (Slovan)

8 – Yusuf Otubanjo (Žilina), Rangelo Janga (Trenčín)

7 – Jakub Mareš (Ružomberok), Ľuboš Kolár (Myjava), Nikolas Špalek (Žilina)

5 – Martin Chrien, Miloš Lačný (Ružomberok), Nermin Haskić (Žilina), Priskin Tamás (Slovan), Peter Orávik (Zlaté Moravce), Emmanuel Mensah (Michalovce), Robert Tambe (Trnava), Michal Breznaník (Podbrezová), Ashiru Olasunkanmi (Prešov)

 

fcdac.sk
fcdac.sk

 

Lapok és büntetők

 

Az ősz 113 mérkőzésén összesen 456 sárga- (átlagban 4/meccs és 38/csapat) és 21 piros lapot osztottak ki a játékvezetők. A sárga lapokat tekintve a legtöbbet büntetett csapat volt a dunaszerdahelyieké, Marin Ljubičić pedig 7 sárga figyelmeztetéssel a bajnokság csúcstartója lett.

 

A sárgakék játékosok előtt 51-szer villant a sárga lap, valamint egy kiállítást is sikerült összehozni: a 4. fordulóban a Slovan otthonában Štepanovský mehetett idő előtt zuhanyozni.

 

Az fcdac.sk adatai alapján Körkép.sk/kl
Az fcdac.sk adatai alapján Körkép.sk/kl

 

Az összesen 30 elvégzett büntetőből a játékosok 25-öt értékesítettek (egy éve 31/28). A DAC találkozóin hét büntetőt ítéltek meg a játékvezetők: hármat a DAC javára (mindhárom értékesítve), négyet ellene (ezekből három gól esett). Idén ősszel a Slovan lőtte a legtöbb tizenegyest, ebben a tekintetben a dunaszerdahelyiek a harmadikok; a legtöbbször az Aranyosmarót ellen ítéltek büntetőt (ötöt), utánuk néggyel a sárga-kékek következtek (a Rózsaheggyel karöltve).

 

A Fortuna Liga stadionjainak kihasználtsága: őszi első a DAC!

 

2016 őszén a DAC-nak sikerült a legjobban megtöltenie a lelátóit. A szenci és a dunaszerdahelyi hazai mérkőzéseken a jegyek több mint 60 százalékát sikerült értékesítenünk.

 

Az fcdac.sk adatai alapján Körkép.sk/kl
Az fcdac.sk adatai alapján Körkép.sk/kl

 

Légifelvételek a DAC (MOL) – Arénáról december 29-én

 

11113

 

11114

 

11115

 

11116

 

11117

 

11119

 

11120

 

Vak tizenegyespárbaj

 

 

 

fcdac.sk, Körkép.sk

Nyitókép: fcdac.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!