2016 nyarán örömmámorban úszott Manchester egyik fele: Manuel Pellegrini helyét ugyanis a népszerű katalán edző Josep Guardiola vette át a City kispadján. A Citynél minden adott volt a sikerhez, rengeteg pénz, épülő utánpótlás-bázis, remek szakmai stáb – a várva várt forradalom azonban idáig elmaradt, Guardiola pedig a következő hónapokban legnagyobb edzői kihívása elé néz.

 

Álomszerű kezdés

 

Guardiola Barcelonája a rövidpasszos, labdabirtoklásra alapuló játékstílusával (népszerűbb nevén „tiki-taka”) leigázta egész Európát és minden létező trófeát begyűjtött. Müncheni kalandja sem mondható sikertelennek, a Bayern stílusát teljesen átformálva nyertek három bajnoki címet és két német kupát, azonban a várva várt Bajnokok Ligája győzelem a bajorokkal nem jött össze. Sőt, még döntőbe sem kerültek.

 

 hirdetes_810x300  
Megváltóként várták Manchesterben. forrás: dailymail.co.uk

 

Manchesterbe is nagy tervekkel érkezett, ahová régi barátja, a sportigazgatói székben ülő Txiki Begiristain már régóta csábította. Nem mellesleg már Barcelonában is együtt dolgoztak, így várható volt az érkezése. Készültek is rá rendesen.

 

Guardiola nem változtatott edzői filozófiáján, a labdabirtoklásra és labdajáratásra épülő taktikát szerette volna meghonosítani Manchesterben is. A szezon előtt neki is látott a keret átformálásához, összesen 213 millió eurót költött el új játékosokra. Érkezett például John Stones (55,6 millió), Leroy Sane (50 millió), Gabriel Jesus – most télen csatlakozik a csapathoz (32 millió), Ilkay Gündogan (27 millió) Claudio Bravo (18 millió), Nolito (18 millió).

 

A PL 10 legértékesebb csapata és átlagéletkora. forrás: Transfermarkt

 

Az új keret összértéke a Transfermarkt adatai szerint 540 millió euró, ezzel magasan az övék a legértékesebb keret a Premier Leauge-ben. Igaz, a csapat átlagéletkora 28,3 év (a bajnokság ötödik legidősebb csapata). Szeptember végéig úgy tűnt, minden rendben van. A csapat sorra nyerte meccseit és bizonyította, nem véletlenül tartották a nyáron az egyik legnagyobb bajnokesélyesnek.

 

Októberben azonban valami megtört, jöttek a vereségek az érthetetlen döntetlenek. És ugyan a csapat félig-meddig magához tért, a fontosabb mérkőzéseket rendre elvesztette. Guardiola és a City számára is egyértelmű csalódás a januári 5. hely, 12 ponttal lemaradva az éllovas Chelsea-től.

 

 

Akadozó taktika

 

A City szenvedésének tipikus példája volt a szombati Tottenham elleni rangadó, amikor is a második félidőben kétgólos előnyt hullajtottak el és döntetleneztek. Az első félidőben a City szinte megfojtotta a Tottenhamet, rengeteget lőttek kapura,  azonban nem tudták gólra váltani a ziccereket. A második félidőben aztán felébredt a londoni csapat, nyitottabb lett a játék, a hazaiak két kapushiba után dupla előnyt szereztek – sokáig azonban nem örülhettek, a Tottenham első két kaput eltaláló lövéséből kiegyenlített.

 

A Guardiola-vezette Barcelona, Bayern és City teljesítményének összehasonlítása meccsenkénti kapott/lőtt gólok, győzelmi százalék, gól nélküli meccsek tükrében. Forrás: The Telegraph

 

Az utóbbi időben egyre többen kritizálják Guardiola stílusát, a labdabirtoklás és nyomasztó fölény ugyanis nem ér semmit, ha a csapat nem képes kialakítani és értékesíteni a komoly ziccereket. A  félelmetes támadósor a bajnokságban eddig 43 gól termelt, miközben 27-et kapott. Ez a legkevesebb lőtt és legtöbb kapott gól az első 5 helyezett közül.

 

A katalán edző legnagyobb problémája, hogy nem tud mit kezdeni az ellenfelek gyors kontrajátékával, a borzasztóan gyengén teljesítő védelem pedig csak asszisztálni tud mindehhez a hibáival. Guardiola taktikája nem túl szabályozott, elsősorban a játékosok gondolkodására, kreativitására épül. Ennek adaptálásához azonban idő kell – a Premier Leauge sűrű menetrendjének köszönhetően pedig nincs sok idő a tökéletesítésre, pláne úgy, hogy a hazai és nemzetközi kupákban is játszani kell.

 

Alkalmatlan keret? 

 

Értelmetlen lenne azt mondani, hogy Anglia legértékesebb kerete (köszönhetően az irdatlan mennyiségű arab pénznek) nem lenne alkalmas a játékstílus adaptálására, a sérüléseknek és a fura átigazolásoknak köszönhetően azonban a City játékosállománya ezer sebből vérzik. Az új játékosok közül pedig kevesen váltották be a hozzájuk fűzött nagy elvárásokat.

 

Bravo teljesítménye a kapuban az utóbbi hetekben katasztrofális. forrás: bleacherreport.net

 

Kezdjük talán a legnagyobb problémával, Claudio Bravo-val. Guardiola első dolga City-edzőként az volt, hogy elzavarta kölcsönbe a csapat angol-válogatott kapusát, Joe Hart-ot, mert a lábtechnikája nem elég meggyőző. Érkezett a helyére a Barcelona chilei kapusa. A kezdeti sikerek után egyre nagyobb nyomás alá került a kapu, Bravo pedig mintha elfelejtett volna védeni:  A legutóbbi 24 kaput eltaláló lövésből 16 gólt kapott, ezen pedig mérkőzések mentek el. Csoda lenne, ha Guardiola nem igazolna egy új kapust, vagy nem adna újra lehetőséget Willy Caballero cserekapusnak.

 

A védelem sincs a helyzet magaslatán, a rekordösszegekért vásárolt Stones-Otamendi hátvédpáros halmozza a hibákat, csakúgy, mint az itt maradt „öregek”: Bacary Sagna (34), Pablo Zabaleta (32), Aleksandar Kolarov (31) és Gael Clichy (31). Vincent Kompany (30) csapatkapitány pedig már hosszú ideje sérülésekkel bajlódik.

 

Kolarov és Stones. forrás: Getty Images

 

Sokak szerint bevált a jóslat, hogy pénzkidobás volt Gündogan megvásárlása Dortmundból. A rendkívül sérülékeny középpályás egy decemberi sérülés óta nem bevethető, csakúgy mint Fernando. Egyedüli stabil középpályásnak így Yaya Toure maradt, (és Fabian Delph, aki rendkívül kevés játéklehetőséget kap) aki 33 évesen már túl van legjobb évein, Fernandinho a legutóbbi 2 mérkőzésen pedig eltiltás miatt nem szerepelt.

 

Sané, De Bruyne és Silva is igazán kiváló, gyors támadó középpályások, együttes szerepeltetésük azonban felboríthatja a csapat egyensúlyát – főleg akkor, ha a gyors szélsők közül –  Sterling, Nolito, Navas is játéklehetőséget kap valaki. Ha ehhez még hozzáadjuk a világklasszis támadó, Sergio Agüero nevét, a City támadósora félelmetesen néz ki. Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy ontanák a gólokat. Főleg úgy, hogy a védelem rengeteget hibázik.

 

Értelmetlen háború

 

Angliában nem árt jó kapcsolatot fenntartani a médiával, ugyanis ha valakivel összekapnak, akkor nagyon nehéz kiszabadulni a kritikák össztüze alól – erről sokat tudna mesélni például José Mourinho, aki korábban több alkalommal is „harcolt” az újságírók ellen, sikertelenül.

 

Az utóbbi időben Guardiola nyilatkozatai is egyre érdekesebbek, feszültebbek.  A Burnley elleni 2-1-es hazai győzelem után a riporter Fernandinho kiállításáról kérdezte, Guardiola pedig csak ennyit felelt: „Maga az újságíró, mondja meg!” – érdemes megnézi alább az egész interjút, nagyon abszurd.  Az Everton ellen 4-0-ra elvesztett mérkőzés után sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a csapat kiszállt a bajnoki címért folyó küzdelemből – nem biztos, hogy a City drukkerek ezt szeretnék hallani az edzőjüktől a szezon közepén.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Xvj-nC1SJlY

 

A katalán edzőn egyértelműen látható, hogy a hullámzó teljesítmény közben már ő sem élvezi annyira a sajtótájékoztatókat, defenzív „taktikája” a médiával szemben pedig kontraproduktívvá vált.

 

Hogyan tovább?

 

Sokan kritizálják az angol bajnokságot azért, mert európai viszonylatban gyengült a szerepe (BL-t legutóbb a Chelsea nyert, még 011-ben). Az azonban a mai napig igaz, hogy a Premier League a világ legértékesebb bajnoksága, összességében a legnagyobb médiafigyelmet generálja, nem is beszélve a pénzügyekről. A Guardiola-féle Barcelona igazi ellenfele a bajnokságban a Real Madrid volt, Németországban pedig a Borussia Dortmund próbálta megállítani a bajorokat. Angliában azonban idén 5-6 csapat is esélyes a bajnoki címre, a nagyobb klubokat pedig szintén taktikai zsenik irányítják.

 

forrás: The Sun

 

Természetesen korai lenne már januárban temetni a Manchester City szezonját. Semmi nincs még veszve, a BL-ben is versenyben vannak.

 

Kétlem azonban, hogy Guardiola elégedett lenne egy  szezon végi negyedik-ötödik hellyel a bajnokságban. A nagy költekezés és a még nagyobb problémák most edzői karrierje legnagyobb kihívásai elé állítják, érdemes lesz figyelni, hogy a „tiki-taka” mestere meg tud-e küzdeni velük.

 

Szanyó Bence


borítókép: Sky Sports
adatok: Origó, Transfermarkt, The Guardian, Telegraph

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!