Elérkezett a nap, amelyre egész Amerika, na meg persze minden amerikaifutball-rajongó várt – magyar idő szerint már hétfő 0.30-kor – kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2016–2017-es szezonjának nagydöntője, az 51. Super Bowl. A szezon legjobb támadósorával bíró Sólymok vagy az ellenfeleknek a legkevesebb pontot engedő Hazafiak örülhetnek?

 

Milliók imádják

 

A legnézettebb televíziós műsor, világszerte több mint százhetven millió nézővel. Egy döntő, ahol a legtöbben nem is a meccs eredményét várják. Kőkemény ütközések, látványos elkapások. Ez az NFL vagyis az amerikaifutball-liga világa, amelynek szervezettsége és több milliárd dolláros bevétele minden sportágat túlszárnyal. Ki kell térni az ilyenkor szintén nagy teret kapó reklámokra is, a Super Bowlon egy félperces spotért 5 millió dollár körüli összeget kell kicsengetni.

 

 hirdetes_810x300  
Egy másodpercnyi reklám ára a döntőben. Kép: multivu.com

liter sör és 14,5 tonna chips fogy ezen az estén, arra pedig külön figyelmeztetnek, hogy ne a szünetben menjen mindenki egyszerre a wc-re, mert ilyen túlterheltségnél könnyen eldugulhat a csatornahálózat. Hétmillió amerikai vesz ki szabadságot a döntő másnapjára, és egy felmérés szerint az emberek negyede még a legjobb barátjának az esküvőjét is kihagyná, ha az erre az időpontra esne.

 

New England az Atlanta ellen

 

Az NRG Stadionban sorra kerülő összecsapáson a liga legtöbb pontot szerzett csapata (Atlanta) lép pályára a legjobb védelemmel rendelkező (New England) ellen. Az NFL történetében korábban ötször volt arra példa, hogy hasonló párosítás jött össze, s mindössze egyetlen kivétellel – a San Francisco 1989-es győzelmét leszámítva  – mindig a legjobban védekező gárda diadalmaskodott.

 

Tom Brady ötödször nyerhet. Kép: cbsimg.net

Érdekesség, hogy a Patriots védelme története során mindössze második alkalommal bizonyult a legjobbnak, 2003-ban volt így legutóbb, akkor a gárda Super Bowlt nyert – éppen Houstonban. A kiváló védelem mellett a New England támadásban is rendkívül erős, az irányító Tom Brady rekordot jelentő hetedik Super Bowljára készül, s ha nyer, akkor ezen a poszton az első, összességében pedig Charles Haley után mindössze a második olyan játékos lesz az NFL történetében, aki ötödször emelheti magasba a Vince Lombardi trófeát.

 

A félidőben Lady Gaga koncertezik 

Bill Belichick, a Patriots vezetőedzője karrierje tizedik Super Bowlját játssza, neki már hat bajnoki címe van, ebből négyet ünnepelhetett a bostoniak trénereként, kettőt még a New York Giants segédedzőjeként. Legutóbb két évvel ezelőtt a Seattle Seahawks legyőzésével diadalmaskodott.

Az Atlanta elsősorban hatékony támadógépezete miatt jutott a nagydöntőbe, az irányító Matt Ryan a rájátszásban eddig hét touchdown-passzt adott és egyszer sem adta el a labdát. A Super Bowlok történetében eddig hat olyan irányító lépett pályára, aki interception (amikor az irányító passzát egy védő kapja el) nélkül jutott el a fináléig, mindannyian győzelemre vezették csapatukat. Ryan egyébként szinte napra pontosan két hónapja nem vesztette el a  labdát, december 4-e óta – amikor is egy Kansas City Chiefs-védő halászta le egy átadását – 212 passzkísérlete volt anélkül, hogy az ellenfél valamelyik védője elkapta volna.

 

Ryan irányításával az Atlanta története során eddig kétszer nézett farkasszemet a New Englanddel, mindkét alkalommal a bostoniak diadalmaskodtak.  Az Atlanta története első, míg a New England ötödik bajnoki címét ünnepelheti, utóbbi az örökrangsor második helyén ezzel beérné a Dallas Cowboys és a San Francisco 49ers együttesét. Az éllovas Pittsburgh Steelers hat diadalt számlál.

A 2016-os show a félidőben. Kép: CNN

A Super Bowl a világ legnézettebb egynapos sporteseménye, amely így természetesen a hatalmas látványos show-ról is szól egyben. A  félidei koncertet ezúttal a tavaly még a himnuszt éneklő Lady Gaga adja.

 

forrás: Nemzeti SportRTLKisalföld, Körkép
borítókép: gamblingsites.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!