Jó hír az olvasóinknak, hogy Száraz Dénes a Körkép.sk helyszíni tudósítója lesz a Himalájáról.

 

A világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre magyar ember oxigénpalack nélkül még nem jutott fel, és a világon is csak kétszáznál kevesebb embernek sikerült mindössze!

 

Két rendkívüli sportember, Klein Dávid és Suhajda Szilárd most erre a sporttörténeti teljesítményre vállalkozik – hangzott el a március 9-én tartott sajtótájékoztatón, melyre stílusosan a budapesti Jégpalotában került sor.

 

 hirdetes_400x285  
A Mt.Everest, vagy ahogy a heliek nevezik: Csomolungma

 

A világon 8000 méter feletti hegyből 14 van, ebből 12-t már megmásztak magyar hegymászók palack nélkül, a K2 és a Mount Everest hiányzik még. Klein Dávid kétszer próbálkozott a világ legmagasabb csúcsával palack nélkül, 2007-ben 8600, 2014-ben pedig 8700 méterig jutott. Korábban évekig Várkonyi Lászlóval mászott az alpinista, de társa tragikus, 2010-es halála óta nem volt állandó hegymászótársa.

 

Hat évvel ezelőtt Várkonyi és Klein ugyancsak oxigénpalack nélkül próbálta meg megmászni a Mount Everestet, de egy lavina elsodorta őket, Kleint sikerült kimenteni, de 54 éves társát nem. A tragédiát követően most újra próbálkozik, ezúttal Suhajda Szilárddal indulnak harcba a csúcs meghódításáért.

 

A sajtótájékoztatón készült felvételen az Everest expedíció tagjai

 

A március 26-án induló nem kevés veszéllyel „kecsegtetö” egyhónapos expedíciónak néhány neves közéleti személyiség is tagja lesz, köztük Lilu műsorvezető, Geszti Péter zeneszerző, Badár Sándor humorista valamint a közismert színész, a felvidéki Száraz Dénes is, akit színházi munkája ugyan Budapesthez köt, de állandó lakhelye továbbra is Érsekújvárott van.

 

Száraz Dénesnek is van hegymászói múltja: járt már 6100 méteren Kazahsztánban a Csapajev-csúcson, felment a Mont Blanc-ra, a Magas Tátrába pedig saját bevallása szerint szinte hazajár. Az Iron Man-t is több alkalommal teljesítő színész sportember számára tehát nem ismeretlen terep a hegymászás sem, szenvedélyes túrázó, ráadásul alapfokon még sziklamászó is:

 

Nagyon örültem, mikor Dávid és Szilárd expedíciós csapata meghívott az expedícióba, és így lehetőséget kaphatok, hogy láthassam „A Hegy”-et”,

 

amellyel a színművész gyerekkori álma teljesülne. Most azt tervezi, hogy az alaptáborig eljutnak együtt, ami 5344 méter magasságban van, ahonnan már tisztán látni a csúcsot, aztán pedig társaitól elválva egy hegyivezető (serpa) kíséretében, de szintén palack nélkül igyekszik megmászni az ISLAND PEAK 6,173 méter magas csúcsot a Himalájában.

 

Ezt a csúcsot tervezi megmászni Száraz Dénes

 

„A csoport együtt felmegy az Everest alaptáboráig, ott elválnak útjaink és én egy profi fotóssal és egy helybéli hegyivezetővel átmegyek az Island Peak alaptáborába, hogy aztán onnan próbálkozzak a feljutással.”

 

– mondta a sajtótájékoztatón a neves színész.

 

Suhajda Szilárd, Száraz Dénes és Klein Dávid az alaptáborig együtt halad

 

Jó hír az olvasóknak, hogy Száraz Dénes a Körkép.sk helyszíni tudósítója lesz a Himalájáról. Fényképes beszámolói segítségével nyomon követhetjük majd a veszélyes expedíció számos izgalmas pillanatát!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!