A Szlovák Labdarúgó-szövetség (SZLSZ) végrehajtó bizottsága kedden elfogadta a legfelső osztály lebonyolítási formájának változásait, így a Fortuna Liga 2017/18-as szezonja már az új rendszer szerint zajlik majd – írja az fcdac.sk.

 

Jönnek a play-off és play-out selejtezők

 

A Fortuna Liga következő idényétől a tizenkét résztvevő együttes először egy 22 fordulóból álló alapszakaszt abszolvál, mely során minden fél kétszer mérkőzik meg egymással – egyszer otthon, egyszer pedig idegenben. Ezt követően a bajnokság két hattagú csoportra oszlik. A felső hatos a bajnoki címért harcol, az alsó pedig a kiesés elkerüléséért. Ismét mindenki mindenkivel kétszer találkozik (egyszer otthon, egyszer idegenben), ami tíz összecsapást jelent csapatonként. Az alapszakaszban megszerzett pontokat a rájátszásba is magukkal viszik a gárdák.

 

 hirdetes_810x300  

Az új lebonyolítási rend a szlovákiai élvonal történelme során először hoz majd nézői szempontból is vonzó play-off és play-out selejtezőket. A végső táblázat utolsó helyén álló együttes automatikusan kiesik, a tizenegyedik helyen végző csapat pedig a másodosztály második helyén végző gárdájával mérkőzik majd meg egy kétmeccses selejtezőn (otthon, idegenben) az élvonalban maradásért. Ez csak abban az esetben valósul meg, ha a második ligából érkező klub minden élvonalbeli licenckritériumnak megfelel.

 

Az alsóházban is nagyobb lesz a tét

 

Ha a végső bajnoki táblázat első három helyén végző együttes valamelyike hódítja el a szlovák kupát, akkor az Európa-liga selejtezőibe szóló utolsó hely sorsa selejtezőn dől el, amelynek elődöntőiben ebben az esetben a negyedik helyezett a hetedikkel, míg az ötödik a negyedikkel mérkőzne. A két párharc győztese ezt követően a döntőben találkozna. A selejtezők egy mérkőzésből állnának, mely a táblázaton magasabban álló együttes otthonában kerülne megrendezésre. E selejtezőnek köszönhetően az alsóházban nemcsak a bennmaradásért menne a küzdelem, hanem a lehetséges európai kupaszereplés kiharcolásáért is.

 

László Csaba vezetőedző is értékelte a változtatásokat:

 

„Logikus dolognak tűnik a változtatás, hiszen ezzel komoly tétje lesz a bajnokságnak. Nekem pozitív tapasztalataim vannak ezzel a lebonyolítási rendszerrel, és a közönség számára is izgalmasabbak lesznek az összecsapások. Mindegyik csapat győzelemre fog játszani otthon és idegenben is, ami pozitív hatással lesz a bajnokságra.”

 

forrás: fcdac.sk
kép:  csakfoci.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!