Azt mondják róla, hogy az érsekújvári sport jótevője, pedig csak megszállottja. Komoly élsportbeli múltja van, az érsekújvári kézilabdacsapat kapujában termetével és tudásával hosszú éveken át megoldhatatlan akadályt jelentett az ellenfél játékosainak.

 

Fia, ifj. Tóth Mihály édesapja nyomdokaiban haladva a PICK Szeged hálóőre volt hat éven keresztül, 2014-ben EHF Kupát nyert a csapattal. Jelenleg az NB1-es Tatabánya kézilabdacsapatának elsőszámú kapusa. Unokaöccse, Vadkerti Attila pedig sokszoros magyar válogatott, a Szeged balszélén kézilabdázott éveken át.

 

Az aktív sportpályafutása befejezését követően Tóth Mihály sportmenedzserként előbb az érsekújvári férfi kézilabdacsapatot vette szárnyai alá és vezette a népszerű Štartot az extraliga dobogójára majd a nemzetközi kupaszerepléshez is.

 

 hirdetes_810x300  

Aztán műfajt váltott, és az érsekújvári jégkorongcsapat, a HC Nové Zámky menedzsere, hivatalosan ügyvezető igazgatója lett. Itt újfent sikert sikerre halmozott: a 2013/14-es idényben MOL Liga győztes, a következő idényben pedig ezüstérmes csapat vezetője volt. A 2014/15-es idényben megnyerték a 2. szlovák jégkorongligát, a következő idényben pedig diadalmaskodtak az 1. ligában is, és az újvári hoki csapat ebben a szezonban már a legfelső osztályban, a TIPPSPORT ligában kezdte meg a küzdelmeket.

 

A Mol Liga győztes csapat fotóján civilben a jobb oldalon Tóth Mihály. Kép: archív

 

Nem is akárhogyan, hiszen az alapszakaszban a nyolcadik helyen végeztek, és bejutottak a rájátszásba. Itt az elsőszámú bajnokesélyes Besztercebánya volt az ellenfél, aki ellen sikerült is hazai pályán egy győzelmet (3:2) elérni az öt mérkőzés során, melyről a Körkép.sk is beszámolt.

 

Tóth Mihállyal beszélgettünk.

 

Mi a siker titka?

 

A siker titka a türelem, az ember tisztelete es alázatos munka! Eddigi életem folyamán erre törekedtem, úgy a sportban, mint a civil életben is. Természetesen hozzájárult ehhez az aktív élsportolói múltam, negyven éves koromban még a HIL csehszlovák bajnokságban játszottam.

 

Sokat köszönhetek a családomnak, volt egy nagyon rossz időszak az életemben, amikor meghalt hét eves kislányunk, és attól a pillanattól kezdve más értékek lettek fontosak számomra. Hálás vagyok barátaimnak, szponzorainknak, akikkel együtt kezdtem el a férfi kézilabda csapat építését, és tovább folytatjuk most a jégkoronggal.

 

Kép: hcnovezamky.eu

 

Dunaszerdahelyen DAC kultusz van, volt és reméljük, lesz is, Érsekújvárott éveken át Štart és kézilabda kultusz volt, jelenleg pedig hoki kultusz uralkodik a helyi sportban. Honnan eredt az Ön részéről a nagy váltás: kézilabdáról jégkorongra ?

 

Váltás? Sehol sincs előírva, hogy az embernek ott kell abbahagynia, ahol valamikor elkezdte. A jégkorong klub elnökével, Frantiṧek Sucharda mérnökkel régóta barátok vagyunk, szurkolt annak idején a kézilabda meccseinken is, a mai napig, ha időnk engedi, együtt nézzük a kézilabdázók mérkőzéseit. 2012 októberében úgy hozta a sors, hogy váltanom kellett.

 

Harmincnyolc évet töltöttem el a kézilabdában, megéltünk sikereket, csalódásokat, de a megszerzett tapasztalatokat nem veheti el senki sem. Nem váltottam messzire, mivel például Budapesten a Magyar Jégkorong Szövetség székhelye ugyanott van, ahol a kézilabda szövetségé. Mindkét szövetségben nagyon sok barátom, ismerősöm van.

 

Annak ellenére, hogy a helyi jégkorongsort idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, mégis sokan úgy vélik, hogy a városban a kézilabdának gazdagabb hagyományai vannak, és népszerűbb is volt a közelmúltig. Nem tartott a váltástól?

 

A munkám ugyanaz maradt, mint a kézilabdában volt: a szervezés. Érsekújvár azért rendelkezik hagyományokkal jégkorongban is, játszott mar 1. ligát,  és abban az időben is teltházas volt a csarnok egy-egy mérkőzésen.

 

 

Milyen a hoki hangulat a városban? Milyen a szurkolótábor, mennyien járnak ki a hazai meccsekre?

 

Azt hiszem, büszkén mondhatjuk, hogy a szurkolótáborunkat vetekszik az elit klubokéival, talán még fantasztikusabb is tőlük! Szurkolóink bíztatása és kitartása nélkül nem sikerült volna elérni ezeket a szép eredményeket! A Nyitra elleni rangadók teltházasak voltak, de többi mérkőzésre is szép számban látogattak ki szurkolóink.

 

Mennyire sikerül egybetartani a csapatot, terveznek-e erősítéséket a következő idényre?

 

A csapatépítés a szezon után kezdődik, a játékosok többségét, akiknek ezeket a szép eredményeket köszönhetjük, szeretnénk megtartani, de vannak elképzeléseink az erősítésekről is.

 

Milyen az utánpótlás? Hol szerepel az ificsapat?

 

Az utánpótlás csapatokat talán minden kategóriában el tudjuk indítani a következő bajnokságban. Mivel Extraligát játszik a felnőtt csapatunk, nagy az érdeklődés a hoki iránt a városban, és ez nagyon jó dolog! Az ifjúsági csapat 1. ligát játszik, és nevezzük a juniorokat is az 1. ligába.

 

Tóth Mihály. Kép: hcnovezamky.eu

 

A jégkorong elég költséges sportág, sokba kerül a játékosok felszerelés, a jégfelület gondozása, a lassan negyven éves jéghoki csarnok karbantartása is komoly kiadásokkal jár. Nehezen áll össze a szükséges anyagi háttér?

 

Ez talán a legdrágább sportág, ami a felszerelést illeti. A foci után pedig a legkedveltebb sportág! Sokat köszönhetünk az önkormányzatnak, ki lett cserélve a jégpálya hűtőrendszere és motorháza, új tető van a csarnok felett, és új palánk övezi a jégpályát. A nyár folyamán felújítjuk az öltözőket és a szociális helyiségeket is.

 

Kép: Tóth Mihály fb-oldala

 

th Mihály közéleti személy is, már a második választási időszakban a helyi képviselőtestület tagja az MKP színeiben indulva. Előny vagy hátrány a munkája során ez a közéleti szerepvállalás?

 

Nem úgy neveznem, hogy előny vagy hátrány, ugyanis 1996-tól jelen vagyok minden testületi ülésen, régebben persze más szerepkörben. Mindig érdekelt a varos élete. Szeretném tapasztalataimmal segíteni a város kulturális és sportéletét.

 

A városi képviselőtestületben a sportbizottság elnöke. Nem vádolják elfogultsággal a hoki iránt a másik két kiemelt jelentőségű sportág, a férfi kézilabda és a labdarúgás vezetői, szurkolói? Aztán ott van a többi sportág is!

 

Sportszerető ember vagyok, 21 éve érdeklődök a város történései iránt. Nem vagyok biztos könnyű helyzetben, de nincs tudomásom arról, hogy elfogultsággal vádolnának.

 

Végezetül milyen lesz Ön szerint a 2017/18-as bajnoki idény? Mire számíthatnak a hoki szerelmesei Érsekújvárott?

 

Elsősorban szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult sikereinkhez! A következő idényt már nem újoncként kezdjük a legfelsőbb ligában, hanem komoly célokkal vágunk a küzdelmekbe, hogy mire lesz elég, majd meglátjuk! Mindenkit szeretettel várunk a Tipsport Liga 2016/2017 idényének szeptemberben rajtoló mérkőzéseire. Hajrá Érsekújvár!

 

Kép: Tóth Mihány fb-oldala

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Tóth Mihály fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!