„A szervezők által a mérkőzés során választott megoldás jogos és elkerülhetetlen volt, elsősorban a vendégek szektorában helyet foglaló, az előírásoknak megfelelően viselkedő szurkolók (…) testi épségének megóvása érdekében” – olvasható az FC DAC 1904 Dunaszerdahely Futballklub a szombati meccsen történtekkel kapcsolatban írt állásfoglalásában.

 

A dunaszerdahelyi klub ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy kénytelenek voltak a rendőrség beavatkozását kérni.

 

„Az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballklub szeretné kifejezni a sajnálatát a kialakult helyzet miatt. Ugyanakkor viszont kiállunk amellett, hogy a szervezők által a mérkőzés során választott megoldás jogos és elkerülhetetlen volt, elsősorban a vendégek szektorában helyet foglaló, az előírásoknak megfelelően viselkedő szurkolók, a rendező szolgálat tagjainak, a pálya közelében tartózkodó médiák képviselőinek, a labdaszedőknek, a játékvezető asszisztensének, és nem utolsó sorban a Slovan Bratislava hálóőrének testi épsége megóvása érdekében.”

 

olvasható a nyilatkozatban.

 hirdetes_810x300  

 

A szombati Slovan – FC DAC találkozó elején egyes vendégszurkolók magatartása miatt a szervezők a rendőrség beavatkozását kérték „a közrend helyreállítása érdekében”. Ennek következményeként a Slovan drukkereket – akik feltépték a székeket, petárdákat és más tárgyakat dobáltak a pályára – a rendőrök kiutasították a stadionból és a pályaudvarra kísérték őket, ahol a vendégszurkolókat egy menetrendszerinti vonatjárattal visszaszállították Pozsonyba. Komolyabb személyi sérülés nem történt, egy szurkoló szenvedett zúzódásokat a csípőjén, és egy rendőr sérült meg, amikor egy petárda a feje mellett robbant fel.

 

forrás: pluska.sk

 

A DAC nyilatkozata egy nappal azután született, hogy a Slovan saját nyilatkozatában elítélte a dunaszerdahelyi arénában történt atrocitásokat, amelyekről szerintük a szervezők és a rendfenntartók tehetett, akik nem figyelmeztették a hazai szurkolótábort az idegen állami jelképek használatáról szóló tiltásra. Ráadásul elmondásuk szerint a rendezők saját biztonsági szolgálatának emberei provokálták a Slovan szurkolóit.

 

„Az ŠK Slovan Bratislava szurkolóinak túlnyomó többsége már a dunaszerdahelyi vasútállomásra érkezve és az ezt követő, stadionba vezető útjukon agresszíven viselkedett, megsértették a közrendet, ami arra utalt, hogy az érkezésük célja nem a labdarúgás és a szeretett klubjuk buzdítása volt.“

 

Fogalmaz a DAC állásfoglalása. A klub megjegyzi, hogy a „szabályoknak megfelelően viselkedő drukkereknek“ felajánlották, hogy a vendégszektor helyett a szomszédos szektorban nézheti tovább a meccset zavartalanabb körülmények között (ott kaptak helyet a sajtó munkatársai, a szervezők és a tűzoltók).

 

forrás: pluska.sk

 

A nyilatkozat elég érzékletesen fogalmazott, pontosan mi is történt a szombati meccsen a vendégszektorban:

 

„A Slovan szurkolói azonnal a lelátóra való belépésüket követően agresszíven viselkedtek. Rögtön a mérkőzés kezdetétől le akarták tépni a kapu mögötti védőhálót, melyet végül szétvágtak, és fel is akarták gyújtani. A kezdő sípszót követően a szektorukban előkerültek az első pirotechnikai eszközök, amiket szándékosan és célzottan dobáltak be a pályára a labdaszedők, kameramanok, a partjelző, a rendezők, tűzoltók és játékosok mellé, amivel közvetlenül veszélyeztették az életüket és az egészségüket is. Néhány szurkoló nagyon szerette volna ledönteni a védőhálót tartó oszlopokat, a többiek pedig feltépték a székeket, amelyeket aztán a rendezők irányába dobáltak a védőrács másik oldalára.“

 

Az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballklub ezért elutasítja a szlovákiai médiában terjedő azon állításokat, miszerint az ártatlan Slovan-szurkolókat támadták meg, valamint, hogy provokációról lett volna szó, és felhívta a figyelmet, hogy szó sem volt előre megrendelt vonatról, ahogy azt a Slovan állásfoglalásában állt.

 

„Az ŠK Slovan Bratislava hivatalos álláspontja, melyet a klub a saját honlapján hozott nyilvánosságra, szöges ellentétben áll néhány labdarúgójuk kijelentéseivel, akik rögtön a mérkőzés befejezését követően a médiáknak tett nyilatkozataiban elítélték a vendégszektorban helyet foglaló szurkolók viselkedését.“

 

„Sajnálatunkat fejezzük ki amiatt, hogy az ŠK Slovan Bratislava néhány szurkolója el akarta rontani a stadionban helyet foglaló további hétezer labdarúgást szerető szurkoló, valamint a több százezer, televízió-képernyők előtt ülő ember élményét, szórakozását. A jövőben továbbra is aktívan harcolunk a hasonló viselkedés ellen, mint amilyent az ŠK Slovan Bratislava szurkolói bemutattak a stadionunkban.“

 

A teljes nyilatkozat ide kattintva érhető el

 

Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk/KZS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!