Tegnap, június 11-én rendezték itt a SCRUB MOTOKROSS CUP Slovenský pohár harmadik fordulóját.

 

„11 éve búgnak itt a motorok, évről évre tökéletesebb a pálya. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen a Vörös fivérek alakították ki és tökéletesítették az évek folyamán, akik maguk is versenyeznek, és rengeteg ismerettel, tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. A modern motokrossz követelményeinek mindenben megfelel. A fivérek a verseny szervezői is, mondhatom, professzionális szinten. Szlovákiai viszonylatban az egyik legszebb és legjobban megszervezett verseny, öröm itt versenyigazgatónak lenni. A Szlovák Motokrossz Föderáció is szívesen szervezne ide még más nemzetközi versenyeket is, de ők elégedettek ezzel a versennyel”

 

mondta el Jozef Bohuslav cseh versenyigazgató.

 

Hozzátette, mára neve és húzóereje van Köbölkútnak. Az idei versenyre 204-en neveztek be, ami az eddigi rekordnak számít, így egy kategóriával többet kellett indítani.

 hirdetes_300x300  

 

A motokrossz az egyik legveszélyesebb sport, de az adrenalint valahol ki kell ütni – véli Jozef Bohuslav versenyigazgató, aki maga is 27 évig versenyezett. Fotó: Bokor Klára

 

„A nézők nagyon jó versenyt fognak látni”

 

Vörös Zoltán és Vörös Gábor a köbölkúti motokrossz ikonikus ikerpárja, akik bő harminc éve, nyolcévesen szerettek bele ebbe a sportba, akkor volt ugyanis Köbölkúton az utolsó terepmotorverseny.  Sóvárgásuk idővel szenvedéllyé vált, de csak rettenetesen későn, 28 éves korukban kezdtek el versenyezni, amikor anyagilag már megengedhették maguknak jó minőségű motor vásárlását. Ők kezdték kitakarítani az elhanyagolt régi krosszpályát – először úgy 400 – 500 métert. Mára a pálya hossza 2250 méter.

 

[stw]

Zolit a motorja mellett találom, a következő futamra összpontosít, de mindig hajlandó egy rövid beszélgetésre:

 

A Scrub motokross cup a verseny fő promotere és tartalmazza a Szlovák Kupát is. A hét futamos versenyre az idén 204-en neveztek be. Sajnos az időjárás próbára tesz bennünket, mire vagyunk képesek. Két hete nem esett az eső, megdolgoztunk a pályával, de azt gondolom a nézők egy nagyon jó versenyt fognak látni.

 

A „Vörösök” hogy  állnak a versenyben?

 

Testvérem Gábor az elmúlt évben lesérült a karbantartások során, ezért az idei évet kihagyta. Az ő fia Xavér tavaly combcsonttörést szenvedett, az idén Egbellen pedig kulcscsonttörést. Azt lehet mondani, ez az első versenye a sérülése után, de így is a 2. helyen végzett az első futamban a juniorok között.

 

Jómagam az első futamban az élen végeztem, de a hét futamos bajnokságot is vezetem – a második verseny után az első helyen állok. Meglátom, hogy sikerül a következő futam – hazai pályán nagy súly nehezedik rám, hiszen a nézőknek is szeretnék örömet szerezni.

 

A 2. futamra várva – a képen Vörös Zoltán versenyző-szervező,  MX4-es szenior kategóriában ezen a versenyen is a dobogó legfelső fokán állhatott, így veretlenül áll a bajnokság élén  Fotó: Bokor Klára

 

A sport összekovácsolja a családot

 

Rengeteg a gyerek, a fiatal. A legnépesebb – a 65, 85 köbcentis motorok kategóriája is az övék. A családok lakókocsikkal a fák alatt mosnak, főznek, piknikeznek, ha kell szerelik a motort . Egy nagyobb felfújható medencében meg is mártózhatnak.

 

Nem hiába vallják motorozó gyerekek szülei, hogy ez a sport összekovácsolja a családot, hiszen nyáron szinte minden második hetet együtt kell tölteniük. Két, a junior 2T kategóriában már hosszú évek óta élen álló fiatal szüleivel beszélgetek.

 

Öröm és élmény

 

Klausz Norbert Magyarországról, a határ menti Pilisszentkeresztről érkezett, az első futam után az első helyen áll. Mi kell a sikerhez? – kérdezem az édesapját.

 

„A rátermettség mellett sok idő, sok gyakorlás, sok pénz – mondja mosolyogva. Valamikor én is versenyeztem, de ma már csak a gyerekre összpontosítunk. Vágya, kijutni a világbajnokságra, amiben mi támogatjuk. Sajnos környékünkön nincs krosszpálya, ezért legtöbbször ide, Köbölkútra járunk a felkészülések során.”

 

Klausz Norbert Pilisszentlélekről a szüleivel – végső eredménye: junior 2T 1. hely. Fotó: Bokor Klára

 

Harcsa Márkék  Dunaradványról érkeztek. Nem is csodálkozom, amikor megtudom, Márk apukája is „régi motoros”.

 

„Fiam három és fél évesen megtanult biciklizni, négy éves korában már motoron ült. 2008-tól versenyzik – volt már bajnok 50, 65, 85 köbcentiben is, most nagymotorral megy. Tavasztól őszig  minden pénzünket ebbe öljük, rengeteg a kiadás, de az öröm és jó érzés is.”

 

Harcsa Márk dunaradványi versenyző junior 2T kategóriában a 2. helyet szerezte meg. Fotó: Bokor Klára

 

Vörös Xavér- verseny előtti nyugalom, MX2-es junior kategóriában a 2. helyen végzett. Fotó: Bokor Klára

 

A jövő ígérete. Fotó: Bokor Klára

 

A pályát locsolni kellett a kánikulában. Fotó: Bokor Klára

 

Fotó: Bokor Klára

 

Fotó: Bokor Klára
Fotó: Bokor Klára
Fotó: Bokor Klára
Fotó: Bokor Klára

 

Bokor Klára

Nyitókép: Bokor Klára

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!