A cseh foci egyre nagyobb nevet szerez magának. Már nem csak ígérgetések vannak, mint a ’90-es években, amikor a prágai Sparta tulajdonosa a szlovákiai Alexander Rezeš volt. Hatalmas rivalizálás indult meg, a cél pedig a Bajnokok Ligája – de csak egy csapat maradhat talpon.

 

Csehország két legerősebb futballklubja, a Sparta és a Slavia már több mint 100 éve rivalizálnak egymással. A két prágai csapat első összecsapására 1896-ban került sor. A végeredmény 0:0 lett, érdekes módon azért, mert a bíró a meccs egyetlen gólját – amit a Sparta rúgott – a mérkőzés vége után visszavonta.

 

Az akkori szabályok ezt lehetővé tették, mivel a gól jogosságát  mindkét csapatnak meg kellett erősítenie, a Slavia pedig vitatta a pontot. Így kezdődött a történelmi versengés.

 

 hirdetes_400x285  

A Sparta és a Slavia közti derbi Csehország legnagyobb futballeseménye, a tét pedig egyik egyre nagyobb: az új szezonra mindkét klub olyan játékosokat igazolt, akik Európa legjobb klubjaitól érkeznek.

 

Közel 10 millió euró új játékosokért

 

A Slaviának a kínai befektető megjelenése hozta el a felemelkedést. A múlt évadban 8 év után újra bajnok lett, a játékosovásárlás is a klub Bajnokok Ligás ambíciókat igazolja. A klubvezetés az új szerzeményekre negyedmilliárd cseh koronát (9,6 millió eurót) különített el. A keretből három olyan játékost hoztak, akiket Csehország szerte tisztelnek és becsülnek.

 

Az egyik Danny, a 33 éves portugál, aki az elmúlt nyolc évben a Zenit Petrohrad csapatánál játszott. Ez idő alatt három bajnoki címet szerzett, 2010-ben pedig az orosz liga legjobb játékosának is megválasztották.

 

 

A másik Hall Altintop, 34-éves török középpályás, aki karrierjének nagy részét a német Bundesligában töltötte. Testvére, Hamid a Bayern München és a Real Madrid csapatát erősítette.

 

Nagy nevek egész sora

 

A Slavia harmadik reménysége a 35 éves Ruslan Rotaň, aki középpályásként az ukrán Dnepr Dnepropetrovsk csapatkapitánya volt, illetve játszott az ukrán nemzeti válogatottban is.

 

„A cseh futball történetében ez soha nem látott mértékű erősítést jelent”

 

kommentálta a Slavia terveit Dušan Švento szlovák focista.

 

Persze, vannak, akik kritizálják is a klubot a döntésekért. Az újonnan igazolt játékosok fizetése tekintélyes összeget emészt fel, mások azt róják fel a klubvezetésnek, hogy ezek a focisták már túl vannak legjobb éveiken.

 

„Kiöregedett játékosokat vásárolni őrültség. Nem várható el tőlük, hogy fejlődjenek. Egy adott szakaszban segíthetnek a csapaton, de feljebb már nem jutnak”

 

kritizálta a Slaviát Vlastimil Petržela cseh tréner.

 

Danny a hetes számú dreszt kapta a Slaviánál, fotó: slavia.cz

 

A klub elnöke, Jaroslav Tvrdík szerint azonban a kritikusok tévednek:

 

„Annak ellenére alázattal viselkednek, hogy már felmutattak valamit. Ők nem felfújt primadonnák (…)”

 

Jaroslav Šilhavý edző is elégedett a klub döntésével:

 

„Ha azt mondom a játékosoknak, hogy fogják meg a kaput, Ruslan Rotaň az első, aki elindul. Ezt  pozitívan értékelem.”

 

A Slavia ezen felül 600 ezer eurónak megfelelő cseh koronáért megvásárolta a Zkjn csapatkapitányát Jakub Jugast, illetve 400 ezer euróért Daniel Trubačot. A nyáron érkezett a Slaviához Jakub Hromada is.

 

Ez csak a kezdet…

 

Ha valakinek a Slavia költekezése soknak tűnik, az a Sparta Prahán tényleg csodálkozni fog. A klub egyetlen nap alatt költött el 100 millió cseh koronát (cca. 4 millió eurót).

 

A 27 éves Tal Ben Haim izraeli csatárért 76 millió cseh koronát (2,9 millió euró) fizettek, ezzel Haim vált a Csehországban valaha leigazolt legdrágább játékossá. A CZ Belehradtól pedig 26 millió koronáért (nem egész 1 millió euróért) vásárolták meg a tehetséges Srdjan Plavsicsot.

 

A legdrágább igazolás, Tal Ben Haim, forrás: sme.sk

 

És ez még nem miden. További egy millió euróért leigazolták a szlovák Lukáš Štetint, és hasonló összegért szerezték meg a bosnyák Eldar Csivicset. Fél millióba került Vukadin Vukadinovics és a szintén szlovák kapus, Martin Dúbravka.

 

És emellett még ott van az olasz tréner, Andrea Stramaccioni bére, ami éves szinten 1,5 millió euróra rúg. Így a Sparta éves költségvetése meghaladja a 27 millió eurót – hol van ehhez a DAC évi két milliós „üzemi” költségvetése (?).

 

Megéri?

 

A kérdés már csak az, mennyire lesz kifizetődő az új játékosok megvásárlása. A két prágai csapat akár még jól is kijöhet a merész vállalkozásból. Az új szezonban a cseh bajnok közvetlenül bekerül a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeibe, ahol a haszon 13,5 millió eurótól kezdődik. A klubvezetők nyilván a rivalizálásból adódó gigászi küzdelmek hozamait is beárazták, de az alapvető cél valószínűleg a BL lesz.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: youtube.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!