Harminckettő és fél millió eurót pumpál a szlovákiai sportba a kormány. Az Oktatásügyi Minisztérium erre vonatkozó javaslatát a kormány elfogadta. Ebből a keretből a dunaszerdahelyi DAC várhatóan 1,5 millió eurót kap a stadion átépítésére. A hivatalos indoklás szerint a több mint 30 milliós keret célja a „nemzeti fontosságú sportinfrastruktúra” fejlesztése.

 

A DAC-stadion, vagyis ma már MOL-Aréna néhány évvel ezelőtt már kapott egy hasonló keretből a Szlovák Futballszövetségen keresztül 2,4 millió eurót. A most elkülönített összegből a DAC 1,5 eurónyi támogatást kap – ezzel bővebben itt foglalkoztunk –, amit a minisztérium azzal indokolt, hogy Nagyszombat mellett így a szlovák válogatott még egy stadionban pályára léphet, míg el nem készül a pozsonyi Nemzeti Stadion.

 

Ezt korábban már a klub tulajdonosa, a szlovák sajtóban a Most-Híd mecénásaként említett Világi Oszkár is megerősítette, bár akkor a javaslat még csak tárcaközi egyeztetésen volt. Világi úgy fogalmazott, a támogatásért

 

 hirdetes_810x300  

„cserébe lehetővé teszem a szlovák válogatottaknak, hogy 15 évig ingyen játszhatnak a stadionban”

 

Világi Oszkár: Igaza volt, az oligarchája vagyok

 

A pénzből a rózsahegyi klub 1 millió eurót kap, Dunaszerdahelyhez hasonlóan rendkívüli támogatás formájában. A pénzügyi keret egy részéről a Futballszövetség dönthet, 50 ezer euróig támogatásért pályázhatnak a III. és ennél alacsonyabb osztályú klubok.

 

Ha hinni lehet a rosszul elköltött uniós pénzek miatt botrányba keveredett oktatásügyi miniszternek, akkor a tehetséggondozásra is szánnak pénzt.

 

Azt is tudni lehet, hogy 2,34 millió euró jut a Gokart- és Motorsport Ifjúsági Központnak, 4,125 milliót pedig a Szlovák Jégkorong-szövetség oszthat szét.

 

A komáromi Kajak-kenu Központ is számíthat támogatásra (a legutolsó információk 60 ezer euróról szóltak), elsősorban a válogatott és az utánpótlás nevelés finanszírozására. Az eperjesi kerékpár-stadion (250 ezer), a poprádi és az iglói jégkorong-arénák (150 ezer euró) szintén részesülnek a pénzügyi keretből. A férfi-röplabda-világliga poprádi megrendezésére 60 ezer euró jutott. 2,15 millió euró a sporttal kapcsolatos nemzeti projekteket szolgálja majd, amelyek a fiatalok sporttevékenységét hivatottak támogatni.

 

Csődbe ment, lecsúszott klubok is eurómilliókat kaptak stadionépítésre

 

A Nemzeti Sportközpont 650 ezer euróval gazdagodik, az összeget sportdiagnosztikai berendezésekre, az információs rendszer fejlesztésére, LED kijelzős propagációs eszközökre költhetik el.

 

Az ellenzék korábban élesen bírálta a kormányt, hogy oligarchák tulajdonában lévő futballklubokba ölik adófizetők eurómillióit, miközben az iskolai tornatermek állapota siralmas. Nos, könnyen lehet, hogy ennek hatására került bele a javaslatba, hogy a keret 6 millió eurójából a közép- és alapiskolák meríthetnek támogatást tornatermeik felújítására.

 

 

Körkép.sk, Minedu.sk

Nyitókép: facebook.com/Bíró Attila

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!