Máig Puskás Ferencnek tulajdonítják a méltán elhíresült „kis pénz, kis foci” mondatot. Szegény Öcsi bácsi, ha tudná, mennyit változott azóta a világ. Mindent dollár és euró milliókban mérnek és sajnos ez nem kerülhette el az élsportot, benne a futballt.

 

Aki egy kicsit is figyelemmel követi napjaink sporthíreit, nem hagyhatta figyelmen kívül a nyári átigazolási futballpiac brazil szappanoperáját. Már-már Despacito-effektusa volt a napokban lezárult ügyletnek, hiszen a csapból is ez folyt. Vajon miért is volt ennyire felkapott ez a történet?

 

Egy Neymar = öt Olympique Marseille

 

 hirdetes_810x300  

A válasz egyszerű: 222 millió euró. Látjuk, olvassuk, halljuk, de valójában elképzelni sem tudjuk, mekkora összeg ez valójában. Frank McCourt amerikai üzletember 2016-ban vásárolta meg az Olympique Marseille csapatát 40-45 millió euróért. Egy „darab” Neymar tehát hozzávetőlegesen egyenlő öt Olympique Marseille-el.

 

Neymar a francia élvonalbeli PSG játékosa lett. Az idényenkénti 30 millió eurós fizetés mellett, valószínűleg nem fog mellékállásban szórólapokat széthordani Párizs utcáin. A matek sohasem volt az erősségem, bevallom, egy kis számológépes pötyögés kellett, hogy kiszámoljam: több mint 3000 eurót fog keresni óránként az elkövetkező 5 évben.

 

Ezzel a gázsival egyébként csak ezüstérmes a legjobban kereső focisták között. A képzeletbeli dobogó legfelső fokán Carlos Tévez „szerénykedik” évenkénti 38 millió euróval. Ezt az összeget a futball nagyhatalmak elitjéhez tartozó Kínában rúgja össze magának az argentin csillag.

 

Nagy pénz, na de hol a nagy foci?

 

A tavalyi év átigazolási bombája a francia Paul Pogba volt, akiért közel 105 millió euró (!) körüli összeget fizetett a Manchester United. A 24 éves Instagram celeb igyekezett meghálálni a bizalmat és rúgott is 5 gólt. A gond csak az, hogy ezt az egész Premier League idény során. Ez még úgy is gyenge teljesítmény, ha sérülések hátráltatták a szezon alatt illetve nem klasszikus befejező pozícióban játszott.

 

Összehasonlításként az 1994/95-ös Premier League bajnokság kiírásában az akkor szintén 24 esztendős Alan Shearer 34 (!) góllal zárta a szezont. Pályája csúcsán a legmagasabb piaci értéke 9 millió euró körül mozgott, míg Pogba legmagasabban jegyzett piaci értéke 80 millió euró.  Ez csak egy véletlenszerűen kiragadott példa volt, ami arra próbál rámutatni, hogy mennyire túlértékeltek a mai labdarúgók.

 

A pénz sajnos lassan átveszi a szerepet a futball felett, sokszor a játék tisztasága is megkérdőjelezhető. A fogadási csalások, bundagyanús meccsek a modern foci betegségei. A játékosok mesés fizetései mögött szigorú szerződések állnak, amelyek sokszor még a magánéletre is kiterjedő korlátozásokat tartalmaznak. Maga a játék kép is sokat változott az elmúlt évtizedek alatt. A grundokon játszott pajkos focit felváltotta a kőkemény technikai szabálytalanságokkal tűzdelt teljesítmény orientált játék.

 

A foci üzlet lett. Sokszor élvezhetetlen, alázat nélküli gladiátor harc.

 

Kiss Gábor

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!