100 millió eurónál alacsonyabb bevételek, a klub értéke kevesebb, mint egymilliárd, mégis egy 400 milliós beruházásra szánják el magukat. A Paris Saint-Germain csapatát az UEFA szabályainak megszegésével vádolják.

 

Napok óta másról sem szóltak az átigazolási hírek, mint a brazil Neymar barcelonai távozásáról. Pár nappal ezelőtt megtörtént amire már sokan vártak, a PSG 222 millióért szerződtette a brazilok csodagyerekét. További 30 milliót szán az éves fizetésére és 38 milliót kapnak az ügynökök is.

 

Már kaphatóak a Neymar-mezek. forrás: Forbes/SITA/AP

 

A feneketlen katari pénztárca 

 hirdetes_810x300  

 

Az elképesztően magas átigazolási összeg jelentősen befolyásolhatja más játékosok összegét is. Érdemes lesz figyelni az átigazolással kapcsolatos ellenvetések sorsát – a spanyol labdarúgóliga (La Liga) elnöke, Javier Tebas azzal vádolta a PSG-t (nem alaptalanul), hogy „pénzügyi doppingot” hajt végre.

 

A francia csapat tulajdonosa már hat éve a Qatar Sports Investments, a katari állami befektetési alap fiókja – a korábbi profi teniszjátékos Nasser Al-Khelaifi 2011-ban vásárolta meg a párizsi klubot . Még 2012-ben írta meg a New York Times, hogy a 340 millió dolláros megaberuházásnak köszönhetően a PSG 15 topjátékost tudott szerződtetni élükön Zlatan Ibrahimoviccsal, akinek 21 millió dolláros éves fizetése abszolút francia rekord volt.

 

A csapat tulajdonosa. forrás: psg.fr

 

A spanyol-francia vita tárgya, hogy a futballhoz köthető bevételek lehetővé sem teszik, hogy egy francia klub finanszírozni tudja Neymar és csapattársainak párizsi életét jelentősebb veszteségek nélkül.

 

Többet ér a PSG, mint a Real Madrid? 

 

A Forbes rangsora alapján a PSG a 10. helyen áll a szponzori bevételek rangsorában (köszönhetően a Nike 23 és az Emirates 28 milliós támogatásának), de a listavezető Real Madrid bevételei négyszer nagyobbak. A közvetítési jogok értékesítéséből származó bevételek is jelentősen elmaradnak más országokhoz képeset, a Ligue 1 (900 millió) csak ötödik a rangsorban, jelentősen lemaradva az élmezőnytől (Premier League: 4,5 milliárd).

 

A legértékesebb futballklubok 2015/16-os rangsora. forrás: Forbes

 

Javier Tebas szerint rendkívül gyanús, hogy a „PSG számlái nagyobb kereskedelmi bevételeket mutatnak mint a Real Madrid vagy Manchester United esetében, ami azt jelenti, hogy a csapat márkaértéke magasabb, mint az említett két csapaté. Ez pedig lehetetlen.

 

Lássuk hát, mit mutatnak a számok 

 

Hogy mit mondanak a számok? A PSG-nek 175 milliós szponzori szerződése van a katari turisztikai szövetséggel. Az európai kluboknak azonban figyelniük kell az UEFA által létrehozott pénzügyi fair play szabályok betartására, így a veszteségeket nem finanszírozhatják korlátlanul a tulajdonosok tőkéjéből.

 

forrás: japantimes.co.jp

 

A napnál is világosabb azonban, hogy katari pénz nélkül aligha keresne többet a PSG 30 millió eurónál, ugyanis ennyit engedhet meg magának a következő három év alatt, mégpedig a 222 milliós kivásárlás és a 31 milliós éves fizetés kifizetése után.

 

Három évvel ezelőtt a francia csapatot a szabályok megsértése miatt megbüntették, 60 millió dolláros bírságot kaptak, a BL-ben csak 21 játékost indíthattak a 25 helyett, valamint korlátozták mozgásterüket az átigazolási piacon. Jürgen Klopp, a Liverpool német edzője szerint Neymar átigazolásával csak bebizonyosodott, hogy a fair play szabályok inkább csak javaslatok.

 

Az is érthető, hogy a tavalyi év során rekordbevételt (770 millió dollár) termelő Barcelona, melynek értéke 3,64 milliárd euró miért kételkedik abban, hogy a PSG a nemzetközi szabályokkal összhangban tudja keresztülvinni az átigazolást. A párizsi csapat a 2015/16-os idényt követően 92 milliós üzleti nyereséggel zárt, a klub értéke pedig 841 millió volt.

 

Egy dolog biztos, az UEFA lassan felébreszthetné a könyvelőit.
Forbes.sk / Körkép.sk
borítókép: goal.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!