2014-ben egész Brazília lázban égett, az ország másodszor rendezhetett meg labdarúgó világbajnokságot. A tornára  nagyban készült az akkor 17 éves Gabriel Jesus is. 

 

A fiatal srác Sao Paulo városában élt, a Palmeiras ificsapatában focizott. Egy nap a barátokkal eldöntötték, hogy rendbe szedik a város és kifestik az utcákat, ugyanis pár sarokra a világ legnagyobb játékosai fognak játszani. A brazilok számára hatalmas csalódás volt a torna, a németek elleni 1:7-re még sokáig emlékezni fogunk. A fiatal Gabriel Jesus viszont eltökélte, hogy a legjobbak közé fog kerülni – két évvel később már  Brazíliát képviselte az olimpián, majd a világ legerősebb bajnokságába igazolt.

 

Az utcáról a profi futballba

 

 hirdetes_810x300  

Gabriel Jesus Sao Paulo egyik nyomornegyedében született, édesanyja négy testvérével együtt egyedül nevelte fel őket. Sok brazil tehetséghez hasonlóan ő is évekig az utcán focizott, legtöbbször agyagos pályákon. A fiatal Jesus tehetségét hamar észrevették, a helyi csapat után a Palmeiras akadémiájára került.

 

2014-ben. kép: Twitter

 

A fenti kép idején az U17-es csapatban játszott, ahol 22 mérkőzésen 37 gólt lőtt. Talán az erős kötelékek miatt nem távozott a Palmeirastól, így a felnőtt csapatba kerülve kupagyőztesek lettek és 22 év után megnyerték a brazil bajnokságot is.

 

2016-ban hatalmas lehetőségről maradt le, vízumproblémák miatt nem tudott elutazni a válogatottal a Copa América kontinensviadalra, de augusztusban mindent bepótolt Rióban, az olimpián. A tornán három gólt szerzett és a csapat aranyéremmel távozott a Maracana stadionból. Végre az egész világ megcsodálhatta tehetségét, legjobban a Manchester City edzőjét győzte meg – Pep Guardiola személyesen hívta fel.

 

A mama még mindig zsebpénzt ad

 

Jesusért a City végül 33 millió eurót fizetett, de a vízummal kapcsolatban felmerült problémák miatt csak idén januárban mutatkozhatott be új csapatában. A Premier Leauge előző idényében 11 mérkőzésen 7 gólt szerzett, mellette pedig kiosztott 4 gólpasszt is. A 20 éves játékost lábtörése sem állította meg, ami miatt pár meccset ki kellett hagynia.

 

Édesanyjával. kép: Twitter

 

Pep Guardiola korábban megemlítette, számára érthetetlen, hogyan tudták ilyen olcsón megvenni. Jesus az új idényt is góllal kezdte, édesanyja nagy örömére. Vera Lucia Jesus fia után ment Angliába, hogy továbbra is vigyázni tudjon rá. A mérkőzések előtt tanácsokat ad neki, sőt, még a fizetését is ellenőrzi, fiának pedig zsebpénzt ad. A brazil család nagyon vallásos, ezt jelképezi Gabriel mezszáma (33) is – az év, amikor Jézust keresztre feszítették. Jesus édesanyja a mai napig tiszteletre neveli gyermekeit, ha kell megregulázza őket.

 

Képességeit Ronaldo is méltatja

 

Jesus tipikus brazil játékos, akiben örökre nyomot hagyott az utcai játék. Kiváló a labdakezelése, gyorsan fut, magabiztosan helyezkedik és szépen lassan kiszorítja a City világklasszis csatárát, Sergio Agüerot. Képes a széleken is játszani, de Angliában középpályásként számítanak rá. Idáig 14 mérkőzésen 8 gólt szerzett, amivel egy korábbi brazil legendát is meggyőzött.

Ronaldo elmondása szerint saját fiatal énjét látja Gabrielben, szerintük nagyon sok bennük a közös. „Fiatal, nagyon sikeres, felelősségteljes. Ha megdönti az összes rekordomat, akkor nagy örömet szerez majd annak az ország lakosainak, akik annyit szenvedtek” – nyilatkozta  a Globo TV-nek.

 

Denník N
borító: goal.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!