Jozef Metelka paralimpikon nemrég bejelentette, hogy nem kívánja sportolóként tovább Szlovákiát képviselni.

 

A szlovák kerékpározó minden évben magasabbra tette a lécet. Tavaly világrekordot állított fel, a riói olimpián két aranyat és egy ezüstöt szerzett, majd 2016 őszén még három futam erejéig az egészséges kerékpárosokkal is megmérkőzött. A legjobb kerékpározók szlovákiai rangsorában csak a világbajnok Peter Sagan előzi meg.

 

Érthetetlen: korábban kezdett sprintelni

 

 hirdetes_300x300  

Metelka azonban a dél-afrikai világbajnokságon nagyot csalódott, majd a Nový Čas bulvárlapnak kijelentette, hogy utoljára versenyzett Szlovákia színeiben.

 

„Az egész felkészülésem felesleges volt. Akadt, aki számára ez az egész csak egy kirándulás volt és nem versenyzés”

 

mérgelődött a verseny után. A 14 körös futamon ugyanis tévedésből már a 11. körben hajrázni kezdett, végül be sem fejezte a versenyt. Metelka az edzőjét hibáztatta az érthetetlen tévedés miatt, aki szerinte nem informálta őt arról, hány körből állnak a futamok. Öröm az ürömben számára, hogy az időmérőn aranyat szerzett.

 

„Sajnos ez volt az utolsó csepp a pohárban, elfogyott a türelmem. Ez volt az utolsó szereplésem Szlovákia színeiben. Nem fogok a turisztikai részleg kedvéért versenyezni”

 

nyilatkozta Metelka a a Nový Časnak.

 

Csapattársai nem tévedtek

 

A dolog azért is különös, mert a futamon részt vevő többi szlovák versenyző nem is tudott a problémáról, állításuk szerint a verseny után Metelka nem is panaszkodott nekik. A szlovák válogatott másik két tagja, Patrik Kuril és Ondrej Strečko nem tévedtek a körszámokat illetően. Ráadásul a versenyzők egyértelmű jelzést kapnak a pályán, ha az utolsó körbe érnek.

 

A képen Jozef Metelka. Forrás: Zpiestan.sk

 

Branislav Režňák vezetőedző értetlenül áll a dolog előtt.

 

„Ő egy kivételes kerékpáros. Tehetséges és nagyon erős. Ezt minden futamon bizonyítja. Mint kerékpárossal, nincs problémám vele, de a kijelentései, amelyeket a médiának tett még mielőtt velem közölte volna, elszomorítanak”

 

nyilatkozta.

 

Metelka azt állította, hogy még a repülőjegyét is magának kellett állnia. Ezt a Szlovákiai Paralimpiai Szövetség tagadja, szerintük minden szükséges ellátást biztosítottak a versenyzőknek. Hozzátették, hogy csak az idei felkészülésére 80 ezer eurót juttattak Metelkának.

 

„Nem örülnénk, ha Metelka egy másik ország színeiben versenyezne, de nem fogjuk akadályozni. Miután rendezi a velünk szembeni adósságait”

 

mondta Pavel Birík a szövetség tagja.

 

Az egészségesekkel versenyezne

 

Metelka a világbajnokság után azonnal Nagy-Britanniába utazott, ahol már hosszú ideje él. A szlovák SME napilapnak azt nyilatkozta, hogy nem nagyon tudja elképzelni, hogy továbbra is szlovák színekben lépjen pályára. Elmondása szerint arról álmodik, hogy egészséges kerékpárosokkal mérkőzhessen.

 

SME.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

További ajánlott írások:

 

Botrány! Lemondta a szlovák válogatottságot Jozef Metelka paralimpiai bajnok kerékpáros

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!