Tegnap a szlovák labdarúgó válogatott Máltát legyőzve visszakerült az F-csoport második helyére, így továbbra is él az esély, hogy ott legyenek a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Több forgatókönyv is megvalósulhat ma este, lássuk hát, hogyan érhetik el Ján Kozák védencei a pótselejtezős helyek egyikét:

 

Európában a sorozat végén a kilenc csoportelső automatikusan kijut a világbajnokságra, míg a nyolc legjobb csoportmásodik között oda-visszavágós pótselejtezőt játszanak. A kilencedik csoportmásodik kiesik. Az F-csoport első helyén Anglia végzett, a szlovák válogatott 18 pontot szerzett (hat győzelem, négy vereség). A második helyezettek rangsorába 12 pontot visznek pozitív (+5) gólkülönbséggel.

 

Döntetlen vagy döntetlen

 

  hirdetes_300x300   

Igaz ugyan, hogy gólok nélkül unalmas a foci, de a szlovák játékosok ma két mérkőzésen is unalmas döntetlenben reménykednek. Az indok egyszerű: egy döntetlen Cardiffban vagy Kijevben (Wales – Írország és Ukrajna – Horvátország) azt jelentené, hogy biztosan pótselejtezőt játszhatnak majd novemberben – ez a legegyszerűbb forgatókönyv.

 

A szlovákok tegnap még nehéz helyzetben voltak az F-csoportban, a második hely megszerzését segítette, hogy Szlovénia otthon döntetlent játszott Skóciával (2:2). A tegnapi, nagyszombati mérkőzésen így szükséges volt a győzelem, ez könnyedén összejött a gyengébb ellenféllel szemben – Adam Nemec kétszer, Ondrej Duda egy alkalommal vette be a máltai kaput.

 

Pótselejtezők

 

A korábban említett pótselejtezős rangsorban az első, harmadik, negyedik és ötödik helyezett ellen elért eredmények számítanak, mindegyik csoportban hat csapat kapott helyet. A második helyezettek sorrendjét a megszerzett pontok alapján állítják össze, majd a gólkülönbség és a lőtt gólok száma számít.

 

A második helyezettek jelenlegi rangsora. forrás: wikipédia

 

A szlovák válogatott sorsát ma a D,H,I-csoport mérkőzései befolyásolják, a D és I csoport mérkőzéseit hétfőn, a H-csoport meccseit kedden rendezik meg, 20.45-től.

 

D-csoport

 

A D-csoportban alapfeltétel (ez minden bizonnyal összejön) a szlovákoknak, hogy Moldávia az utolsó, hatodik helyen végezzen. Amennyiben ez nem jön össze és a tabella aljára Grúzia kerül, Kozákék pótselejtezős álmai szertefoszlanak – erre azonban nincs sok esély, Moldáviának ugyanis akkor ma nyernie kellene és ledolgoznia egy hatalmas (-13) gólkülönbséget. A moldávok ma az osztrákokat fogadják, a grúzok pedig Belgrádba utaznak.

 

Ha összejön a moldávok utolsó helye, akkor Szlovákiának két forgatókönyv is kedvező lehet: amennyiben a szerbek otthon vereséget szenvednek vagy Wales döntetlenezik Írországgal, biztosan bejutnak a pótselejtezőkbe. Amennyiben Szerbia vereséget szenved és a D-csoportban második helyen végez, 12 ponttal, de rosszabb gólkülönbséggel (maximum +2) kerül be a rangsorba. Ha a Wales ma este csak egy pontot szerez, szintén 12 pontot vihet tovább a rangsorba, de rosszabb lesz a gólkülönbsége, mint a szlovákoknak (+2).

 

 

I és H-csoport

 

Ma este csak egy forgatókönyv kedvezhet a szlovákoknak az I-csoportban: ha Kijevben az Ukrajna Horvátország mérkőzésen döntetlen születik. Ebben az esetben Horvátország a második helyen végez, de rosszabb gólkülönbsége miatt nem kerülhet a szlovákok elé.

 

 

Amennyiben egy pozitív forgatókönyv sem valósul meg hétfőn, a továbbjutás a H-csoport meccsein dől el: amennyiben Bosznia-Hercegovina Észtországban bezsebeli a három pontot és Görögország nem veri meg otthon Gibraltárt, a bosnyákok végeznek a második helyen, de 11 ponttal Kozákék mögé rangsorolják majd őket.

 

 

Webnoviny.sk / Körkép.sk
kép: fifa.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!