Félidejéhez érkeztek legnépszerűbb labdarúgó-bajnokságaink, így eljött az idő, hogy átnézzük kedvenc csapataink idei teljesítményét. Sorozatunk első részében az angol Premier League eseményeit tekintjük át.

 

Teljesen reménytelenül kullog a tabella végén a Swansea City. A csapat mindössze négy mérkőzésen tudott nyerni, a pocsék teljesítmény pedig Paul Clement edző állásába került. A kispadra leülő Carlos Carvahalnak nem lesz könnyű dolga. A 19. helyen álló West Bromwich Albion is edzőcserével próbálja megmenteni a szezont, de a Crystal Palace-tól is kiebrudalt Alan Pardew nem váltotta meg a világot.

 

 

 hirdetes_810x300  

A Palace és West Ham is nehéz tavasz elé néz, hónapok óta egyik csapat sem tud elmozdulni a kiesőzóna közeléből. A Stoke City 16. helye nem nagy meglepetés, de a Southampton gyenge teljesítményén meglepődtünk. Az egykor a nagyágyúkat is megszorongató csapat már 8 forduló óta nyeretlen, pedig Mauricio Pellegrino mester tavaly nyáron 40 millió euróért erősítette meg a csapatot.

 

A középmezőnyben a derekasan helytálló újoncok (Newcastle United, Brighton and Hove Albion és Huddersfield Town) teljesítménye emelhető ki, bár egy forduló alatt itt is bármi megváltozhat: a 10. helyen álló Watford és 17. helyen tanyázó Palace között mindössze 6 pont a különbség.

 

Nehéz feladata lesz a swansea új edzőjének. forrás: BBC

 

Az Everton a nyáron úgy döntött, hogy végre megpróbál kilépni a Liverpool árnyékából, így rendesen bevásároltak a nyáron (Rooney, Pickford, Keane, Sigurdsson, Klaassen és Vasic is ide költözött), de Ronald Koeman kilátástalan taktikája és a rengeteg sérülés miatt a kiesőhelyeket is megjárták, igaz, Sam Allardyce vezetésével úgy-ahogy erőre kaptak.

 

A Leicester Cityt-t is lepipálva vitézkedik a 7. helyen a Burnley. Bár az angol kiscsapat a legutóbbi 5 meccsén mindössze 3 pontot szerzett, a szezon kezdete óta magabiztosan tartják a pozíciójukat és nagyszerű védekezésüknek köszönhetően csak 19 gólt kaptak – és ugyanennyit lőttek.

 

A csapatok nettó költekezése a nyáron

 

Nagyon szoros a verseny a tabella negyedik helyéért. A Tottenham is magabiztosan kezdte a szezont, Pochettino mester fiataljai a BL-en kívül a ligában is vitézkedtek. Harry Kane újra szórja a gólokat és vezeti a rangsort, Dele Alli és Christian Eriksen pedig továbbra is uralja a középpályát. Csak a nagyok elleni statisztikán kellene javítaniuk, a Chelsea, United, City és Arsenal is megverte őket.

 

Egy dolog biztos, az Arsenal sorsa már januárban eldőlhet. Alexis Sánchez és Mesut Özil is távozhat télen, kérdés, sikerül-e őket megfelelően pótolni. Wenger mestert sajnos idén sem kerülik el a sérülések, de a csapat a hazai és nemzetközi kupákban is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt.

 

A legértékesebb csapatok átlagéletkora. forrás: Transfermarkt

 

Ha izgalmas mérkőzést szeretnénk látni, érdemes a Liverpool összecsapásaira kapcsolnunk. Jürgen Klopp félelmetes támadónégyese (Mané, Firmino, Coutinho, Salah) a bajnokságban eddig 38 gólt szerzett és 19 gólpasszt osztott ki, egyszerűen félelmetes kontrákra képesek. Csak az a fránya védelem… Dejan Lovren, Alberto Moreno és Simon Mignolet olykor hajmeresztő megoldásokra képes, a gyenge védekezés miatt pedig értékes pontok maradnak a pályán.

 

Wenger és Klopp is dobogóra szeretne kerülni. forrás: reuters

 

A 75 millióért megvásárolt Virgil van Dijk (Southampton) érkezése sokat javíthat a védelem teljesítményén, bár kérdés, Coutinho marad-e a csapatban. Egyre több lap és portál tényként kezeli, hogy napokon belül a Barcelonát erősítheti. Bár a katalánoknak alaposan zsebükbe kell nyúlniuk, ugyanis nyáron hiába kínáltak 130 milliót, a Liverpool akkor nem engedte el brazil kedvencét.

 

forrás: thesun.co.uk

 

A Chelsea is stabilan tartja 2-3. helyét a tabellán, Antonio Conte csapata a szezonban 11 mérkőzésen nem kapott gólt, a nyáron érkezett sztárigazolások (Rüdiger, Morata, Zappacosta) pedig szépen lassan beilleszkedtek az olasz mester precíz játékrendszerébe. A Manchester United sem panaszkodhat, amikor megbízható védőket kell a pályára küldeni. David de Gea ma napjaink legjobb hálóőre, elképesztő mire képes a kapuban. José Mourinho soha nem volt a támadófoci nagy rajongója, de kérdés, hogy a túlzott óvatosság hány pontjába került a csapatnak – a nyáron alaposan megerősített keret ugyanis simán megnyerheti a bajnokságot.

 

Tetemes előny a ponttáblázaton, legtöbb lőtt és legkevesebb kapott gól a szezonban – ez eddig a Manchester City szezonja. Pep Guardiola alaposan bevásárolt a nyáron, Érkezett a Monacobol Benjamin Mendy és Bernardo Silva, a Realból Danilo, a már korábban emlegetett Walker, de jött két brazil, Douglas Luiz és Ederson is – összesen 240 millió euróért!

 

A legtöbb gólt és asszisztot jegyzők listája. forrás: Premier League

 

A City a többiekhez képest teljesen más szintet képvisel, 21 meccs alatt mindössze kétszer játszottak döntetlen, a De Bruyne-Sané-Silva trió már 25 asszisztnál jár, Sterling, Agüero, Jesus pedig boldogan szórja a gólokat. Guardiola jól bevált, sok passzra, azonnali labdaszerzésre és letámadásra épülő taktikája idén minden bizonnyal bajnoki aranyat eredményez – a szezonban akár 110 pontig is eluthatnak, ezzel simán lepipálnák a Chelsea 95 pontos rekordját (2004-2005).

 

A szezon legnagyobb meglepetése és csalódása a Körkép szerint:

 

A legnagyobb meglepetés egyértelműen a City. Gyakran láttuk már, hogy hiába a sok pénz, nem jönnek az eredmények, de Guardiola idén nagyon összerakta a csapatot, szinte külön bajnokságot vívnak

Legnagyobb csalódás: Egyelőre talán az MU. Mourinhón egyre nagyobb a nyomás a nem túl meggyőző teljesítmények láttán.

 

Szanyó Bence
borítókép: The Sun

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!