Fucsovics Márton magyar teniszező tovább folytatta élete legnagyobb menetelését, és bejutott a legjobb 16 közé az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen. A 3. fordulóban az argentin Nicolás Kicker volt Fucsovics ellenfele, akit idén az indiai Púnában két játszmában legyőzött, és most is megverte 6:3, 6:3, 6:2-re, kevesebb mint két óra alatt. Már csak Roger Federeren és Richard Gasquet-n múlik, hogy a svájci címvédő játszik-e Fucsovics Mártonnal az Australian Open férfi egyesének nyolcaddöntőjében.

 

Az előző év utolsó hónapjaiban a világranglistán a legjobb 100-ba kerülő 25 éves Fucsovics Márton először volt főtáblás egy Grand Slam-versenyen, ez pedig láthatóan megsokszorozza az erejét. A magyar éljátékos az első fordulóban a moldáv Radu Albotot verte négy játszmában (6:2, 6:3, 4:6, 7:5), majd óriási meglepetésre a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querryt is búcsúztatta ugyancsak négy játszmában (6:4, 7:6, 4:6, 6:2). Az argentin Nicolás Kicker felett aratott harmadik győzelme után Fucsovics bejutott az év első Grand Slam-tornájának negyedik fordulójába, s ezzel együtt a világranglista 62–63. helyére jöhet fel a magyar teniszcsillag.

 

A szombati találkozó után edzője, Sávolt Attila az Origó helyszíni tudósítójának elmondta, kihasználták, hogy Fucsovicsot még nem ismeri a mezőny, illetve azt, hogy a magyar játékos fejben és fizikálisan is remek állapotban van.

 

 hirdetes_400x285  

Fucsovics def. Kicker Australian Open 3rd Round

MEGVAAAAAAAAN!!!!!!!Fucsovics Marci a 16 közé jutott az Ausztrál Openen! 63 63 62-re legyőzte Nicolas Kickert! Roger Federer vagy Richard Gasqet ellen játszhat a nyolc közé kerülésért! ŐŐŐŐRÜLET!!!!!!!!!!!!!!!!

Gepostet von Hungarian Tennis am Freitag, 19. Januar 2018

 

 

„Nehéz szavakat találni arra amit most érzek. Pályafutásom legjobb versenye, legjobb hete.Mérkőzésről mérkőzésre jobban játszom, de már Canberrában éreztem hogy jól megy a tenisz, bíztam magamban. Tudtam hogy ez életem eddigi legnagyobb lehetősége. Reggel idegesen keltem és gyorsan tanácsot kertem Attilától, mit csináljak. Segített, hogy azt mondta: ez az én versenyem, merjek ragyogni. Biztos, hogy óriási élmény lesz Federer ellen játszani már most izgatott vagyok. Beszéltük az edzőmmel, hogy megvan a játékom ahhoz, hogy Federer ellen ne az élményért menjek fel a pályára”

 

– mondta Fucsovics Márton.

 

Sávolt Attila, Fucsovics Márton edzője a következőket nyilatkozta az Origónak:

 

„Az első játszma volt a legfontosabb. Ezt előre megbeszéltem Marcival, hogy figyeljen nagyon oda. Tudtuk, hogy Kicker nem fog még egyszer annyira gyengén játszani, mint két hete Indiában.Ami a következő fordulót illeti: ha Federer lesz az ellenfele, akkor én már tudom azt, mit fogok mondani Marcinak ahhoz, hogy azt a meccset ne jutalomjátéknak fogja fel. Ha hallgat rám, akár még tovább íródhat ez a szép történet”.

 

Mit vitt véghez Fucsovics Márton? 

 

A 128-as főtábla 1982-es bevezetése óta az első magyar férfijátékos, aki az Australian Openen a legjobb 16-ba jutott – Baranyi Szabolcs nyolcaddöntőzött 1973-ban, de akkor még 64-es volt a főtábla.

 

Az első magyar 2004 óta, aki az Australian Openen a legjobb 16-ba jutott, akkor Kapros Anikó nyolcaddöntőzött.

 

Fucsovics Márton nyolcaddöntős Melbourne-ben, ahol Roger Federer lehet a következő ellenfele (Fotó: AFP)

 

Az első magyar férfijátékos Taróczy Balázs 1984-es Roland Garros szereplése óta, aki Grand Slam-tornán a legjobb 16-ba jutott, a teljes open érában pedig a negyedik Gulyás István (1968, 1969, 1971, Roland Garros), Baranyi (1973 Australian Open; 1973, Wimbledon) és Taróczy (1976, 1980, 1981, 1984, Roland Garros; 1980, Wimbledon) után.

 

Az első magyar, aki Grand Slamen a legjobb 16-ba jutott Szávay Ágnes 2009-es Roland Garros-nyolcaddöntője óta.

 

Fucsovics pályafutása során harmadszor nyert egymás után három Tour-szintű meccset.

 

Forrás: Origo.hu/nemzetisport.hu

Nyitókép: MTI/EPA/Mark Cristino

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!