Szombaton kezdetét veszi a Fortuna Liga tavaszi idénye. A dunaszerdahelyiek a tabella negyedik helyén teleltek, ezzel az utóbbi 24 esztendő legjobb félidős helyezésével telt a téli szünet.

 

A 2017/18-as idény kezdete óta többször is elhangzott, hogy mindegyik csapat igyekszik az első hatban végezni, ugyanis a felsőház a ligagyőzelemért és a nemzetközi szereplésért küzdhet tovább, míg az alsóház a kiesés elől „menekül”.

 

A szombattól számított első három forduló (19. – 22.) még az alapszakaszba tartozik, a tabella ezután oszlik ketté.

 

 hirdetes_810x300  

Optimistán vág neki a tavaszi idénynek a DAC

 

Szoros a verseny

 

Jelenleg kilenc csapatnak van reális esélye bekerülni a felsőházba, pontegyenlőség esetén az egymás elleni mérkőzések eredményei a döntőek. A sorrend megállapításakor a következő kritériumok a mérvadóak, szigorú sorrendben: több szerzett pont, egymás elleni találkozók gólkülönbsége ill. az idegenben szerzett gól.

 

Ha így sem lehet megállapítani a helyezést, akkor a Szlovák Labdarúgó-szövetség versenykiírásának a kritériumai lépnek életbe, mint például az összes bajnoki mérkőzés gólaránya, a több szerzett gól a bajnoki találkozókon, stb.

 

Kalmár Zsolt: Mentálisan még van hova javulnunk

 

Hogyan tovább?

 

A rájátszás programja legkésőbb a 22. forduló után válik ismertté, mivel az ún. Berger-táblázatok alapján alakítják ki az alapszakasz utolsó fordulója utáni helyezések szerint. A rájátszásban összesen 10 forduló áll rendelkezésre a minél jobb helyezés elérésére, az addig megszerzett pontok pedig megmaradnak, nem a nulláról indulnak a csapatok.

 

Érdekesség azonban, hogy a rájátszás 6. – 10. fordulóinak mérkőzései a rájátszás első feléhez képest fordítva kerülnek megrendezésre.

 

forrás: fcdac.sk

 

„Azért kellett ezt a modellt választanunk, mert egyébként néhány csapat sorozatban háromszor játszott volna otthon vagy idegenben,”

 

magyarázta a fortunaliga.sk-nak Michal Mertinyák, a Ligás Klubok Uniójának ügyvezető igazgatója.

 

Hogy lehet a hetedikből európai kupaszereplő?

 

Érdekes helyzet áll elő akkor, ha a kupagyőztes egyúttal a Fortuna Liga táblázatának dobogóján végez. Ekkor ugyanis a 4. és 7., illetve az 5. és 6. helyezett csapatok játszanak elődöntőket, majd a döntő mérkőzés a magasabb helyen végzett gárda otthonában lenne megrendezve. Ez annyit jelent, hogy akár a 7. helyen végző csapat is küzdhet az európai kupaszereplésért.

 

Az alsóházban az elsődleges feladat a 11. és 12. hely elkerülése. Az utolsó hely automatikusan kiesést jelent, a 11. helyen végző együttes pedig kénytelen oda-visszavágós meccset játszani a második liga második helyezettjével. Aki győz, az szerepelhet a Fortuna Liga következő idényében (már ha minden licenckérelme rendben lesz).

 

Rossi: Augusztus óta kérem a klubot, hogy szerezzenek egy Šafranko típusú játékost

 

Melyik csatornákon közvetítik a mérkőzéseket?

 

Mertinyák azt is elárulta, hogy a televíziós közvetítések csak a 22. fordulótól érhetők el (az olimpia miatt – a szerk. megj.). A rájátszást az RTVS és a Dajto csatorna közvetítik majd.

 

„Jó hír a szurkolók számára, hogy stabil időkben lesznek a közvetítések. Az RTVS mindig szombaton 15:00 órától közvetít, a Dajto pedig vasárnap 15:20-tól – természetesen az utolsó két forduló kivételével, amikor is minden mérkőzésnek egy napon és egyidőben kell kezdődnie. A Dajto közvetítené a bennmaradásról döntő selejtező két összecsapását is,”

 

nyilatkozta Mertinyák.

 

Körkép.sk/KPA, fcdac.sk

Nyitókép: Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!