Ha van a boksznak varázsa, az a harc varázsa, amelyet akkor is vívsz, ha nincs erőd, ha törik a borda, reped a vese, szakad a retina. Annak varázsa, hogy mindent egyetlen álomra teszel fel, amit csak te látsz!- hangzik el a Millió dolláros bébi című filmben.

 

A boksz olyan nagyokat adott már a világnak, mint Muhammad Ali, Vladimir Klitschko, Erdei Zsolt, vagy Kovács Kid Tamás. Vannak azonban ifjú trónkövetelők is, akik egykor szeretnék utolérni, sőt, felülmúlni a régi idolokat.

 

Interjúnkban egy fiatal tehetséges felvidéki bokszolót mutatunk be. Bélai Tibor jelenleg a Komáromi Spartacus Ökölvívó Klub tagja, és számos országos és egyéb versenyen bizonyította már rátermettségét, és tehetségét.

 

 hirdetes_810x300  

Az alábbi interjú eddigi életútját hivatott bemutatni.

 

Honnét jöttél, mióta foglalkozol az ökölvívással?

 

Amióta az eszemet tudom, Marcelházán élek, Komáromtól mindössze 25 km-re. Az ökölvívással viszonylag későn, 17 éves koromban kezdtem el foglalkozni. Komáromban asztalosnak tanultam, a középiskolában kezdtem el az ökölvívás irányába kacsingatni. Az egyik osztálytársam a suliban mutatta meg az edzőtermet, és biztatott arra, hogy próbáljam meg velük együtt levezetni a fölösleges energiáimat.

 

A boksz mellett egy marcelházi családi vállalkozásban dolgozom, ahol is kőfaragással foglalkozunk.

 

Hogyan néznek ki az edzések, mennyit töltesz átlagban edzéssel?

 

Általában be szoktam tervezni a napjaim, napi rendszerességgel edzem. Van hogy hajnalban kelek és munka előtt és délután is megmozgatom a végtagjaimat . Elején egy picit furcsa volt ezt a fajta életstílust megszokni, de mára már hozzászoktam. El sem tudnám képzelni, hogy a boksz ne legyen jelen az életemben. Mindig tudok kellő időt szentelni rá.

 

Voltak ökölvívó példaképeid?

 

Amikor először lementem az edzőterembe, leginkább az ottani bokszolók motiváltak. Az első pillanattól kezdve úgy akartam bokszolni, ahogyan ők.

 

Később jöttek a Klitschko testvérek, tetszett nekem az a fajta erő, amit a saját súlycsoportjukban képviseltek. Szó szerint mindenkit megvertek, ezért különösen rajongtam értük. Egy súlycsoportban is vagyunk, úgyhogy a rajongásom irányukba tovább fokozódott.

 

Bélai Tibor éppen akció közben

 

Melyek a legkiemelkedőbb eredményeid?

 

Igazából két mérkőzésemre vagyok a leginkább büszke. Az egyik, és egyben a legkiemelkedőbb eredményem egy romániai emlékverseny. Itt egy hazai sráccal bunyóztam, bizonyos Semir Jukoviccal. Sajnos alulmaradtam, mégis életem legjobbját produkáltam itt, hiszen különdíjat is kaptam. E nemzetközi tornán én lettem a legjobb külföldi ökölvívó.

 

Aztán volt még egy osztrák srác is, aki Can Bulhar névre hallgat. Vele Magyarországon (Kőszegen) léptem szorítóba. Nagyon jó meccset hoztunk össze, a közönségnek is végig tetszett, és itt már sikerült a győzelmet is megszereznem. Ezen a két tornán voltam eddig a legjobban megelégedve önmagammal.

 

Rengeteg fiatal tehetség küszködik azzal a problémával, hogy nem becsülik meg megfelelőképpen. Ezzel kapcsolatban mi a véleményed, téged mennyire támogatnak?

 

Sohasem szenvedtem ezzel a problémával. Úgy érzem, ebből a szempontból szerencsés vagyok. Igaz, hogy lényegében nagyon sok szponzor nem áll mögöttem, mégis maximálisan meg vagyok elégedve az edzőimmel, és azzal a kollektívával, amely körbe vesz a klubomban.

 

Ezen túl pedig a szüleim és a családom, barátok, a barátnő, szurkolók mind mellettem állnak, amely nagyon sokat számít.

 

Ha már itt tartunk, és a szülők is szóba kerültek, megragadnám az alkalmat, hogy minden fiatalnak azt üzenjem, hogy ne féljenek kipróbálni önmagukat. Azt gondolom, hogy a szülők nagyon is örülnek annak, ha a gyermekük az iskola után sportol, nem pedig számítógépes programmal játszik, vagy valami rosszaságon töri a fejét.

 

A megérdemelt győztes

 

A jövőt tekintve milyen terveid vannak?

 

Főleg az edzőim foglalkoznak azzal,hogy mikor és hová megyek bunyózni. Megbízom bennük és ezeket a dolgokat rájuk hagyom. Inkább az edzésekkel foglalkozom és készülök, folyamatosan fejlesztem önmagamat. Szeretném megnyerni a következő országos bajnokságot, jelen pillanatban ez a cél lebeg a szemem előtt.

 

A bokszrajongók hol találkozhatnak veled legközelebb, melyik eseményen fogsz ringbe szállni a győzelemért?

 

Legközelebb március 17-én lépek szorítóba a First Ring4 elnevezésű bokszgálán, Komáromban. Eddig sikerült két ízben is megnyernem, remélem, ezúttal is sikerül maradandót alkotnom.

 

Ide bárki, aki szereti az ökölvívást, nyugodtan jöhet biztatni. Emellett az ökölvívás szerelmesei minden nap megtalálnak a komáromi sportcsarnokban, fél 5-től vannak az edzések, várunk kicsiket és nagyokat is. Minden korosztálynak csak ajánlani tudom ezt a sportágat, hiszen nem csak a testet, de a lelket is megerősíti.

 

Varga Dávid

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!