Régebben a labdarúgó világbajnokság nyitómérkőzése előtt jó pár nappal már izgalomba kerültem! Fejből fújtam, hogy egyes csoportokban milyen válogatottak játszanak, tudtam, ki mikor játszik és kivel, nagyjából ismertem a csapatok játékoskereteit, latolgattam barátaimmal az esélyeket. Elég pontosan megjósoltam a továbbjutókat is az egyes csoportokból.

 

Aztán amikor nem jutott ki a magyar válogatott, mindig volt egy olyan csapat, általában a brazilok, akiknek szurkoltam a VB alatt. Bennük nem kellett csalódnom, mindig kijutottak, és pár fordulót mentek is minden alkalommal vagy megnyerték az egész VB-t. Éjjel is fent maradtam, hogy élőben nézzem a meccseket, ha más időzónában lévő ország volt a rendező!

 

Ez most már közel sincs így!

 

 hirdetes_300x300  

Kérdezte is a minap óvatosan a nejem, hogy csütörtök délutánra tervezhet-e velem valamilyen programot, merthogy nyitómeccs, ami régebben szent és sérthetetlen volt! Jobban tudta, mint én, hogy melyik nap kezdődik a világbajnokság! Emlékezett arra is, hogy régebben a nagy focimenetelés első napján és a továbbiakon is átmenetileg szünetelt a közös programozás. Most meg már akár állatkertbe is elmegyek vele, ha hívna, vagy csak úgy andalogni, esetleg vásárolni is, amit igencsak rühellek!

 

Még magam előtt is szégyellem, mennyire hidegen hagy ez a most kezdődő VB!  No, de miért? Az oroszországi helyszín is bizonyára közrejátszhat ebben, hogy érdemtelenül, a rendező jogán ők ott lehetnek, mi meg nem. Pedig talán egyforma gyengék vagyunk! De sokkal inkább a magyar válogatott eredményei illetve eredménytelenségei juttattak ebbe a labdarúgó-nihilbe.

 

A hírekből azért megtudtam, hogy a VB nyitómeccsén a házigazdák Szaúd-Arábiával játszanak egy erősen döntetlen szagú kőolajmeccset (írás közben még három óra a kezdésig). Ázsiai csapat így első alkalommal játszik nyitómeccset! 1978-ban még mi játszottunk ilyet a házigazda argentinok ellen! Azóta se igazán kedvelem az argentin válogatottat, mert pofátlanul szétrúgták a mi kis Törőnket, bár mostanság a szintén zseni Messi őt idéző játékával némileg törlesztett valamit…

 

A VB történelem leggyengébb csoportja, amelyben még a magyarok is reménykedhettek volna a továbbjutásban, ha kijutnak! A FIFA világranglistán ugyanis Oroszország a 66., Uruguay a 17., Egyiptom a 46., Szaúd-Arábia a 67. helyen áll a FIFA világranglistáján.

 

De a magyarok nem jutottak ki, dadus! Hiába állnak ezen a ranglistán az előkelő 50. helyen, és akkor még nem is számítottuk bele a bravúros idegenbeli döntetlent a fehéroroszok ellen, meg az egygólos hazai vereséget az ausztrálok ellen…. Ha annak idején Törőcsikék ilyen csoportba kerültek volna (és nem az argentinok, franciák és olaszok mellé), ugráltak volna örömükben, mint a kenguruk, akik közül 1978-ban még több is bekerülhetett volna az ausztrál válogatottba. Ma meg csak az vigasztalhat minket, hogy a múlt heti összecsapáson mi szebb öngólt rúgtunk, mint az ausztrálok! Kisöröm is öröm! Megfáradt belga edzőnk már látott ígéretes játékot (erősebb szemüvegre lenne szüksége), szerintünk meg a kenguruk játékát idézték a fiúk!

 

Lionel Messi. Kép: origo.hu

 

Nem vártam tehát különös izgalommal az idei oroszországi labdarúgó világbajnokságot, és csak remélni tudom, hogy evés (nézés) közben megjön az étvágyam is!

 

Hajrá brazilok és hajrá Messi!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!