Annak idején, fiatalon két gyerek mellett a nyaralás sem volt egy felhőtlen pihenés. De akkor még nem sejtettem, milyen lesz ez nagyszülőként! Aztán felnőttek a gyerekek, és volt olyan pár év, amikor szinte unatkoztunk a nejemmel a hosszabb-rövidebb kirándulások alkalmával, meg amúgy is, amikor már kirepültek a gyerekek. Azért el-el jártunk abban a holt időszakban is kettesben nyaralni. Ugyanannyit főztem kettőnkre ilyenkor, mint négyünkre régebben, aztán a felét mindig kidobtuk. Soha nem mentünk olyan, all inclusive helyekre, ahol még a főzés öröme se adatott meg, mert akkor mit csináltam volna a délelőttönként? Aztán egy idő után, pár év pihenés után jöttek sorban az unokák, mind a négyen, a legkisebb kettő egyszerre….

 

Nos, azóta duplázódott a fiatalkori családi nyaralás szimpla élménye is: két gyerek, négy unoka! Ugye, együtt nyaralunk, kérdezte lányom? Hát persze! Hadd pihenjenek a fiatalok is egy kicsit, azalatt, amíg mi elvagyunk az unokákkal, mondta a nejem. Mialatt? A foci vb alatt! A csoportmeccseket követő egyenes kieséses meccsek alatt! Soha nem gondoltam volna, hogy a Brazília- Mexikó meccs ideje alatt a 20 fokos Balatonban a vízben ácsorogva tologatom egy felfújható csónakban játszadozó sorrendben második unokámat, aki utána tréfásan meg is kérdezte tőlem, hogy miért lila a szád, nagypapa? Mert dózsás vagyok egyetlenem, lila-fehér gyerekkorom óta, és azt is hallom messziről, a büféből, hogy Neymar épp gólt rúgott! De ezt te még nem értheted, kicsi vagy!

 

No, majd az esti mérkőzést nyugiban! Majd jól kifáradnak ezek itt a parton, és nyolckor már alvás, én meg a tv előtt nyugiban egy sörrel a kezemben szurkolok a gyengébbeknek, hiszen nyaralunk! Hiú ábránd! Nagypapa mesél, mondja aztán nyolc előtt pár perccel, a Dugó Danit, ami egy saját mesesorozat, minden unokának, minden közös alvásnál egy új résszel, régebben a lányomnak.

 

 hirdetes_810x300  
Kép: inquisitr.com

 

Ezúttal Dugó Dani japán focista volt, aki bolondot csinált a belga védőkből, az egyik elcsúszott a borotvahabon, amit az előző szabadrúgásnál odafújt a sorfal elé a bíró, majd egy esernyőcsel Czerniatynskinak, aki 1982-ben a kiegyenlített ellenünk a VB-n, és kiestünk, pedig mekkora gólt rúgott előtte Varga Józsi nekik! Utána két gyors kötény, és végül a térdre rogyó Pfaff (a sárkány) felett, aki majdnem megölte ugyanazon a meccsen Fazekas Lacit, a kapuba emelt. A videobíró is megadta! Nyolcvankettőben még nem volt! Borotvahab, esernyő, kötény – hogyan kerülnek a focipályára – kérdezte a hároméves csodálkozva, meg videó is?

 

Aztán reggel mondja a kicsi a családnak, hogy nagypapa talán hamarabb elaludt, mint ő, pedig mondtam neki, hogy van még hátra egy félidő, a Dugó Daniból. És olyat is kiabált álmában, hogy Kawasaki lő, gól, és öklével a levegőbe csapott, majdnem eltalált. Aztán olyat is mondott, amit nem nagyon értettem, hogy milyen jó, a braziloknak valamilyen ferdeszeműekkel kell majd játszaniuk a legjobb négy közé jutásért, és nem a belgákkal. De ezt talán már csak úgy álmodta…Nem, anyu?

 

Pedig sokáig nem is tűnt álomnak…, aztán mégis harakiri!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!