Egy hónap és 63 mérkőzés után végre itt van július 15. és a 64. meccs: magyar idő szerint 17.00 órától Moszkvában Franciaország–Horvátország, azaz a labdarúgó-világbajnokság döntője! Még soha nem volt olyan döntő, hogy valamelyik résztvevője ne játszott volna a tornán Brazíliával vagy Németországgal.

 

A világbajnokságok történetének 900. meccsével, a Franciaország–Horvátország döntővel zárul a 21. labdarúgó világbajnokság. Ugyanakkor ez csak a 20. döntő, hiszen az 1950-es brazíliai tornán egy négyes csoport körmérkőzéseivel zárult a viadal.

 

Amíg a horvátok először kerültek döntőbe, a franciáknak ez a harmadik fináléjuk és eddig “döntetlenre” állnak. Amíg 1998-ban 3–0-ra verték Brazíliát, addig 2006-ban büntetőkkel kikaptak Olaszországtól. Ez lesz a kilencedik olyan vb-döntő, melyben európai országok csatáznak egymással.

 

 hirdetes_810x300  

Érdekesség, hogy a döntőig vezető úton, egyik csapat sem találkozott Németországgal, vagy Brazíliával. A vb-k történetében eddig nem fordult elő, hogy a két finalista közül legalább az egyik ne játsszon az egyik csapattal. Ugyanakkor mind a két gárda legyőzte az előzetesen esélyesnek tartott argentinokat. A horvátok a csoportkörben (3–0), míg a gallok a nyolcaddöntőben (4–3) verték Messiéket.

 

Fotó: Nemzeti Sport

 

A két gárdában számos olyan játékos szerepel, akik klubszinten csapattársak. Luka Modric, Mateo Kovacic és Raphaël Varane Real Madriddal nyert idén BL-t ,Šime Vrsaljko pedig Antoine Griezmann és Lucas Hernández oldalán nyert Európa Ligát az Atlético Madriddal.

 

Danijel Subašic, Djibril Sidibé és Thomas Lemar a Monaco öltözőjében találkozhat minden nap, míg Ivan Rakitic, Samuel Umtiti és Ousmane Dembélé csapattársaként lett spanyol bajnok a Barcelonával. Mario Mandžukić és Blaise Matuidi pedig Olaszországban a Juventus együttesével nyert bajnoki címet.

 

A döntőnek helyt adó Luzsnyiki stadionban rendeztek már olimpiai döntőt (1980, Csehszlovákia–NDK 1–0), UEFA Kupa-döntőt (1989, Parma–Marseille 3–0) és BL-finálét is, melyen 2008-ban a Manchester United büntetőkkel legyőzte a Chelsea-t. Az utolsó büntetőt épp egy francia játékos, Nicolas Anelka hagyta ki.

 

Néstor Pitana lesz a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjének játékvezetője

 

A 43 éves Pitana a torna során már négy összecsapáson dirigált, az Oroszország–Szaúd-Arábia nyitómeccset követően a Mexikó–Svédország csoportmérkőzésen is ő fújta a sípot, míg az egyenes kieséses szakaszban a döntő két résztvevőjével, Horvátországgal és Franciaországgal is találkozott. A horvátokkal a Dánia elleni nyolcaddöntőben, a franciákkal az Uruguay elleni negyeddöntőben.

 

A Franciaország–Horvátország vb-döntőt vasárnap 17.00 órakor rendezik.

 

Fotó: AFP

 

M4sport.hu

Nyitókép: Shutterstock

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!