Kedd délután még mindig kérdéses volt, hogy milyen névsorral érkezik a dán válogatott Szlovákiába.

 

frissítve 18:03-kor

 

A Dán Labdarúgó-szövetség (DBU) végül összeszedett 23 játékos, akik válogatott mezben pályára lépnek majd a szerdai felkészülési meccsen Szlovákiában. A vendégek a bt.dk portál szerint hazai alacsonyabb osztályú klubok játékosaival utaznak Nagyszombatba, sőt, a hirtelenjében összerántott csapatban valószínűleg futsal-válogatott játékosok is helyet kaptak. Ők egyébként a hírek szerint önként ajánlották fel segítségüket a DBU-nak.

 

 hirdetes_400x285  

Az előzetesen nevezett keretben még olyan nevek szerepeltek, mint Kasper Schmeichel, Christian Eriksen vagy Simon Kjaer, viszont ők a DBU-val való vita miatt (a kollektív szerződés kereskedelmi jogait és egyéb feltételeit érintő nézeteltérés) elutasították a Szlovákiába való utazást.

 

A hírek szerint a válogatott játékosok szerződése a DBU-val még július 31-én lejárt, azóta pedig nem sikerült megegyezniük a feltételekben. Míg a DBU a magasabb pénzjutalmakról beszél, addig a bojkottáló játékosok szerint az alapvető jogaikról van szó, valamint a játékosok jövőjéről a nemzeti csapatban.

 

„Érezzük a nagy támogatást. Tudjuk, hogy minden játékos megérti, hogy új kollektív szerződést akarunk, amely jó lesz a dán foci számára. A tárgyalásokon az alapvető jogainkért és a játékosok jövőjéért harcolunk a nemzeti csapatban, nem több pénzért”

 

nyilatkozta Christian Eriksen, a Tottenham Hotspur játékosa. Amennyiben a dánok nem játszanák le a már megegyezett mérkőzéseket, úgy az UEFA büntetésével kellene szembenézniük, ami akár a nemzetközi versenyekről való kizárást is eredményezhetné.

 

A legrosszabb forgatókönyv szerint a szerdai mérkőzés lefújása is szóbajött, végül azonban erre nem került sor. A szlovák szövetség szerint habár a keddi hivatalos sajtótájékoztatót és edzést lemondták a dánok, a mérkőzést szerdán megtartják.

 

Az „alternatív” csapat

 

Ami az „alternatív” válogatottat illeti, egyelőre még a dán média is csak találgat, hogy kik tartoznak bele. Az biztos, hogy a harmadosztályú BK Avarta 30 éves támadója Christian Offenberg, valamint a gárda 21 éves kapusa, Morten Bank is fent ül a repülőn a Roskilde reptéren. Utóbbi játékosról az Avarta sportigazgatója azt mondta, Bank tehetséges, de nem áll készen ekkora szintlépésre.

 

A dán BT című lap élő szöveges közvetítésben számol be a helyzetről, itt próbálják meg összegyűjteni az „alternatív” válogatott tagjait. Szerintük ott van a gépen a szintén harmadosztályú Tarup-Paarup öt játékosa, köztük a gárda tartalékkapusa, Victor Larsen. Két játékost ad a Skovshoved IF és a Skjold Birkerod, míg a Vanlose IF hármat – mindhárom klub harmadosztályú.

 

Rajtuk kívül még a dán futsal-válogatott közel fele is felszállt a gépre.

 

Egy idő után aztán a reptéren tűzoltóautókkal igyekeztek blokkolni a helyszínen tartózkodó fotósok rálátását a gépre, így ennél többet nem lehet tudni a játékosok kilétét illetően.

 

A nemzetisport.hu helyi forrásai szerint a nyári világbajnokságon látott „valódi” dán válogatott tagjai jelenleg is Koppenhágában várakoznak, hogy ha esetleg sikerül megállapodni a szövetséggel a többek között az egyéni szponzori megállapodásokat is szabályozó vitában, akkor ők is azonnal útnak indulnának Pozsonyba.

 

Kozáknak nem tetszik a helyzet

 

„Mi értelme van annak, hogy elküldik ide ezt a csapatot? Értem én, hogy a dánok csak a büntetést akarják elkerülni, de közben mi azért hasznosabban is el tudnánk tölteni az időt”

 

– fogalmazott Ján Kozák szlovák szövetségi kapitány.

 

A dán Ekstra Bladet időközben kiderítette, a repülőn ülő játékosok fejenként 6300 koronát (276 000 forint) hálapénzt kapnak a Szlovákia elleni meccsért – ha sikerülne győzniük, úgy megduplázódna a fellépti díj, s 12 000 korona (526 000 forint) ütné a markukat. A Wales elleni találkozón minden néző után egy korona járna – 16 000 nézőt várnak –, plusz a 12 000 koronás győzelmi prémium siker esetén.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szlovák válogatottnak ismét tagja a DAC két játékosa Erik Pačinda és Ľubomír Šatka. Ján Kozák tavasszal hívta be őket először és úgy tűnik, azóta is jó véleménnyel van a sárga-kékek két húzóemberéről.

 

Egyébként szeptember 6-án a Mol Aréna is válogatott mérkőzésnek ad otthont. A szlovák U21-es válogatott az olasz utánpótlás-válogatottat fogadja Dunaszerdahelyen. A szlovák keretben ugyancsak találunk DAC-játékost, Christián Herc személyében.

 

teraz.sk, sme.sk, nemzetisport.hu, Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!