Nyitókép: Morávek Ildikó a helyes testtartásról ad elő. Fotó: Buday Mária

 

A komáromi Zichy-pont nevet viselő közösségi tér különféle civil rendezvények lebonyolítására  nyújt lehetőséget. E belvárosi központban idén januárban  új rendezvénysorozat indult, Könyvkuckó Kulturális Klub  címmel. Megálmodója Jankovič Nóra havonként egy-egy jeles komáromi személyt kérdez tevékenységéről,  életútjáról, és a könyvekhez fűződő viszonyáról. A rendezvény áprilisi vendége Morávek Ildikó testnevelő tanár, Pilates edző volt.

 

A  sport-edzőtől megtudtuk, hogy a Pilates torna több, mint száz éve létező testformáló módszer, mely egyfajta átmenetet képez a nyugati és a keleti mozgáskultúra között. A keleti jóga hatásmechanizmusát ötvözi a nyugati dinamikusabb mozgásritmikával. 

 

A Pilates torna elsősorban a hát- és gerincpanaszok, reumatikus és ízületi betegségek esetén nyújt hatékony segítséget. A módszer megalkotójáról, Joseph Hubertus Pilatesről kapta a nevét, aki számos gyermekbetegségben szenvedett, és saját maga dolgozta ki később nevessé vált edzésmódszerét.

 hirdetes_400x285  

 

Morávek Ildikó  elmondta továbbá, huszonöt éves pályafutása alatt testnevelő tanárként és aerobic edzőként is megtapasztalta, hogy a felnőttek és gyerekek testtartása egyre rosszabb. Elkezdte kutatni, keresni milyen módszerrel lehetne ezt kiküszöbölni, helyrehozni, s így talált rá az említett edzésmódszerre.

 

Morávek Ildikó sport-edző a Kulturális Klubban ( A szerző felvétele )


Már több, mint másfél évtizede foglalkozik  Pilates technikával, melyet Szlovákiában ( Pozsony), majd Magyarországon (Budapest, Győr, Szombathely ) és Csehországban (Prága) sajátított el.

 

Szerinte a  Pilates technika olyan alapvető mozgástechnika, amellyel megtanulható a helyes testtartás, kiküszöbölhetőek a tartáshibák  gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. Óvodában, iskolában is nagyon jól hasznosítható, változatosabbá teszi, kiegészíti az ismert mozgásformákat. Saját edzéseit az általa létrehozott Venus Stúdióban tartja.

 

Szemben balról Morávek Ildikó, jobbról Jankovič Nóra – Zichy-pont ( A szerző felvétele )

 

A társalkodó-est háziasszonya, Jankovič Nóra arra is kíváncsi volt,  hogy az aktív sport-edző mivel tölti a szabadidejét. Megtudhattuk, hogy Ildikó háromgyermekes családanya, és felnőtt gyermekei már mind kiröppentek. Nemrégen egy százéves parasztházat vásároltak falun, melyet most saját kezűleg alakítgatnak, és éppen egy új cserépkályha örvendezteti őket. Természet-közeli emberek, mindig is vonzódtak a népi kultúrához. Férjével bő három évtizede házasok, fiatalon mindketten a komáromi Hajós Néptáncegyüttes, valamint a pozsonyi Ifjú Szívek Táncegyüttes aktív tagjai voltak.

 

Ildikó szabadidejében nagyon szívesen olvas. Kedvenc olvasmányai között egyaránt megtalálhatóak a világirodalom és a magyar irodalom remekei. Különösen érdekli őt a test és a lélek egységét kutató irodalom, de ugyanilyen buzgalommal forgatja az idegen nyelvek tanulását elősegítő szakkönyveket is. Mindezek mellett helyet kapnak még olvasmányaiban a kortárs magyar irodalom alkotásai, de nem maradnak el legnagyobb költőink, mint például Petőfi és Arany léleknemesítő versei sem.

 

Pilates tanfolyam – háttal, elöl Morávek Ildikó ( Kép – Morávek Ildikó fb oldala )

 

Morávek Ildikó testnevelő tanár, Pilates edző hiszi és vallja, a test és a lélek formálása, az ember belső harmóniájának megteremtése feltétele  a mindennapi boldogulásnak.

 

Pilates tanfolyam ( Kép – Morávek Ildikó fb oldala )

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.