Nyitókép: cracovia.pl

 

Kedden élőben követtük az UEFA Európa-liga-sorsolását, melynek során kiderült, hogy a DAC ellenfele az első selejtezőkör első fordulójában a lengyel KS Cracovia Krakkó lesz.

 

A Cracovia Lengyelország legrégebbi labdarúgó-klubja, 1906. június 13-án alapították. A piros-fehér színű csapat az Ekstraklasában játszik, ahol a 4. helyen végzett a legutóbbi idényben.

 

A DAC játékoskerete értékesebb

 hirdetes_400x285  

 

Az UEFA ranglistáján a 268. helyen álló klub játékosainak összértéke a német Transfermarkt szerint mintegy 7,6 millió euró, miközben a DAC játékoskeretének értékét 8,33 millió euróra mérik.

 

A Dunaszerdahelytől körülbelül 430 km-re fekvő klub egy 15016-fős befogadóképességű stadionnal, a Stadion Cracovii im. Józefa Piłsudskiego-val büszkélkedhet. A stadiont 2010-ben adták át és UEFA 3-as besorolású.

 

Mint ismert, a DAC arénáját teljes valójában 2019 februárjában adták át, teljes befogadóképessége kisebb, mint a krakkóiaké – 12 700 fő – azonban egyel magasabb, UEFA 4-es besorolású.

 

A Cracovia csapata 2019-ben
Alsó sor balról:
Diego Ferraresso, Airam Cabrera, Dominik Kożuch, Michał Bartosz, Grzegorz Kurdziel, Michał Probierz, Maciej Palczewski, Artur Bernacki, Przemysław Kutera, Michał Rakoczy, Mateusz Wdowiak
Középső sor balról:
Jakub Serafin, Kamil Pestka, Filip Piszczek, Niko Datković, Michał Helik, Krystian Stępniowski, Michal Peškovič, Filip Majchrowicz, Milan Dimun, Sebastian Strózik, Oleksii Dytiatiev, Bojan Čečarić, Mateusz Pieńczak
Felső sor balról:
Damian Dąbrowski, Javi Hernandez, Cornel Râpă, Marcin Budziński, Michal Siplak, Sylwester Lusiusz, Michał Zięba, Daniel Pik, Janusz Gol, Vinicius Ferreira Dias

 

Ötszörös lengyel bajnok

 

A Cracovia Krakkó ötszörös lengyel bajnok, azonban legutoljára 1948-ban tudott a dobogó legfelső fokára állni. Legutóbb három éve szerepelt a nemzetközi kupaporondon, akkor rögtön az első körben elvérzett két vereséggel az albán Skendija csapatától.

 

Érdekesség, hogy több szlovák játékost is találni a Cracovia keretében – Michal Šiplak 2023-ig, Milan Dimun pedig 2022-ig tartó szerződést kötött a krakkóiakkal. Legfrissebb szlovák szerzeményük Lukáš Hroššo.

 

További érdekesség, de már magyar oldalról, hogy 2017-ig piros-fehér mezben játszott Litauszki Róbert, Nagy Dominik pedig első lengyel élvonalbeli gólját pont a Cracoviának adta két éve.

 

A Cracovia csapatának átlagéletkora 23,84 év, ezzel szemben a DAC játékoskeretének átlagéletkora csak 21,81 év.

 

A csapat hazai színe a piros-fehér, idegenben pedig a világoskék.

 

Nagyon kemény szurkolóik vannak

 

Az elérhető információk szerint a Cracovia szurkolói a DAC-hoz hasonlóan minden idegenbeli meccsre elkísérik a csapatot. A lengyel bajnokság híres a látványos lelátói élőképekről és a fantasztikus szurkolói hangulatról, így minden bizonnyal érdekes párharcokra számíthatunk nem csak a pályán, hanem a lelátón is.

 

A Cracovia stadionja, forrás: cracovia.pl

 

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a lengyel szurkolók jóval vehemensebbek, mint a szlovákiaiak, többször fordulnak elő vérre menő összecsapások a táborok között. 2018-ban zártkapus meccsre büntették a Cracoviát a Wisla Kraków elleni találkozó után, valamint szurkolóik nem kísérhették el idegenbe a csapatot. A klub szigorú intézkedéseket vezetett be, mire a szurkolói tábor bojkottot hirdetett. A végeredmény az lett, hogy a bojkott miatt átmenetileg 2000-re csökkent az átlagnézőszám.

 

https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=Dm5_WBXxZF8&fbclid=IwAR1D2no9K8a_vLW5LOpvvbWNLO9P9yIsgPNl6LGt1-WVpp6c1gtoR8MrWNI&app=desktop

 

A Cracovia honlapja szerint a klub hivatalos szurkolói csoportja a TYLKO CRACOVIA egyesület, amely 2008-ban alakult. A csapatnak ugyanakkor van magyar szurkolói szekciója is.

 

A közösségi hálón keresgélve egyébként több szurkolói oldalt is találhatunk, melyek a krakkói klubhoz kötődnek. Az El selejtezőkörrel és a DAC-cal, mint ellenféllel a Pasjonaci Cracovii foglalkozik a legtöbbet. Megosztották már a szurkolókkal az egyik Nélküled-videót is, valamint érdekes történetnek nevezik, hogy a szlovák DAC-cal, vagy épp a magyar DAC-cal fognak-e összecsapni.

 

A keménymagnak a Cracovia FC Rabka tűnik. Egy másik szurkolói oldal, az FC Cracovia Podhale láthatóan jó kapcsolatban van a Rabkával – minden fb-posztjukat megosztják oldalukon.

 

forrás: facebook.com

 

A várakozásokkal ellentétben a július 11-i első mérkőzést nem Krakkóban, hanem Dunaszerdahelyen rendezik. A sárga-kék szurkolók ezután július 18-án látogathatnak el Lengyelországban.

 

Európa Liga: Változás történt. A DAC otthon kezd a Cracoviával

 

A DAC, esetleges továbbjutása esetén a görög Atramitos FC-t fogadná július 25-én Dunaszerdahelyen.

 

Európa-liga: Görög csapattal mérkőzhet a DAC a 2. selejtezőkörben

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.