Nyitókép: twitter.com/antifa_ultras

 

„A félelmet nem ismerő csapat otthona” – ez a felirat virít a DAC csütörtöki Európa-ligás ellenfelének stadionjában, a Perisztei Stadionban. Ki az ellenfél a pályán, és kivel kell megharcolni a lelátón? Bemutatjuk az Atromitos FC-t és szurkolóit.

 

Az Atromitosz a görög Szuperliga 4. helyezettjeként jutott be az Európa-liga selejtezőkörébe. A Görög Kupában a negyeddöntőben búcsúzott, miután először 1:0-ra kapott ki az AEK Athéntől, majd a visszavágón 3:0-ra alulmaradt.

 

A DAC görög ellenfele jelenleg talán előnyben van, hiszen a görög bajnokság csak augusztus 24-én rajtol, így a játékosoknak csak az Európa-ligára kell összpontosítaniuk.

 hirdetes_810x300  

 

Klubháttér

 

Az Atromitos FC-t 1923-ban alapították. Klubszíne a kék-fehér. Székhelye Athén külvárosában, Perisztéri kerületében található a városközponttól mintegy 5 kilométerre.

 

2016-ban a magyar U21-es válogatott is az Atromitosz stadionjában lépett pályára a görögök elleni Eb-selejtezőben. A válogatott akkor kiemelte, hogy

 

A magyar válogatottnak a pálya talajával is meg kell majd küzdenie: a Periszteri Stadion gyepszőnyege a mediterrán éghajlat miatt más, mint amit megszokhattunk: laza szerkezetű, a fű mégis tömött, ami lassítani fogja a játékot.

 

A Stadio Peristeriou 9050 férőhelyes.

 

Bár az Atromitosz nem számít nagy klubnak Athénban, a mérvadó Transfermakt szerint a görög csapat értéke 12,10 millió euró, miközben legdrágább játékosa a védő Spyros Risvanis, aki 1,25 millió eurót ér.  Összehasonlításképp a DAC  keretének értéke 7,68 millió euró, legdrágábbnak tartott játékosa pedig Kalmár Zsolt (értéke 850 ezer euró).

 

A 31-tagú keret átlagéletkora 24,7 év, a játékosok többsége görög, csupán 9 légiósuk van, közülük ketten magyarok. Ezzel szemben a DAC fiatalabb – a 25-tagú keret átlagéletkora 21,5 év, azonban a csapat 52 %-a (13 játékos) légiós.

 

A csapat idén júniusban Jannisz Anasztasziu személyében új vezetőedzőt kapott. Anasztasziu korábban Amszterdamban, a Roda JC-nél és a Panathinaikosznál is dolgozott.

 

Megyeri és Ugrai is megnehezítheti a DAC dolgát

 

Az Atromitosz joggal bízhat kapusában, a magyar válogatott Megyeri Balázsban, aki 28 évesen került a klubhoz. Megyeri korábban megfordult a Fradinál, az Olympiakosznál és a Getafénél is. Tavaly nyáron pedig a német másodosztályban szereplő Greuther Fürthtől igazolt át az Atromitoszhoz.

 

Megyerinek jó hírneve volt a görögöknél, hisz az Olympiakosszal 5 bajnoki címet és három Görög Kupát is nyert, játszott a Bajnokok Ligája főtábláján is.

 

Egy tavaly év végi statisztika szerint Megyeri meccsei (akkor 125) nagyjából 44 százalékát teljesítette gyakorlatilag tökéletesen, tehát kapott gól nélkül.

 

 

Megyeri Balázs egyébként a DAC-nak szurkolt a Cracovia elleni mérkőzéseken. A nemzetisport.hu-nak adott korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy

 

Amikor nyilvánosságra hozták, hogy az Európa-ligában ki lehet az ellenfelünk, rögtön mondtam: de jó lenne ott pályára lépni! És összejött: a DAC–Cracovia csata győztesével találkozunk. Magyar ember vagyok, ismerem a történelmünket, tudom, hogy Dunaszerdahely hogyan került át az országhatár túloldalára. Sok videót láttam már a DAC meccseiről, és bár még sohasem jártam arra, látom, milyen különleges, semmi máshoz nem fogható hangulat van arrafelé. Magyarként tétmérkőzésen pályára lépni abban a stadionban felemelő érzés lehet, még ellenfélként is. Ugrai Rolanddal együtt figyeljük az El-selejtezőt, jó lenne, ha összejönne ez a párosítás – a családtagjaink, ismerőseink közül biztosan sokan megnéznék a mérkőzést.

 

A magyar válogatott Ugrai Roland azután került Görögországba, hogy a Diósgyőr „feleslegesnek” ítélte. Az Atramitosznál rögtön gólokkal, gólpasszokkal debütált.

 

 

A szélső támadót gyors, jól cselező, a kapu előtt életveszélyes játékosként jellemzik.

 

A nyári felkészülés során a német másodosztályban szereplő Dynamo Dresden ellen egy kiosztott kötény után megrengette az ellenfél kapufáját.

 

 

Szurkolók

 

A görögök híresek arról, hogy szurkolóik félelmetes hangulatot tudnak teremteni, azonban nem meglepő, ha szurkolói erőszakba torkollik egy-egy fontos mérkőzés. 2011-ben például épp az AEK Athén – Atromitosz kupadöntő vége fulladt botrányba.

 

Az AEK 3:0-ra verte az Atromitoszt, az ünneplő szurkolók pedig egy perccel a 9 perces hosszabbítás vége előtt elözönlötték a pályát, megdobálták az Atromitosz VIP-szektorban lévő vezetőit és vendégeit. A rendőrség csak könnygáz bevetésével tudta lecsillapítani a kedélyeket.

 

Az Atromitos szurkolói:

 

2016-ban odáig fajultak a dolgok, hogy a görög kormány törölte a Görög Kupa küzdelmeit, miután a PAOK-Olimpiakosz elődöntő első mérkőzését egy meg nem ítélt 11-es miatt több százan a pályára özönlöttek. A döntés azt is eredményezte, hogy a másik ágon az AEK Athén-Atromitosz-elődöntő és a döntőt sem rendezték meg végül a kupában.

 

 

 

Az már biztos, hogy sem az eheti, sem pedig a jövő heti találkozó nem abban a barátságos hangulatban zajlik majd, mint ami a Cracovia elleni mérkőzéseket jellemezte.

 

Az első mérkőzés július 25-én, csütörtökön 20:30-kor kezdődik a Mol Arénában, míg a visszavágóra egy héttel később, 19 órai kezdettel kerül sor Athénban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.